Η τιμή των 32,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα ήταν η χαμηλότερη προσφορά που έγινε δεκτή για ένα φωτοβολταϊκό έργο στη σημερινή δημοπρασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Οι τιμές των υπόλοιπων έργων κυμάνθηκαν μεταξύ και τα 41 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τη μεσοσταθμική τιμή να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 40 ευρώ.
Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW. Οι υποψήφιες μονάδες για να κατακυρώσουν Τιμή Αναφοράς είναι φωτοβολταϊκά ισχύος έως 20 MW και αιολικά έως 50 MW. Σημειώνεται ότι από τους υποψήφιους, οι 36 είχαν ισχύ κάτω από 1 MW, ενώ 7 αιτήσεις αφορούσαν μονάδες έως 500 kW. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Mytilineos είναι από τις εταιρείες που εξασφάλισε σημαντικό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων.
«Η συνεχής μείωση των τιμών για τα έργα ΑΠΕ επιβεβαιώνει στην πράξη τα θετικά αποτελέσματα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, καθώς και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην εθνική οικονομία. Τα σημερινά αποτελέσματα του διαγωνισμού πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, κατά τουλάχιστον 61%, έως το 2030», επεσήμανε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ανακοίνωση αναφορικά με τη σημερινή δημοπρασία της ΡΑΕ για έργα ανανεώσιμων πηγών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Η εντυπωσιακή πτώση των τιμών για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως καταγράφηκε στον σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ, επιβεβαιώνει τα οφέλη της ωρίμανσης της τεχνολογίας των ΑΠΕ, αλλά και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα επιτυγχάνουμε την προσφορά καθαρής ενέργειας με ανταγωνιστικότερες τιμές για τους καταναλωτές. Η διαμόρφωση των τιμών των έργων ΑΠΕ στο 1/3 του κόστους της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη καταδεικνύει την αναγκαιότητα της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ».
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε το Δεκέμβριο του 2020, αφορούσε τη διάθεση συνολικής ισχύος 350 μεγαβάτ σε κοινή διαδικασία, δηλαδή τόσο για αιολικά όσο και για φωτοβολταϊκά, με τιμή εκκίνησης τα 53,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν τριπλάσιο της δημοπρατούμενης ισχύος, καθώς ξεπέρασε τα 1090 μεγαβάτ.
Το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και ο ανταγωνισμός που αυτό προκάλεσε, οδήγησε τις τιμές σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την τιμή εκκίνησης αλλά και στην κάλυψη του συνόλου της διαθέσιμης ισχύος από φωτοβολταϊκά που έχουν χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα αιολικά.
Δεδομένου ότι ο λογαριασμός χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών τροφοδοτείται μεταξύ άλλων και από τους καταναλωτές μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, οι χαμηλές τιμές για τις ΑΠΕ - σημαντικά χαμηλότερες από τις τιμές που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας - οδηγούν σε ελάφρυνση των καταναλωτών ρεύματος.