ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
Φώτο: Shutterstock

Δεν έχουν «κλειδώσει» οι αποφάσεις για «αλμυρή» εγγύηση στα έργα ΑΠΕ

Πηγές του υπουργείου Ενέργειας τονίζουν ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση για επιβολή εγγύησης 20.000 ευρώ ανά μεγαβάτ στις αιτήσεις για μικρά έργα ΑΠΕ που έχουν προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στον ΑΔΜΗΕ.

Διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ανακοπεί το «τσουνάμι» αιτήσεων από μικρούς επενδυτές για έργα ΑΠΕ, που έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στο μηχανισμό εγκρίσεων, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν ακόμα «κλειδώσει» συγκεκριμένα μέτρα. Πιθανό όμως θεωρείται τα υπάρξουν άμεσες αποφάσεις ώστε να γίνει η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή μέσα στον μήνα.

Παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών για υποχρεωτική κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τράπεζα, ύψους 20.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους επενδυτές, μέχρι στιγμής το ΥΠΕΝ δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Σύμφωνα με αυτά που είχαν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες, η εγγυητική αυτή θα διασφαλίζει τη διατήρηση της άδειας του επενδυτή για έργα ισχύος άνω του ενός μεγαβάτ, μέχρι και τη στιγμή που θα αρχίσει η κατασκευή του έργου.

Ο προβληματισμός στο ΥΠΕΝ που δημιούργησε και την ανάγκη παρέμβασης προέρχεται από τις αιτήσεις για νέες ΑΠΕ στη ΡΑΕ ισχύος 54 GW, από τις οποίες υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο είναι από «αεριτζήδες».

Εκτός αυτού του ζητήματος, πρόβλημα προέρχεται και από το ιδιοκτησιακό καθεστώς για τις εκτάσεις όπου προτείνονται τα έργα με το ΥΠΕΝ να εξετάζει πρόταση της ΡΑΕ για αναίρεση της βεβαίωσης παραγωγού, αν οι ιδιοκτήτες της γης όπου θα πραγματοποιηθούν τα έργα δεν συμφωνούν. Αυτό συμβαίνει γιατί ο επενδυτής δεν είναι υποχρεωμένος κατά την έκδοση βεβαίωσης παραγωγού να αποδείξει ότι διαθέτει είτε τίτλους ιδιοκτησίας ή παραχώρηση χρήσης της γης όπου θα εγκατασταθούν τα έργα. Έτσι, αφενός μπορεί το ίδιο κομμάτι να έχει διεκδικηθεί από πολλούς διαφορετικούς επενδυτές και αφετέρου οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες να βρεθούν μπροστά σε έκπληξη, δηλαδή η γη τους να έχει δεσμευθεί πριν καν ερωτηθούν.

«Βραχυκύκλωμα» στον ΑΔΜΗΕ από μικρά έργα ΑΠΕ

H αγορά βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις έργων ΑΠΕ μιας και ο ΑΔΜΗΕ έχει βρεθεί αντιμέτωπος με πληθώρα αιτήσεων μικρών παραγωγών.

Μιλώντας σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020, ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης, κλήθηκε να σχολιάσει το «βραχυκύκλωμα» που έχει σημειωθεί στα έργα ΑΠΕ, μετά και την πρόσφατη παρέμβαση από την η ελληνική θυγατρική της γερμανικής εταιρείας πράσινης ενέργειας ΑΒΟ Wind, η οποία αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν τους τελευταίους μήνες στις εγκρίσεις.

«Εδώ και πολλούς μήνες βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμα κάποια συγκεκριμένη δεσμευτική απάντηση για το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων μας για τη σύνδεση των έργων μας στο Σύστημα. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε αιτήσεις που εκκρεμούν ήδη εδώ και ένα χρόνο. Πριν από αυτό, έπρεπε να περιμένουμε, μαζί με 30 GW έργων άλλων εταιρειών, 2 χρόνια για την επεξεργασία των αιτήσεων για έκδοση άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι για να δοθούν οι άδειες αυτές χρειάστηκε νομοθετική παρέμβαση», τόνισε ο Παναγιώτης Σαρρής, Γενικός Διευθυντής της ΑBO Wind AG.

Όπως υπογράμμισε, η εταιρεία έχει σε αναμονή συνολικά 770MW έργων και ο ΑΔΜΗΕ δεν προχωράει σε έκδοση των όρων σύνδεσης δίνοντας προτεραιότητα στα ομαδοποιημένα αιτήματα μικροεπενδυτών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι τελικά η ΑΒΟ Wind δεν θα μπορέσει να πάρει μέρος στο διαγωνισμό της ΡΑΕ τον Μάιο, ενώ η εταιρεία έχει προσφέρει ιστορικά τη χαμηλότερη τιμή στα 45,84 ευρώ η μεγαβατώρα, σύμφωνα με τον κ. Σαρρή.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα, αυτό ο κ. Μάργαρης τόνισε ότι μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις ομαδοποιημένες αιτήσεις μικρών επενδυτών ο Διαχειριστής έχει έρθει αντιμέτωπος μέσα σε 4 μήνες με τέτοιο όγκο αιτημάτων που στο παρελθόν αντιστοιχούσε σε αιτήσεις 20 ετών. Ο κ. Μάργαρης υπογράμμισε ότι ο Διαχειριστής είχε ενημερώσει ότι πρόκειται να δημιουργηθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά, όταν έγινε η αλλαγή αυτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ευθύνες βαρύνουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Σε 4 μήνες έχουν γίνει αιτήσεις για 30GW και πάνω που δεν αφορούν σε 10-20 σταθμούς αλλά σε περισσότερους από 3.000. Δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης από την πλευρά μας καθώς οι αιτήσεις ελέγχονται με σειρά προτεραιότητας αλλά ο όγκος είναι τεράστιος», τόνισε ο κ. Μάργαρης. Όπως υπογράμμισε, το ζήτημα θα εξεταστεί από τον ΑΔΜΗΕ με αφορμή και τις παρεμβάσεις των επενδυτών και ειδικότερα, να διαπιστωθεί αν πρέπει το πλαίσιο αυτό να μεταρρυθμιστεί περαιτέρω για να αρθούν αδιέξοδα που δημιουργούνται.

Όπως τόνισε, το υπουργείο ετοιμάζει το επόμενο διάστημα παρεμβάσεις για να αρθούν στρεβλώσεις, ενώ από την πλευρά του ο ΑΔΜΗΕ προχωράει το επενδυτικό του πρόγραμμα ώστε να μπορούν να ενταχθούν περισσότερες ΑΠΕ στο σύστημα και, παράλληλα, ετοιμάζει, σε συνεργασία με τεχνικά και εμπορικά επιμελητήρια της χώρας μία σειρά από λύσεις που πρόκειται να παρουσιάσει μέσα στο μήνα στο ΥΠΕΝ και στη συνέχεια στην αγορά. Όπως σημείωσε ο κ. Μάργαρης, ο Διαχειριστής αυτή τη στιγμή ετοιμάζει μία νέα μεθοδολογία υπολογισμού του διαθέσιμου χώρου λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα νέα έργα όσο και εκείνα που προγραμματίζονται, ενώ θα υπάρξει και νέος τρόπος ενημέρωσης των επενδυτών ώστε να παρακολουθούν την πορεία των αιτήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς «καίει» μικρούς επενδυτές σε ΑΠΕ η γραφειοκρατία για τις άδειες

Όσοι είχαν την ατυχία να κάνουν αίτηση λίγο πριν την επιβολή εγγυητικών επιστολών αντιμετωπίζουν πολύμηνες καθυστερήσεις από τις κρατικές υπηρεσίες και κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με δυσβάστακτες εγγυητικές.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση κονδυλίων για μικρά φωτοβολταϊκά, κριτική από φορείς της αγοράς

Την επόμενη εβδομάδα και με αυξημένο προϋπολογισμό κατά 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να αρχίσουν οι αιτήσεις. Το πρόβλημα με τις πολυκατοικίες και οι αδυναμίες του προγράμματος που επισημαίνονται από την αγορά.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά του προγράμματος για επιδότηση έως 16.000 ευρώ σε φωτοβολταϊκά

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης με συστήματα αποθήκευσης, η εξοικονόμηση στο ρεύμα μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ ετησίως. Η κλίμακα των ενισχύσεων και ο αγώνας δρόμου που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.
fotovoltaika stegis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν αναμονή υπουργικών αποφάσεων για θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά είναι αμφίβολο αν θα εκκινήσουν τα δύο προγράμματα μέσα στον Μάρτιο. Πώς θα δοθούν οι επιδοτήσεις για αντικατάσταση θερμοσιφώνων και μικρά φωτοβολταϊκά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδοτήσεις σε φωτοβολταϊκά στέγης: Άνοιξε ο δρόμος με νέα ρύθμιση

Νομοσχέδιο δίνει την εξουσιοδότηση στον υπουργό Ενέργειας να προκηρύξει το πρόγραμμα για μικρά φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης. Άλλη ρύθμιση προβλέπει την εκκίνηση του προγράμματος για ηλιακούς θερμοσίφωνες.