ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Δασμοί ΗΠΑ
Φώτο: Shutterstock

Θεσσαλονίκη: Μεγάλες διαφορές στις εξαγωγές προς ΗΠΑ ανά κλάδο με τους δασμούς

Οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ εμφάνισαν διαφορετική πορεία ανά κλάδο λόγω των αμερικανικών δασμών, με ορισμένα προϊόντα να αντέχουν και άλλα να πλήττονται. Μετά την κατάργηση μέρους των δασμών, ορισμένα ελληνικά προϊόντα ωφελήθηκαν σημαντικά.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά κλάδο καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κατά την περίοδο εφαρμογής των αμερικανικών δασμών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ). Ορισμένα προϊόντα επέδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, ενώ άλλα επηρεάστηκαν αρνητικά, γεγονός που αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για την ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα.

Στο ίδιο διάστημα, ελληνικά προϊόντα έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην αμερικανική αγορά. Όπως σημειώνεται, «η παρουσία νέων κωδικών στην αγορά, σε συνδυασμό με την ενίσχυση συγκεκριμένων εξαγώγιμων κατηγοριών, αναδεικνύει ευκαιρίες περαιτέρω διείσδυσης, ενώ η υποχώρηση παραδοσιακών προϊόντων υπογραμμίζει την ανάγκη στοχευμένων παρεμβάσεων και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας».

Πρόσφατα, με εκτελεστικό διάταγμα του Λευκού Οίκου, καταργήθηκε ο ανταποδοτικός δασμός σε μεγάλο αριθμό προϊόντων. Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στη μείωση του κόστους ζωής που προκάλεσαν οι δασμοί στις εισαγωγές διεθνώς. Το διάταγμα προβλέπει και επιστροφή τυχόν καταβληθέντων δασμών για εμπορεύματα που εκτελωνίσθηκαν μετά τις 13 Νοεμβρίου. Μεταξύ των προϊόντων που απαλλάσσονται περιλαμβάνονται ακτινίδια, κεράσια, καφές, αρτοσκευάσματα, άσφαλτος από πετρέλαιο, οξείδια του υδραργύρου και φάρμακα. Ωστόσο, προϊόντα υψηλής σημασίας για τις ελληνικές εξαγωγές όπως κονσέρβες φρούτων και λαχανικών, ελιές, ελαιόλαδο, ιχθυηρά και προϊόντα αλουμινίου και σιδήρου παραμένουν εκτός της λίστας εξαίρεσης.

Σε ετήσια βάση (2023–2024) και συγκριτικά για το διάστημα πριν και μετά την επιβολή των δασμών (Απρίλιος–Σεπτέμβριος 2024–2025), ορισμένα ελληνικά προϊόντα έκαναν αισθητή την παρουσία τους στις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, οι εξαγωγές σωλήνων από σίδηρο/χάλυβα ξεκίνησαν από μηδενική βάση το 2023 και ανήλθαν σε 49,2 εκατ. ευρώ το διάστημα Απριλίου–Σεπτεμβρίου 2025. Οι ηλεκτρικοί αγωγοί έφτασαν τα 38,4 εκατ. ευρώ το 2024, από 6,46 εκατ. το 2023. Νέες κατηγορίες όπως ρυμουλκούμενα οχημάτων και ντίζελ πετρελαίου εμφάνισαν επίσης σημαντικές εξαγωγές.

Αντιθέτως, οι εξαγωγές φέτας, που είχαν αυξηθεί στα 61,9 εκατ. ευρώ το 2024 από 53,4 εκατ. το 2023, μειώθηκαν σε 30,4 εκατ. την περίοδο Απριλίου–Σεπτεμβρίου 2025. Παρόμοια μείωση καταγράφηκε στα καλλυντικά μαλλιών, ενώ οι εξαγωγές ακτινιδίων συρρικνώθηκαν κατά 22,4% στα 968.000 ευρώ.

Παράλληλα, αρκετές κατηγορίες παρέμειναν ανθεκτικές με αυξητικές τάσεις: οι πλάκες, ταινίες και φύλλα αργιλίου σημείωσαν άνοδο περίπου 30%, τα ροδάκινα κομπόστα αυξήθηκαν κατά 9,4%, τα φαρμακευτικά σκευάσματα με αλκαλοειδή κατά 71,2%, οι στροβιλοκινητήρες κατά 97,4% και το καύσιμο αεροσκαφών κατά 8,9%.

Αντίθετα, πτώση σημείωσαν τα παρασκευάσματα τροφίμων (-13,5%), τα μέρη αεροσκαφών (-13,4%), το τσιμέντο πόρτλαντ (-38,8%) και οι ελιές (-3,6%).

Ευκαιρίες και προκλήσεις για τις ελληνικές εξαγωγές

Η συνολική εικόνα δείχνει ότι οι επιπτώσεις των δασμών δεν ήταν ομοιόμορφες, αλλά διαφοροποιήθηκαν σημαντικά ανά κλάδο. Ορισμένες κατηγορίες ενισχύθηκαν, άλλες υποχώρησαν, ενώ νέα προϊόντα κατέγραψαν αξιόλογη παρουσία στην αγορά των ΗΠΑ.

Ο ΣΕΒΕ βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία, την αμερικανική πρεσβεία και ευρωπαϊκούς φορείς, με στόχο τη στήριξη της ελληνικής εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και την προάσπιση του ελεύθερου εμπορίου. Όπως υπογραμμίζεται, η εμπειρία του 2019 απέδειξε ότι οι συντονισμένες ενέργειες μπορούν να αποδώσουν θετικά αποτελέσματα για τους Έλληνες εξαγωγείς.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, χαρακτήρισε την άρση μέρους των δασμών από τις ΗΠΑ ως θετική εξέλιξη και ένδειξη περαιτέρω μείωσης δασμών σε άλλα προϊόντα. Τόνισε ότι ο ΣΕΒΕ θα συνεχίσει να στηρίζει δυναμικά τους Έλληνες εξαγωγείς, εντείνοντας τις προσπάθειες για τη μείωση των δασμών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στις διεθνείς αγορές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Food Expo εκθεσιακός χώρος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκρηξη εξαγωγών τροφίμων στο δεκάμηνο 2025 στη Θεσσαλονίκη

Με πρωταγωνιστή τα τρόφιμα που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών, ο Οκτώβριος 2025 έκλεισε με άνοδο 5,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών κατά 5%, περιορίζοντας το εμπορικό έλλειμμα κατά 18,4%.
Κιμμπερλι Γκιλφόιλ πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Γκιλφόιλ: Η Ελλάδα κλειδί στη στρατηγική Τραμπ για ενέργεια και ΑΙ

Η πρέσβης των ΗΠΑ, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, τόνισε την αμερικανική επενδυτική διάθεση και χαρακτήρισε τη Βόρεια Ελλάδα τεχνολογικό κέντρο.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακυρώνεται η μετάβαση Τασούλα στη Θεσσαλονίκη λόγω κακοκαιρία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κων. Τασούλας δεν θα παραστεί στο δείπνο του ΣΕΒΕ για τα 50 χρόνια του συνδέσμου λόγω κακοκαιρίας· θα απευθύνει χαιρετισμό με βιντεοσκοπημένο μήνυμα στους συμμετέχοντες.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Γιατί η επόμενη επιτυχία στην ΤΝ δεν θα έρθει από την Ελλάδα

Η ελληνική οικονομία παραμένει σταθερή αλλά εύθραυστη, χωρίς να έχει αλλάξει παραγωγικό μοντέλο, σύμφωνα με τον δρ Μιχάλη Μπλέτσα. Τόνισε το ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη δυσκολία ανάπτυξης καινοτομίας στη χώρα.