ΓΔ: 1392.68 -0.35% Τζίρος: 20.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:49:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Νέο θεσμικό πλαίσιο για το «βουνό» των 230 δισ. ευρώ ιδιωτικού χρέους

Η μερίδα του λέοντος των οφειλών είναι προς την εφορία οι οποίες ανέρχονται σε 106 δισ. ευρώ και ακολουθούν οι οφειλές προς τράπεζες, ύψους περίπου 90 δισ. ευρώ, και 35 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την οριστική αντιμετώπιση του βραχνά του τεράστιου ιδιωτικού χρέους που έχει σχηματιστεί την τελευταία δεκαετία φιλοδοξεί να πετύχει η κυβέρνηση μέσω του νέου πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών, φυσικών και νομικών προσώπων.

Στελέχη της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν το προωθούμενο θεσμικό πλαίσιο ως «μείζων μεταρρυθμιστική παρέμβαση» που θα βάλει τέλος στο καρκίνωμα του υπερδανεισμού του ιδιωτικού τομέα, ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται εδώ και χρόνια και που δημιουργεί ασφυξία στην οικονομία.

Συνολικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά χρωστούν περίπου 230 δισ. ευρώ ποσό που υπερβαίνει αισθητά το ΑΕΠ το οποίο στο τέλος του 2019 διαμορφώθηκε στα 187,5 δισ. ευρώ. Η μερίδα του λέοντος των οφειλών είναι προς την εφορία οι οποίες ανέρχονται σε 106 δισ. ευρώ και ακολουθούν οι οφειλές προς τράπεζες, ύψους περίπου 90 δισ. ευρώ, και 35 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης το νέο πλαίσιο θα αντικαταστήσει όλες τις μέχρι τώρα σχετικές παρεμβάσεις όπως ο νόμος Κατσέλη (για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά), ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ο πτωχευτικός κώδικας κ.α.

Η δεύτερη ευκαιρία

Με περίπου το ήμισυ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να έχουν μεγάλες οφειλές προς εφορία - τράπεζες -  ασφαλιστικά ταμεία είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει καμία επανεκκίνηση της οικονομίας. Αντίθετα διαιωνίζεται ένας φαύλος κύκλος, όπου πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα όπως μπορούν – με τα ψέματα.

Κομβικό σημείο στο νέο πλαίσιο, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021, είναι η δεύτερη ευκαιρία: για πρώτη φορά τόσο τα νοικοκυριά όσο και σε επιχειρηματίες θεσπίζεται η δυνατότητα κήρυξης πτώχευσης και αφού ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας του οφειλέτη θα εξοφλούνται όσες οφειλές καλύπτονται από το ύψος της περιουσίας που θα ρευστοποιηθεί και τα τυχόν υπόλοιπα θα διαγράφονται, δίνοντας την ευκαιρία στον ιδιώτη για ένα νέο ξεκίνημα. Δεν θα είναι ένα εύκολο ξεκίνημα, χωρίς περιουσιακά στοιχεία και με το πιστωτικό ιστορικό να υπάρχει στις τράπεζες, ωστόσο θα είναι εφικτό κάτι που τώρα είναι αδύνατο.

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά συνολικά ενώ κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς, το νέο πλαίσιο προβλέπει τη δημιουργία εξειδικευμένου φορέα που θα αγοράζει τα ακίνητα υπερχρεωμένων και οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών και θα το ενοικιάζει στα συγκεκριμένα νοικοκυριά για διάστημα 12 ετών.

Παράλληλα θα προβλέπονται ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται άμεσα οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή δανειολήπτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους εκμεταλλευόμενοι την αναποτελεσματικότητα του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων η... «κληρονομιά» της μεγάλης κρίσης

Στους servicers έχει μεταφερθεί το σύνολο σχεδόν των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι οποίες έχουν την δύσκολη αποστολή να «θεραπεύσουν» προβληματικά δάνεια και να μεγιστοποιήσουν τις ανακτήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί προβλέπουν οι τραπεζίτες νίκη στη «μάχη» με τα «κόκκινα» δάνεια

Η επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» και η bad bank της Τρ. Ελλάδος θα επιταχύνουν δραστικά την εξυγίανση των ισολογισμών. Τι προέβλεψαν οι επικεφαλής των τεσσάρων τραπεζών, μιλώντας στο Capital Link Forum.
bank_building
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει η απόσταση τραπεζών - κυβέρνησης για τον νέο πτωχευτικό

Επιφυλάξεις από τις τράπεζες για τις ρυθμίσεις για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ αναμένεται και η «ετυμηγορία» της ΕΚΤ. Προβληματισμός για τη δήλωση του πρωθυπουργού περί γενικού «παγώματος» πλειστηριασμών α' κατοικίας ως το τέλος του έτους.
house
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπριντ» ως το τέλος Σεπτεμβρίου για ρύθμιση στεγαστικών με επιδότηση

Οι τράπεζες προσφέρουν στους δανειολήπτες ακόμη και μικρό «κούρεμα» δανείου, που συνδυάζεται με επιδότηση δόσης από το κράτος για τα δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας. Προθεσμία για αιτήσεις ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμίσεις και αναστολές δανείων 15 δισ. για 260.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Σε εκτεταμένη παροχή διευκολύνσεων στους πελάτες προχώρησαν οι τράπεζες, προχωρώντας σε αναστολές δόσεων και ρυθμίσεις δανείων. Έγιναν δεκτά κατά 75% τα αιτήματα για αναστολή. Στα 17 δισ. ευρώ οι χορηγήσεις του 2020.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς φτάσαμε στο... έμφραγμα με τα άτοκα δάνεια: Τι βρήκε η ειδική Επιτροπή

Από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και όχι από τις τράπεζες δημιουργήθηκαν οι υπερβολές με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Λίγοι οι διαθέσιμοι πόροι, μεγάλη η ζήτηση από τις επιχειρήσεις.