Την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και τη λειτουργία του κράτους ως αντίδοτο στην κρίση που προκαλεί ο κρονοϊος υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Στη συνέντευξη ο κ. Πατέλης εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και υπογραμμίζει την σημασία της ενίσχυσης της απασχόλησης.
Για τη ύφεση
«Δεν θα είμαστε οι πιο ευάλωτοι, όπως λένε οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν. Για παράδειγμα, η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδειξε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο έπεσε στην Ελλάδα λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Και η βιβλιογραφία, π.χ. από την ισπανική γρίπη του 1918, δείχνει ότι όσο καλύτερα πάει το υγειονομικό τόσο καλύτερα θα πάει, κάποια στιγμή, και το οικονομικό κομμάτι».
Για την απασχόληση
«Μπροστά μας έχουμε μια αύξηση της ανεργίας και αυτό μας απασχολεί. Γι’ αυτό και θα ξεκινήσουμε τον λεγόμενο μηχανισμό στήριξης της απασχόλησης, όπου το κράτος θα επιδοτεί την εργασία, αντί για την ανεργία. Και πρέπει να δούμε κι άλλα κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας».
Για τον τουρισμό
«Οπως για κάθε πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, έτσι και για τον τουρισμό εργαζόμαστε πάνω σε ένα σχέδιο, το έχει αναλάβει ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης. Θα περιέχει πρωτόκολλα και διαδικασίες, είναι μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία και θα προταθεί και σε άλλες χώρες».
Προσέλκυση εταιριών υψηλής τεχνολογίας
«Θα πρέπει αντιστοίχως να προσελκύσουμε ξένες εταιρείες τεχνολογίας. Εκδίδεται η εφαρμοστική εγκύκλιος για τη φορολόγηση stock options 15%. Και σύντομα θα έρθουν προς ψήφιση διατάξεις που θα ενθαρρύνουν εταιρείες καινοτομίας και τεχνολογίας και με φορολογικές διευκολύνσεις. Και το τρίτο κομμάτι του παζλ είναι φυσικά το ανθρώπινο δυναμικό».
Μεταρρυθμίσεις
«Ο κορωνοϊός είναι μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε πράγματα που λέμε τόσα χρόνια ότι πρέπει να γίνουν και δεν έχουμε καταφέρει. Να αναβαθμίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να εισάγουμε την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία. Οι ΔΟΥ μας απαντούν σε e-mail! Καταργείται το φαξ στο Δημόσιο!
Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης έχει συνολικά 26 νομοσχέδια που θα ψηφιστούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Είκοσι έξι! Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο μειώνει τον χρόνο αναμονής για έκδοση άδειας από 6-8 χρόνια σε 100-150 ημέρες και εκσυγχρονίζει το πλαίσιο ΑΠΕ. Και, πιστέψτε με, από τις συζητήσεις μου με ξένους επενδυτές, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αντιστοίχως έρχεται και το χωροταξικό νομοσχέδιο, που διορθώνει πολλές στρεβλώσεις. Το νομοσχέδιο για το παρεμπόριο, που ενοποιεί τις υπηρεσίες ελέγχου με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης θα μας δίνει έναν μόνο αριθμό με τον οποίο θα συναλλασσόμαστε με το Δημόσιο. Και το Δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο πλέον να εκδίδει τα έγγραφά του και ηλεκτρονικά. Ολα αυτά αυξάνουν την παραγωγικότητα της οικονομίας μας, που είναι και ο μόνος τρόπος μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Πολύ σημαντική τομή είναι το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα για το ιδιωτικό χρέος. Εισάγεται η έννοια της «δεύτερης ευκαιρίας» και επιταχύνονται οι διαδικασίες, γιατί δεν έχει νόημα να σέρνεται κανείς για χρόνια στα δικαστήρια».