Σε τιμές αντίστοιχες ενός «μεταχειρισμένου» ακινήτου, θα πωλούνται οι νεόδμητες κατοικίες που θα κατασκευαστούν στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, χάρις στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα προσφέρει η επικείμενη ψήφιση του μέτρου της τριετούς αναστολής του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές, αλλά και στην ιδιαίτερα επιθετική τιμολογιακή πολιτική που φαίνεται να επιλέγει για το πρώτο χρονικά σκέλος της επένδυσης, η διοίκηση της Lamda Development.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, παρουσιάζοντας το επενδυτικό πλάνο για το Ελληνικό στους μετόχους της έκτακτης γενικής συνέλευσης, στόχος της εταιρείας είναι να διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος των 10.000 κατοικιών που θα αναπτυχθούν σε βάθος χρόνου, σε τιμές που θα κυμαίνονται μεταξύ των 3.500 ευρώ/τ.μ. και των 4.000 ευρώ/τ.μ. Σήμερα, το σχετικό κόστος νεόδμητων κατοικιών στην περιοχή του Ελληνικού κινείται πέριξ των 4.000 – 5.000 ευρώ/τ.μ., ενώ στη γειτονική Γλυφάδα, π.χ. στην περιοχή του Γκολφ, το κόστος εύκολα ξεπερνά τα 5.000 ευρώ/τ.μ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μεταχειρισμένα διαμερίσματα π.χ. στο Κάτω Ελληνικό, που γειτνιάζει με την έκταση του πρώην αεροδρομίου, πωλούνται σήμερα σε τιμές που ξεπερνούν εύκολα τα 3.500 ευρώ/.τ.μ. και ανέρχονται μέχρι και τα 5.000 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX, κατά την διάρκεια του 2018, στο Κάτω Ελληνικό, τα νεόδμητα ακίνητα πωλούνται σε τιμές από 4.000 έως 4.800 ευρώ/τ.μ. Οι τιμές αυτές αφορούν μάλιστα σε πραγματικές αγοραπωλησίες, που πραγματοποιήθηκαν μέσω του δικτύου. Αντίστοιχα, στην Γλυφάδα, οι πωλήσεις νεόδμητων άγγιξαν τα 5.000 ευρώ/τ.μ. Εν τω μεταξύ κατά την διάρκεια του τελευταίου 12μήνου και μέχρι σήμερα, η αγορά κατοικίας των νοτίων προαστίων «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 10,5%, ποσοστό που ενδεχομένως να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, λειτουργώντας ουσιαστικά υπέρ της Lamda Development, εφόσον ασφαλώς και η ίδια διατηρήσει την σημερινή της τιμολογιακή πολιτική και δεν επιλέξει να αυξήσει τις ζητούμενες τιμές πώλησης των διαμερισμάτων/κατοικιών που θα κατασκευάσει.
Ακόμα χειρότερο για τους ιδιοκτήτες/κατασκευαστές νεόδμητων κατοικιών στις εν λόγω περιοχές, είναι ότι τα ακίνητα αυτά επιβαρύνονται σήμερα με ΦΠΑ 24%, στοιχείο που τα καθιστά απαγορευτικά για τους ξένους αγοραστές, καθώς αυτοί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την απαλλαγή πρώτης κατοικίας που ισχύει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που μέχρι σήμερα, τα νεόδμητα ακίνητα δύσκολα βρίσκουν αγοραστές από το εξωτερικό, οι οποίοι σε συντριπτικό ποσοστό, επιλέγουν μεταχειρισμένα ακίνητα, στα οποία δεν επιβάλλεται ΦΠΑ, παρά μόνο φόρος μεταβίβασης 3%.
Εφόσον στο μέλλον στο Ελληνικό ξεκινήσουν να πωλούνται νεόδμητες κατασκευές όπου δεν θα επιβάλλεται ΦΠΑ 24%, αυτομάτως θα έχουν τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων ακινήτων της ευρύτερης περιοχής των νοτίων προαστίων, τουλάχιστον όσων βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της κατασκευής ή της αποπεράτωσης (οι οποίες επιβαρύνονται με ΦΠΑ). Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης, αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου της αναστολής του ΦΠΑ 24% στην οικοδομή, αν και το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό να αφορά τα ακίνητα που θα κατασκευαστούν με βάση τις οικοδομικές άδειες που θα ξεκινήσουν να εκδίδονται από τις αρχές του 2020 και μέχρι το τέλος του 2022. Παράλληλα, υπάρχει και το ενδεχόμενο το μέτρο να ισχύσει αναδρομικά, μόνο όμως για οικοδομές με άδεια που εκδόθηκε το 2019, αλλά δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η ανέγερση.
Με βάση τον σχεδιασμό της Lamda Development στόχος είναι να πωλούνται περίπου 500 κατοικίες ετησίως, αν και ακόμα και οι ίδοι οι άνθρωποι της εταιρείας, ομολογούν ότι το συγκεκριμένο μέγεθος είναι συντηρητικό. Σε κάθε περίπτωση, βασική αγοραστική ομάδα θα είναι επενδυτές/αγοραστές από το εξωτερικό, που ήδη ενδιαφέρονται για ακίνητα στα νότια προάστια, τόσο λόγω της ανάπτυξης της «Αττικής Ριβιέρα», όσο και λόγω του προγράμματος χορήγησης αδειών διαμονής πενταετούς διάρκειας “Golden Visa”.