ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
Φωτο: Shutterstock

Υποτονικός ο ανταγωνισμός στο ρεύμα, δεν απέδωσε το νέο μοντέλο

Μόνο 33.000 περισσότεροι καταναλωτές από το 2021 αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο το 2022, παρότι το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών κάθε μήνα και ελεύθερης μετακίνησης. «Μπετόν αρμέ» το μερίδιο της ΔΕΗ, πάνω από το 60%.

Αμελητέα ήταν το 2022 η αύξηση του αριθμού καταναλωτών που αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος -μόλις 33.000 περισσότεροι από το 2021-, παρότι το υπουργείο Ενέργειας καθιέρωσε από το καλοκαίρι το νέο θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί τη σύγκριση τιμών κάθε μήνα και επιτρέπει ελεύθερη αλλαγή προμηθευτή. Την προβληματική εικόνα για τον ανταγωνισμό στην αγορά συμπληρώνει η σταθερή κυριαρχία της ΔΕΗ, με μερίδιο 63,7% στη χαμηλή τάση τον Δεκέμβριο του 2022, ελάχιστα μειωμένο από το 65% του Δεκεμβρίου 2021.

Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την πορεία της αγοράς τον Φεβρουάριο ενισχύουν την εικόνα... ακινησίας και στην έναρξη του νέου έτους. Την πρωτοκαθεδρία διατηρεί η ΔΕΗ με 64,4% από 64,8% τον Ιανουάριο. Ακολουθεί η Ήρων με 6,4% από 6,2% τον Ιανουάριο. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Μytilineos που κατέγραψε μερίδιο 6,3% τον Φεβρουάριο από 6,2% τον πρώτο μήνα του χρόνου. Στη επόμενη θέση βρέθηκε η Elpedison με το 4,8% της αγοράς (από 4,9%) και ακολούθησαν οι NRG με 4,5% (από 4,4%), η ZENIΘ με 3,2% (από 3,2%), η Watt & Volt με 2,93% (από 2,96%), η Φυσικό Αέριο με 2,43% (από 2,35%), η VOLTON με 1,3% (από 1,35%) και, τέλος, η VOLTERRA με 0,83% (από 0,80%).

Στο συνολικό φορτίο τη λιανική η ΔΕΗ και πάλι βρίσκεται πάω από το 60% καταγράφοντας μερίδιο 62,58%, από 59,83% τον Ιανουάριο του 2023 σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον πρώτο μήνα του έτους. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Mytilineos, με ποσοστό 7,44% από 10,51% τον Ιανουάριο. Ακολούθησαν η Ήρων με 7,03% (από 6,96%), η Elpedison με 5,91% (από 6,05%), η NRG με 4,82% (από 4,59%), η Φυσικό Αέριο με 2,78% (από  2,68%), η ZΕΝΙΘ με 2,23% (από 2,17%), η Watt & Volt με 2,09% (από 2,07%) και η VOLTERRA με 1,81% (από 1,82%).

Τα στοιχεία που έδωσε η ΔΕΗ στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το 2022, έδειξαν ότι, παρά την αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας της λιανικής αγοράς, τα μερίδια είχαν μικρή διαφοροποίηση. Το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας μειώθηκε σε 62,4% το 2022 από 64,3% το 2021, ενώ στη χαμηλή τάση μειώθηκε στο 63,7% από 65,0% το 2021.

Σκρέκας: «Δεν μας απασχόλησε το μερίδιο της ΔΕΗ»

Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν το ζήτημα της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός είχε προκαλέσει εντονότατες πιέσεις των ευρωπαϊκών Θεσμών και υπήρξε συμφωνία να μειωθεί στο 50%, η οποία πλέον δεν δεσμεύει την κυβέρνηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας δήλωσε, σε συνέντευξη στο πλαίσιο του συνεδρίου Power & Gas Forum: «Τα δύο χρόνια της ενεργειακής κρίσης δεν μας απασχόλησε αυτό το ζήτημα. Πέραν αυτού η προσπάθεια όλων των παικτών είναι να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά. Εμείς με το πλαίσιο που έχουμε θέσει βοηθάμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Μιλώντας γενικά για την πορεία της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και τον αντίκτυπο του νέου μοντέλου της αγοράς λιανικής σύμφωνα με το οποίο οι πάροχοι ανακοινώνουν τις τιμές του επόμενου μήνα από τις 20 του προηγούμενου μήνα και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να μετακινηθούν χωρίς κόστος ανάμεσα σε προμηθευτές, ο κ. Σκρέκας ισχυρίστηκε πως «ο ανταγωνισμός στην αγορά προμήθειας έχει αυξηθεί».

Όπως είπε, «ο νέος τρόπος που διαμορφώνονται και ανακοινώνονται τα τιμολόγια, έχει αλλάξει την εικόνα της αγοράς, πιστεύω προς όφελος των καταναλωτών. Αν δεν είχαμε κάνει αυτή την δουλειά με την βοήθεια της ΡΑΕ, ίσως να μην είχαμε αυτά τα επίπεδα ανταγωνισμού. Είναι πιο δύσκολο για τις εταιρείες. Ωστόσο, καθώς ανακοινώνονται πρώτα συνήθως τα τιμολόγια της ΔΕΗ, που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο, οι ιδιώτες πάροχοι προσπαθούν να είναι ανταγωνιστικοί για να προσελκύσουν πελάτες. Αυτό βοηθάει στην πτώση σε ένα βαθμό των τιμών».

Μιλώντας για την κινητικότητα και τον φόβο να εκμεταλλευθούν κακόπιστα πολλοί καταναλωτές τη δυνατότητα ελεύθερης αλλαγής προμηθευτή, αφήνοντας χρέη σε έναν πάροχο για να μεταπηδήσουν σε άλλο, ένα φόβο ο οποίος αποδείχθηκε αβάσιμος, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «πρόκειται για ζήτημα που το εξετάζουμε, με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που έχει διατυπώσει κάποιες προτάσεις, αλλά και σε συζητήσεις με τους προμηθευτές. Έχει έρθει η ώρα που πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα, προκειμένου να αποτρέψουμε όσους εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα ευελιξίας που δίνει ο νόμος. Βέβαια με ένα τρόπο δίκαιο, ώστε να έχει και πάλι την ευελιξία ο καταναλωτής να επιλέγει την εταιρεία που επιθυμεί, χωρίς εμπόδια, χωρίς όμως να έχει και τη δυνατότητα να το εκμεταλλεύεται για να μην πληρώνει το ρεύμα. Για όλα αυτά θα έχουμε απαντήσεις το επόμενο διάστημα».

Πάντως, τα στοιχεία από το υπουργείο Ενέργειας δεν επιβεβαιώνουν ότι το νέο μοντέλο έφερε αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των καταναλωτών μεταξύ παρόχων, που θα αποτελούσε μια σοβαρή ένδειξη ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Όπως σημείωσε στο ίδιο συνέδριο ο διευθυντής Χρηστών Δικτύου του υπουργείου, κ. Δημήτρης Βράνης, το 2021 ήταν 555.000 οι πελάτες που αποφάσισαν να αλλάξουν προμηθευτή, ενώ το ίδιο έκαναν πέρυσι 588.000 καταναλωτές. Το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς πρόσθεσε, δηλαδή, μόνο 33.000 μετακινήσεις καταναλωτών σε νέο προμηθευτή.

Δυσφορία και από τις εταιρείες

Την ώρα που οι καταναλωτές αδιαφορούν για τη νέα ελευθερία τους να συγκρίνουν τιμές κάθε μήνα και να αλλάζουν πάροχο, προφανώς επειδή κρίνουν ότι δεν υπάρχουν τόσο σημαντικές διαφορές στην τιμολόγηση ώστε να έχουν σημαντικό όφελος από μια μετακίνηση, δυσφορία για το νέο μοντέλο εκφράζουν και οι εκπρόσωποι των εταιρειών.

«Το σημερινό πλαίσιο οριζόντιας ρύθμισης της αγοράς ποινολογεί τους πιο ανταγωνιστικούς στην αγορά», υποστήριξε ο γενικός διευθυντής της nrg, κ. Αναστάσιος Λωσταράκος, και υπογράμμισε την ανάγκη να αρθούν άμεσα τα έκτακτα μέτρα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τόνισε, δε, πως το σύστημα των επιδοτήσεων στη λιανική, αν και βοηθητικό προς τον καταναλωτή, δυσχεραίνει τον ανταγωνισμό στην αγορά και απαξιώνει την επιχειρηματική πρωτοβουλία.

«Υπάρχει ανάγκη να επανέλθει η αγορά σε μία κανονικότητα και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός», σημείωσε ο Ιωάννης Μητρόπουλος, πρόεδρος ΕΣΠΕΝ και γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, ώστε να μπορούν οι προμηθευτές να ανταγωνιστούν και σε άλλα επίπεδα, κάτι που θα βοηθήσει την αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της VOLTERRA, κ. Πάνος Νίκου, που σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα των μέτρων τόνισε το νέο αυτό μοντέλο επέφερε μεγάλο ρίσκο και απώλειες για την αγορά ενώ, παράλληλα, ενέτεινε και τη δυσπιστία των καταναλωτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crash test στα τιμολόγια ρεύματος: Οι νέες χρεώσεις και... τα τρικ

Πόσα χρεώνουν οι εταιρείες, πώς διαμορφώνονται τα πάγια: Αναλυτικός πίνακας. «Θολή» εικόνα, παρά την καθιέρωση της ενιαίας χρέωσης. Αυξήσεις σε πάγια και εκπτώσεις υπό όρους, που θυμίζουν αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής. Νέα νομοθετική παρέμβαση ετοιμάζει το υπ. Ενέργειας.
viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι τέσσερις «καυτές πατάτες» για την επόμενη κυβέρνηση

Το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς και οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν τον κύριο «πονοκέφαλο» για την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Ποια είναι τα άλλα τρία «καυτά» σημεία.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» 80% στις τιμές του ρεύματος, έρχεται το τέλος των επιδοτήσεων

Εικόνα κανονικότητας στην αγορά τον Μάιο, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει κάτω από 16 λεπτά/κιλοβατώρα και σε μεγάλη απόσταση από το ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Θέμα χρόνου η κατάργηση των επιδοτήσεων.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα επίπεδα πριν από την κρίση γύρισαν οι λιανικές τιμές του ρεύματος

Κάτω από τα 16 λεπτά την κιλοβατώρα η βασική χρέωση της ΔΕΗ για τον Μάιο, με μείωση κατά 4%. Θα μειωθούν στο ελάχιστο οι επιδοτήσεις, που αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά του προγράμματος για επιδότηση έως 16.000 ευρώ σε φωτοβολταϊκά

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης με συστήματα αποθήκευσης, η εξοικονόμηση στο ρεύμα μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ ετησίως. Η κλίμακα των ενισχύσεων και ο αγώνας δρόμου που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.