Σε αίνιγμα έχει μετατραπεί το ζήτημα των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας καθώς, παρά τις διαρροές για το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ακόμα δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό το ύψος των υπερεσόδων που είχαν οι τέσσερις καθετοποιημένοι πάροχοι, ούτε και η φόρμουλα υπολογισμού του ποσού επί του οποίου θα επιβληθεί ειδικό τέλος με συντελεστή 90%. Στο πλαίσιο αυτό, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η ομιλία του πρόεδρου της ΡΑΕ Αθανάσιου Δαγούμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Διαρροές ήδη αναφέρουν ότι το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την περασμένη Παρασκευή και έχει δοθεί στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ). Όπως είπε, το πόρισμα θα αναλυθεί προκειμένου να επανέλθει η κυβέρνηση με τα συμπεράσματά της.
Η κυβέρνηση καλείται να επιλύσει και δύσκολα νομικά ζητήματα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος, όπως αναγνώρισε χθες κυβερνητικό στέλεχος, να προσβληθεί το μέτρο στα διοικητικά δικαστήρια. «Δεν θα πάμε σε φορολόγηση γιατί ίσως υπάρχει κίνδυνος να πέσει στα δικαστήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγούν νομικοί, επειδή δεν πρόκειται για ένα φόρο με τη νομική έννοια του όρου, αφού δεν επιβάλλεται επί των φορολογητέων κερδών μιας χρήσης, αλλά στα υπερέσοδα μιας συγκεκριμένης περιόδου (Οκτώβριος 2021 - Μάρτιος 2022). Έτσι, ο φόρος υπερκερδών θα... βαφτιστεί ως έκτακτο τέλος ή ως εισφορά αλληλεγγύης, ώστε να μην επιδέχεται νομική αμφισβήτηση, όπως ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος.
Σε ό,τι αφορά πάντως το κύριο θέμα, δηλαδή σε ποιο ποσό θα επιβληθεί η εισφορά και πόσα θα εισπράξει τελικά το Δημόσιο, όλα δείχνουν ότι η «συγκομιδή» για το κράτος δεν θα είναι μεγάλη, αλλά θα αντιστοιχεί σε ένα ποσό χαμηλότερο ακόμη και από το 10% του κόστους των τελευταίων μέτρων στήριξης, ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, με βάση τις έως τώρα πληροφορίες για το πόρισμα της ΡΑΕ,
- Οι τέσσερις καθετοποιημένοι πάροχοι ενέργειας είχαν υπερέσοδα 927 εκατ. ευρώ μέσα στο εξάμηνο από τον Οκτώβριο έως το τέλος Μαρτίου, ως αποτέλεσμα της πρωτοφανούς αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, βάσει της οποίας διαμορφώνεται και η τιμή χονδρικής για το ρεύμα, που με τη σειρά της πέρασε στους λογαριασμούς των περισσότερων καταναλωτών, μέσα από τις ρήτρες αναπροσαρμογής.
- Από το ποσό αυτό, θα πρέπει να αφαιρεθούν 336 εκατ. ευρώ εκπτώσεων που πρόσφερε η ΔΕΗ στους πελάτες με κυμαινόμενα τιμολόγια, στα οποία ίσχυσε η ρήτρα αναπροσαρμογής. Έτσι, το ποσό των υπερεσόδων μειώνεται στα 591 εκατ. ευρώ.
- Από τα 591 εκατ. ευρώ, αρχίζει η συζήτηση τι άλλο θα πρέπει να αφαιρεθεί, καθώς υπάρχει το ζήτημα των ζημιών που έχουν υποστεί οι πάροχοι από σταθερά τιμολόγια που έγιναν ζημιογόνα με την άνοδο των τιμών, καθώς και από άλλες απώλειες που εκτάκτως υπέστησαν από εκπτώσεις στα τιμολόγια που χορηγήθηκαν λόγω της κρίσης. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, τα ποσά που θα πρέπει να αφαιρεθούν ενδέχεται να ξεπερνούν και τα 300 εκατ. ευρώ, κατεβάζοντας χαμηλότερα από τα 300 εκατ. ευρώ τα υπερέσοδα επί των οποίων θα υπολογισθεί το τέλος με συντελεστή 90%.
- Έτσι, η τελική είσπραξη μπορεί να είναι χαμηλότερη από 270 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 8% του κόστους του πακέτου στήριξης των 3,2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, πάντως, δέχεται ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα υπερέσοδα οι εκπτώσεις που έχουν προσφερθεί. Αναφερόμενος σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Σκέρτσος έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπ’ όψιν ότι «υπήρξαν και σημαντικές εκπτώσεις από τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, επίσης έχουν υπάρξει ζημιές από τα σταθερά τιμολόγια που είναι διαμορφωμένα προ της κρίσης». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου έχει αναφέρει ότι για τον οριστικό προσδιορισμό του φορολογητέου ποσού μένει να αποσαφηνιστούν ανά επιχείρηση και οι έμμεσες εκπτώσεις που κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια και που η ΡΑΕ τις προσδιορίζει σε ένα εύρος από 5% έως 20%.
Το ζήτημα πάντως αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο των τόνων στην πολιτική επικαιρότητα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ήδη ζητήσει την άμεση κατάθεση στην Βουλή του πορίσματος της ΡΑΕ, ενόψει και της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον Πρόεδρο της Αρχής. «Το πόρισμα δεν είναι διαθέσιμο προς αξιολόγηση από τους βουλευτές και την κοινωνία, τόσο ως προς τη μεθοδολογία όσο και ως προς τα συμπεράσματά του, για τα οποία υπάρχουν διαρροές επικοινωνιακού χαρακτήρα», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη η κατάθεση του πορίσματος και στη Βουλή εγκαίρως και πριν από τη σχετική συνεδρίαση προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και διαφάνεια.