ΓΔ: 2012.51 -2.09% Τζίρος: 251.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Ενεργοποιείται ο Μηχανισμός Έκτακτης Υποστήριξης για την Ελλάδα

Το πρόσθετο εργαλείο ταχείας εκταμίευσης χρημάτων είχε ενεργοποιηθεί και το 2016 για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα.

Να ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός Έκτακτης Υποστήριξης (Emergency Support Instrument) για τον κορονοϊό στην Ελλάδα αποφάσισε σήμερα να προτείνει το Κολέγιο των Επιτρόπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, πρόκειται για ένα «πρόσθετο εργαλείο ταχείας εκταμίευσης χρημάτων». Το εργαλείο αυτό είχε ενεργοποιηθεί ξανά το 2016 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τρία χρόνια για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα. Το Κολέγιο προτείνει το ποσό των τεσσάρων δισ. ευρώ και η πρότασή του βασίζεται στη λογική ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα συνδυασμό δύο προκλήσεων ταυτόχρονα, του μεταναστευτικού μαζί με τον κορονοϊό» όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός.

Στις 27 Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε επιστολή με αίτημα να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός αυτός «με μια αρχικη εκτίμηση», όπως ειπε ο κ. Κουμουτσάκος, ζητούσε υποστήριξη ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να διατεθούν σε δράσεις, όπως η προμήθεια ιατρικών υλικών και η ταχεία δημιουργία νοσοκομειακών μονάδων. Ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε απόψε τη βεβαιότητα ότι και οι άλλοι δύο θεσμοί θα συμφωνήσουν στην ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουρά μεταναστών εξωτερικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποινικά αδικήματα στις δομές επιταχύνουν την απέλαση παράνομων μεταναστών

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, τα αδικήματα εντός δομών επιδεινώνουν τη θέση των παράνομων μεταναστών, οδηγώντας σε ταχύτερη απόρριψη ασύλου, κράτηση και επίσπευση διαδικασιών απέλασης.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Πλεύρη - Ιερώνυμου για κοινές δράσεις στήριξης ευάλωτων ομάδων

Ο Θάνος Πλεύρης και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας Κράτους και Εκκλησίας, με επίκεντρο τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων μέσω της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ».