ΓΔ: 2090.64 0.20% Τζίρος: 172.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αγορά Γιουβού Κίνα
Σκηνή πολυσύχναστης αγοράς στη Γιουβού της Κίνας με ντόπιους και τουρίστες.

Κίνα-Γιουγού: Ρεκόρ εξωτερικού εμπορίου στο δεκάμηνο Ιαν-Οκτ 2025

Η Γίγου, γνωστή ως "παγκόσμιο σούπερ μάρκετ", σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών και εισαγωγών 701,19 δισ. γιουάν το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 700 δισ., με αύξηση 32% σε 230 αγορές.

Η πόλη Γίγου, γνωστή ως "το παγκόσμιο σούπερ μάρκετ", στην επαρχία Ζετζιάνγκ της ανατολικής Κίνας, σημείωσε νέο ρεκόρ στην οικονομική αξία των εισαγωγών και εξαγωγών της. Σύμφωνα με τα τοπικά τελωνεία, το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 701,19 δισεκατομμυρίων γιουάν (περίπου 85,20 δισ. ευρώ), ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των 700 δισ. γιουάν.

Το εξωτερικό εμπόριο της Γίγου για το ίδιο διάστημα ξεπέρασε το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα των εισαγωγών και εξαγωγών της πόλης για ολόκληρο το 2024. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στον ενισχυμένο ρόλο της στρατηγικής διαφοροποίησης των αγορών του εξωτερικού.

Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, η Γίγου ανέπτυξε εμπορικές σχέσεις με 230 χώρες και περιοχές διεθνώς. Σε 164 από αυτές, οι διμερείς εμπορικές σχέσεις παρουσίασαν ανάπτυξη με διψήφια ποσοστά, οδηγώντας σε ετήσια αύξηση 32% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η άνοδος των εξαγωγών προς τις χώρες-μέλη της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), όπου καταγράφηκε ετήσια αύξηση 51%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμπορικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 12,8 δισ. ευρώ ο όγκος του εμπορίου με την Κίνα με άνοδο 18,4%

Ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ παρατηρεί πως δεν υπήρξε καμία παύση των ανταλλαγών και της συνεργασίας των δύο χωρών, αναφέροντας πως στο εννεάμηνο του 2022 τα έσοδα του ΟΛΠ σημείωσαν ετήσια αύξηση 28%.
Επιχειρηματίας σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας σε Κομισιόν: Ζητά εξαίρεση του ελαιολάδου από δασμούς ΗΠΑ

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας καλεί την Κομισιόν να διεκδικήσει την εξαίρεση του ελαιολάδου από τους δασμούς στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και τις πιέσεις στους παραγωγούς.
Κινέζικα νομίσματα yuan
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Στα 4,29 τρισ. γιουάν το εξωτερικό εμπόριο Οκτωβρίου

Το εξωτερικό εμπόριο Κίνας τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 4,29 τρις γιουάν. Εξαγωγές αγαθών 2,16 τρις, εισαγωγές 1,52 τρις και πλεόνασμα 641,3 δισ. Στις υπηρεσίες, εξαγωγές 260,7 δισ. και έλλειμμα 79,7 δισ. γιουάν.
Κουτί «Made in China»
ΔΙΕΘΝΗ

Παράταση έως 26/1/2026 στην έρευνα για εισαγωγές βοδινού στην Κίνα

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας παρατείνει έως τις 26 Ιανουαρίου 2026 τους ελέγχους στις εισαγωγές βοδινού κρέατος λόγω πολυπλοκότητας, μετά τις προηγούμενες αποφάσεις παράτασης της διαδικασίας.
Φόρτωση εμπορευματοκιβωτίου αεροπλάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Άνοδος 8,3% στις εξαγωγές από τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια το 2025

Οι εξαγωγές μέσω των αεροδρομίων Beijing Capital και Beijing Daxing αυξήθηκαν κατά 8,3%, φτάνοντας τα 214,6 δισ. γιουάν, ενώ το συνολικό εμπόριο της πόλης ξεπέρασε τα 2,67 τρισ. γιουάν την περίοδο Ιανουαρίου–Οκτωβρίου.
Κουτί «Made in China»
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ενισχύει το άνοιγμα της οικονομίας και στηρίζει το δίκαιο εμπόριο

Η 8η Διεθνής Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας στη Σανγκάη υπογράμμισε τη δέσμευση της χώρας στο ανοιχτό εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, σημειώνοντας ρεκόρ με 155 χώρες και 4.108 εκθέτες σε πάνω από 430.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου.