Μεγάλη η πτώση στις τιμές ενέργειας από έργα ΑΠΕ στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΡΑΕ, όπου τα φωτοβολταϊκά πρωταγωνίστησαν πλήρως, αφήνοντας εκτός διαγωνισμού τα έργα αιολικής ενέργειας και δημιουργώντας ερωτηματικά για τα επόμενα βήματα.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, με μεγάλα ονόματα να κερδίζουν πολύ από το δημοπρατούμενο χώρο και να ρίχνουν τις τιμές στο μισό περίπου από τα περσινά επίπεδα, ο τελευταίος διαγωνισμός της ΡΑΕ φαίνεται πώς αλλάζει τα δεδομένα για τα έργα ΑΠΕ, όπως τα γνωρίζαμε.
Από τη μία πλευρά η ωρίμανση της σχετικής τεχνολογίας και από την άλλη οι όροι του διαγωνισμού που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, έφεραν την χαμηλότερη τιμή στα 32,97 ευρώ/MWh, δηλαδή σχεδόν 40% χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης, που είχε οριστεί στα 53,86 ευρώ/MWh. Αρκετοί μάλιστα ερμηνεύουν αυτό το ιστορικό χαμηλό ως «παράθυρο» για την είσοδο στην αγορά των ΡΡΑ για επιχειρήσεις που δεν παρουσιάζουν απαιτήσεις σταθερής ισχύος.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε το Δεκέμβριο του 2020, αφορούσε τη διάθεση συνολικής ισχύος 350 μεγαβάτ σε κοινή διαδικασία, δηλαδή τόσο για αιολικά όσο και για φωτοβολταϊκά. Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν τριπλάσιο της δημοπρατούμενης ισχύος, καθώς ξεπέρασε τα 1090 μεγαβάτ ενώ συνολικά συμμετείχαν 126 έργα.
Αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να γίνει γνωστή η λίστα των έργων που πέρασαν στο διαγωνισμό, ωστόσο φαίνεται πώς η Mytilineos κατάφερε να «χτυπήσει» τη χαμηλότερη τιμή για ένα έργο 1 MW, ενώ σημαντική παρουσία είχε και η BP μέσω έργων της KIFER.
Για διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ και προσφορά ανταγωνιστικότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές έκανε λόγω σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας παράλληλα πώς οι τιμές των ΑΠΕ διαμορφώνονται πλέον στο 1/3 της τιμής της παραγόμενης από λιγνίτη ενέργειας.
«Πόρτα» στα αιολικά
Με τη μέση τιμή της μεγαβατώρας να διαμορφώνεται σε κάτω από 40 ευρώ, τα αιολικά δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις τιμές αυτές με αποτέλεσμα κανένα αιολικό να μην βρίσκεται ανάμεσα στα δημοπρατημένα έργα. Οι διαφορές στην τεχνολογία ανάμεσα σε φωτοβολταικά και αιολικά φαίνονται ιδιαίτερα σημαντικές στον μεταξύ τους ανταγωνισμό δημιουργώντας ερωτηματικά για το πώς θα διαμορφωθεί η αγορά των ΑΠΕ εάν στους επόμενους διαγωνισμούς δεν υπάρξει κάποια ποσόστωση ειδικά για έργα αιολικής ενέργειας.
Με δεδομένη τη στόχευση προς την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος σε μία πιο «πράσινη» κατεύθυνση και το κλείσιμο των λιγιτικών μονάδων μέσα στα επόμενα χρόνια, εάν το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας βασίζεται σε ηλιακή ενέργεια, τότε ενδεχομένως να βρεθούμε μπροστά σε «κενά» ενέργειας όταν ο καιρός δεν είναι σύμμαχος, ή τις νυχτερινές ώρες της ημέρας, ενώ παράλληλα θα είναι δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες μεγάλων, ενεργοβόρων καταναλωτών, όπως για παράδειγμα η βιομηχανία. Ασφάλεια που μπορούν να προσφέρουν τα αιολικά αλλά ακόμα περισσότερο τα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, το θεσμικό πλαίσιο των οποίων αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.