«Βροχή» από παράπονα και καταγγελίες από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους για αποκλεισμούς από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης καταφθάνουν καθημερινά στο οικονομικό επιτελείο ενώ έντονες είναι και οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για τη μείωση του ενοικίου χωρίς αντισταθμιστικά.
Την ίδια ώρα αναβάλλεται για μερικές ημέρες το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για τα 800 ευρώ στην οποία θα υποβάλλουν αιτήσεις περίπου 700.000 επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες με προσωπικό έως 5 άτομα προκειμένου να λάβουν το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ.
Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι όλες οι περιπτώσεις εξετάζονται διεξοδικά και όπου διαπιστωθούν αδικίες θα διορθωθούν με πρόσθετες παρεμβάσεις έτσι ώστε όσοι πλήττονται πραγματικά από τη κρίση να ενταχθούν στις κρατικές ενισχύσεις και τις διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των οφειλών.
Τα κενά και οι εμπλοκές που καταγράφονται στην υλοποίηση του κυβερνητικού πακέτου για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων καθώς και οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου για την επίλυση των προβλημάτων έχουν ως εξής:
- Για τους χιλιάδες εργαζόμενους που δεν έχουν κλειδάριθμο στο Taxis και συνεπώς δεν μπορούν να εισέλθουν στη πλατφόρμα και να υποβάλλουν αίτηση με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τα 800 ευρώ καθώς οι ημερομηνίες τρέχουν ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε ότι «ετοιμάζεται η όλη διαδικασία ώστε 35.000 νέοι κλειδάριθμοι να αποσταλούν στους αιτούντες δικαιούχους τους σε δυο τμήματα. Ένα μέσω κινητού τηλέφωνου και ένα μέσω mail».
- Ολοένα και πιο πολλοί φορείς της αγοράς, παραγωγοί και επαγγελματικές ενώσεις με ανακοινώσεις διαμαρτύρονται ότι έχουν εξαιρεθεί από τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους πληττόμενους ΚΑΔ και έτσι τόσο οι ίδιοι όσο και οι εργαζόμενοι τους αποκλείονται από τα μέτρα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι οινοπαραγωγοί, τα περίπτερα, τα αναψυκτήρια, τα καταστήματα με έτοιμο φαγητό και τομείς του χονδρικού εμπορίου. Το πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με τις δευτερεύουσες δραστηριότητες, καθώς η σχετική διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει ότι για να συμπεριληφθεί ένας δευτερεύων ΚΑΔ στη λίστα με τους πληττόμενους θα πρέπει τα έσοδα του επαγγελματία από αυτή τη δραστηριότητα να είναι περισσότερα από εκείνα του κύριου ΚΑΔ. Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν το πρόβλημα και υπόσχονται επανεξέταση της διάταξης.
- Δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή οι οποίοι έχασαν την προθεσμία για την υποβολή αίτησης στη πλατφόρμα για τα 800 ευρώ με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ και δεν έχουν τη δυνατότητα αναδρομικής αίτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε παράταση της λειτουργίας της πλατφόρμας πέραν της 10ης Απριλίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία έτσι ώστε να υποβάλλουν αίτηση όσοι δεν πρόλαβαν.
- Πολλές διαμαρτυρίες υπάρχουν και από εργαζόμενους με δεύτερη απασχόληση που σύμφωνα με το νόμο σε περίπτωση που η μία σύμβαση εργασίας τους ανασταλεί δεν δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ. Αν δηλαδή κάποιος είχε μηνιαίες αποδοχές 850 ευρώ από την επιχείρηση που του ανέστειλε τη σύμβαση και 400 ευρώ από τη δεύτερη απασχόληση θα μείνει με τα 400 ευρώ το μήνα. Αντίθετα κάποιος που έχει μόνο μια δουλειά και του ανασταλεί η σύμβαση θα λάβει 800 ευρώ.
- Κομφούζιο υπάρχει με τις δύο πλατφόρμες, τη μία για το επίδομα των 800 ευρώ και την άλλη για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό έως 5 εργαζόμενους. Όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς για να υποβληθεί αίτηση στη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη λήψη του κρατικού δανείου θα πρέπει να έχει προηγηθεί η αίτηση στην άλλη ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα 800 ευρώ η οποία όμως δεν έχει ανοίξει και σύμφωνα με το κ. Πιτσιλή καταβάλλεται προσπάθεια να ανοίξει μέχρι τις 15 Απριλίου. Για την άρση του αδιεξόδου θα πρέπει να δοθεί παράταση στην πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή προκειμένου να «κουμπώσει» χρονικά με εκείνη των 800 ευρώ.
- Σφοδρή είναι η αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ για την επέκταση του μέτρου της μείωσης κατά 40% στα ενοίκια σε όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους που περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων χαρακτηρίζουν εμπαιγμό το μέτρο καθώς όπως λένε καλούνται «να πληρώσουν τα σπασμένα». Θεωρούν ότι η αναστολή πληρωμής των φόρων αποτελεί ασπιρίνη και ζητούν ψαλίδισμα του φετινού ΕΝΦΙΑ κατά 25% προκειμένου να αντισταθμισθεί η μείωση του εισοδήματος τους από τα μισθώματα. Οι πληροφορίες λένε ότι στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν διάφορα σενάρια για πρόσθετες ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν καταστήματα η κατοικίες μεταξύ των οποίων «κούρεμα» φόρων και ειδικές απαλλαγές.