ΓΔ: 1818.82 0.93% Τζίρος: 146.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Πτώση των τιμών ρεύματος τον Απρίλιο αναμένουν στο υπουργείο Ενέργειας

Η μείωση της χονδρικής τιμής ρεύματος τον Μάρτιο θα αντικατοπτριστεί στους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για αμετάβλητες ή αυξημένες τιμές. Ενδεικτικά, η ΔΕΗ ανακοίνωσε μείωση άνω του 25% στο πράσινο τιμολόγιό της, στα 0,1167 ευρώ/kWh.

Η αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής του Μαρτίου αποτυπώνεται και στις τιμές που θα δουν οι Έλληνες πολίτες στους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου, διαψεύδοντας τις «Κασσάνδρες» που προεξοφλούσαν σταθερές ή αυξημένες τιμές ρεύματος. 

Ενδεικτικά, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι μειώνει την τιμή στο πράσινο τιμολόγιό της πάνω από 25%, σε 0,1167Euro/kWh, μία κατακόρυφη πτώση που αναμένεται να έχει ορατά αποτελέσματα στην τσέπη των καταναλωτών. Αυτό επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά την ανακοίνωση μειωμένων τιμολογίων ρεύματος από τη ΔΕΗ για τον Απρίλιο.

«Ωστόσο, προσθέτουν, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξοικειωθούν οι καταναλωτές με τον τρόπο υπολογισμού της τελικής τιμής ανά μήνα. Η τιμή του ρεύματος είναι ευθέως ανάλογη με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής, καθώς και τις διεθνείς εξελίξεις στην αγορά ενέργειας. 

Συνεπώς, οι πτωτικές προβλέψεις που επιβεβαιώθηκαν αυτόν τον μήνα δεν προδικάζουν απαραίτητα την εξέλιξη για τον επόμενο. Οι αυξομειώσεις των τιμών είναι μια νέα, ευρωπαϊκή πραγματικότητα, την οποία πρέπει να αναγνωρίσουμε. Σε μια αγορά με πολλές, διαφορετικές επιλογές.

Η κυβέρνηση, όπως και στο παρελθόν, παρακολουθεί τις παραπάνω διακυμάνσεις και παρεμβαίνει διορθωτικά, αποκαθιστώντας ουσιαστικά την ισορροπία στις τιμές ρεύματος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικός ο ανταγωνισμός στο ρεύμα, δεν απέδωσε το νέο μοντέλο

Μόνο 33.000 περισσότεροι καταναλωτές από το 2021 αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο το 2022, παρότι το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών κάθε μήνα και ελεύθερης μετακίνησης. «Μπετόν αρμέ» το μερίδιο της ΔΕΗ, πάνω από το 60%.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crash test στα τιμολόγια ρεύματος: Οι νέες χρεώσεις και... τα τρικ

Πόσα χρεώνουν οι εταιρείες, πώς διαμορφώνονται τα πάγια: Αναλυτικός πίνακας. «Θολή» εικόνα, παρά την καθιέρωση της ενιαίας χρέωσης. Αυξήσεις σε πάγια και εκπτώσεις υπό όρους, που θυμίζουν αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής. Νέα νομοθετική παρέμβαση ετοιμάζει το υπ. Ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: «Φτωχή» συγκομιδή εσόδων από το ειδικό τέλος στα υπερέσοδα

Ανοίγει τα χαρτιά του αύριο στη Βουλή ο πρόεδρος της ΡΑΕ για τα υπερέσοδα της ενεργειακής κρίσης. Οι εισπράξεις του Δημοσίου από το ειδικό τέλος δεν αναμένεται να καλύψουν πάνω από 10% του κόστους των τελευταίων μέτρων στήριξης.