ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Διπλή «μάχη» της κυβέρνησης για ρευστότητα και 6η αξιολόγηση

Την απελευθέρωση σημαντικής πρόσθετης ρευστότητας από τους ηγέτες της Ευρωζώνης προσδοκά η κυβέρνηση ενόψει της τηλεδιάσκεψης της Πέμπτης. Κύριο ζήτημα της αξιολόγησης οι προτάσεις για την πρώτη κατοικία.

Σκληρή μάχη σε δύο μέτωπα, στη Σύνοδο Κορυφής και στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την 6η αξιολόγηση, προκειμένου να ανοίξει νέα κανάλια ρευστότητας που θα ενισχύσουν τη «δύναμης πυρός» για την αντιμετώπιση των κραδασμών από την πανδημία ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση.

Μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, για την κινητοποίηση εργαλείων ύψους 540 δισ. ευρώ, το βλέμμα της κυβέρνησης στρέφεται στην κρίσιμη σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη, όπου αφενός αναμένεται να αποσαφηνιστούν η κατανομή των πόρων του πακέτου στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και οι όροι και αφετέρου να τεθεί επί τάπητος το Ταμείο Ανάκαμψης που θεωρείται κομβικό για την ανάσχεση της ύφεσης.

Αν και το σκηνικό όσον αφορά τόσο την χρηματοδοτική ισχύ του Ταμείου όσο και τον τρόπο και το χρόνο ενεργοποίησης του δεν είναι το καλύτερο, η ελληνική κυβέρνηση σε συντονισμό με τις άλλες χώρες του Νότου που πλήττονται δραστικά από την κρίση, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, θα ασκήσει πιέσεις στη Σύνοδο για γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις που θα απελευθερώνουν πρόσθετους πόρους για την χρηματοδότηση μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Τα κονδύλια που δρομολόγησαν οι υπουργοί Οικονομικών δεν επαρκούν για τη κάλυψη του κόστους, καθώς για την χώρα μας δεν ξεπερνούν τα 7-8 δισ. ευρώ και γι' αυτό, όπως τονίζουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, πρέπει πάση θυσία να εξασφαλισθούν νέες πηγές ζεστού χρήματος από την ΕΕ.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η Σύνοδος θα ανάψει το πράσινο φως για την αύξηση της ρευστότητας μέσω του ειδικού Ταμείου αλλά το μέγα ζητούμενο είναι το ύψος των κονδυλίων καθώς και ο χρόνος και οι προϋποθέσεις εκταμίευσης τους.

Προσδοκίες για επιπλέον ρευστότητα

Τα μηνύματα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προοιωνίζονται σημαντικές αποφάσεις για την παροχή επιπλέον ρευστότητας με επίκεντρο τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά ο άγνωστος Χ είναι η στάση της Γερμανίας και των δορυφόρων της που θέλουν λελογισμένο και με αυστηρούς κανόνες άνοιγμα της στρόφιγγας.

Στη Σύνοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να διερευνήσουν τη σύσταση ενός προσωρινού Ταμείου Ανάκαμψης για να διασφαλιστεί ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη σε όλα τα κράτη-μέλη και, όπως είπε πρόσφατα ο Σάρλ Μισέλ, εργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έναν Οδικό Χάρτη και ένα Σχέδιο Δράσης για να διασφαλιστεί η ευημερία όλων των Ευρωπαίων και να επανέλθει η ΕΕ σε ισχυρή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να εξεταστούν καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία υπό τον όρο της καθοδήγησης των ηγετών και της αναγνώρισης των χρηματοοικονομικών και πρακτικών ζητημάτων που προκύπτουν.

Σε παρέμβαση βαρύνουσας σημασίας εν όψει της Συνόδου προχώρησε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι πρέπει να συζητήσουμε νέα εργαλεία με ανοικτό μυαλό. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Ρέγκλινγκ «για τη τη δεύτερη φάση θα χρειασθούμε τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ επιπλέον από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενδεχομένως και περισσότερα».

Στη κυβέρνηση εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών και αναμένουν ισχυρές και δραστικές πρωτοβουλίες λόγω του ισχυρού πλήγματος που δέχεται η ευρωζώνη από τον κορονοϊό.

Διαπραγματεύσεις για την 6η αξιολόγηση

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την 6η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στις 23 Απριλίου και από την οποία θα εξαρτηθεί η επιστροφή των κερδών ύψους 650 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες. Το καυτό θέμα που θα κυριαρχήσει στην ατζέντα των συζητήσεων είναι το διάδοχο σχήμα για την προστασία της κύριας κατοικίας, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο λήγει στο τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να κάμψει τις αντιρρήσεις των θεσμών και να αποφύγει έκρηξη πλειστηριασμών με βαρύ κοινωνικό κόστος καθώς και μπλοκάρισμα της επιστροφής των κερδών, το οικονομικό επιτελείο θα καταθέσει στο τραπέζι των συζητήσεων εναλλακτικό σχέδιο που θα προσφέρει δίχτυ ασφαλείας από εξώσεις και στεγαστική επιδότηση μόνο στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και σε όσους έχουν χτυπηθεί σφοδρά από τη κρίση με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πρώτη κατοικία: ενοίκιο για 12 χρόνια

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, προβλέπεται ότι θα ιδρυθεί ένας νέος δημόσιος φορέας, ο οποίος θα αγοράζει τα σπίτια όσων πτωχεύουν και υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις στην εμπορική τους αξία και αυτό το ποσό θα αποδίδει στους πιστωτές. Στη συνέχεια ο οφειλέτης θα πληρώνει ενοίκιο στον φορέα αυτό και θα έχει το δικαίωμα μετά την παρέλευση κάποιου χρόνου να πάρει πίσω την κυριότητα του ακινήτου.

Όσοι επιλέξουν αυτή τη διαδικασία θα πληρώνουν στον κρατικό φορέα ενοίκιο για 12 χρόνια το οποίο θα υπολογίζεται με βάση το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων, αναπροσαρμοσμένο με βάση το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, που σήμερα είναι μηδενικό.

Μετά τη παρέλευση τριών ετών ο μισθωτής μπορεί να ζητήσει δικαίωμα επαναγοράς, κατά τη συμπλήρωση μιας εικοσαετίας και με την πληρωμή μιας τελευταίας δόσης και με αυτό τον τρόπο θα ανακτά την κυριότητα της κατοικίας του. Για τους ευάλωτους το Δημόσιο θα καταβάλλει στεγαστικό επίδομα στο νέο φορέα που θα συσταθεί, ώστε να μειώνεται αντίστοιχα το ενοίκιο που θα πληρώνει ο δικαιούχος.

Οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που είναι συνδεμένες με αυτή την αξιολόγηση (ιδιωτικοποιήσεις, εξίσωση αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές, αγορά ενέργειας, κα.) έχουν μπει στο συρτάρι και θα επανέλθουν όταν η απειλή από τον κορονοϊό εξαφανιστεί.

Επισημαίνεται ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκδοθεί μέσα στον Μάιο με στόχο μια θετική απόφαση έγκρισης εκταμίευσης των κερδών στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foroi, Forologia, FPA, VAT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ οδηγούν τα... ζόρια του προϋπολογισμού

Να μην παραταθεί το 2024 η μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό, πολιτισμό και υγεία εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς το κόστος των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες είναι πολύ υψηλό.
Kakokairia-Volos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι καταστροφές μειώνουν το πλεόνασμα και «ψαλιδίζουν» τις νέες παροχές

Άμεσα στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός για πρόσθετες δαπάνες 700 εκατ. ευρώ, ενώ από μηδενική βάση εξετάζονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. «Ανάσες» από τα κοινοτικά κονδύλια 2,25 δισ. ευρώ.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει ο στόχος για το ΑΕΠ του 2023, «μπόνους» κατά μισή μονάδα

Αναπροσαρμόζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το υπουργείο Οικονομικών, καθώς κοπάζει η ενεργειακή κρίση. Στο 2,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,8%, τοποθετείται ο πήχης για τον ρυθμό ανάπτυξης.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λίγες και μετρημένες παροχές στο εξής, δεν πρόκειται να «βρέξει χρήμα»

«Παράθυρο» για περιορισμένες παροχές το επόμενο διάστημα αφήνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, κλειδί η εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο. Αναθεωρούνται προς τα πάνω οι προβλέψεις για το ΑΕΠ.
Skylakakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με "Plan B" για δημοσιονομική χαλάρωση το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Σε μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα προσβλέπει το οικονομικό επιτελείο και θα καταρτίσει εναλλακτικό σενάριο για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.
Proypologismos, Budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο... κύματα προεκλογικών παροχών: Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Προσωρινά μέτρα στήριξης, αλλά ακόμη και μέτρα υψηλού κόστους, όπως η πληρωμή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους και η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.