ΓΔ: 1406.95 0.38% Τζίρος: 21.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:25:35 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Το νέο πακέτο για την οικονομία: Επίδομα 400 ευρώ, «πάγωμα» δανείων

Με 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί η κυβέρνηση τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Επίδομα σε εργαζομένους επιχειρήσεων που κλείνουν, αναστολή της πληρωμής δόσεων για δάνεια επιχειρήσεων.

Νέο δραστικό πακέτο μέτρων αυξημένης εμβέλειας, για να απορροφήσει τους ισχυρούς κραδασμούς στην οικονομία, ανακοινώνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων, η αξιοποίηση πόρων ύψους 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, η επέκταση της αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε κλάδους της οικονομίας, το πάγωμα χρεών στο Δημόσιο, οι επιδοτήσεις επιτοκίων για τραπεζικά δάνεια υγιών και συνεπών επιχειρήσεων και η χορήγηση ειδικού επιδόματος για την αναπλήρωση μέρους των αποδοχών των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που «κατέβασαν ρολά» με κρατική εντολή.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περίπου 300.000 επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα είναι λίγες εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν μετά το πέρας της πανδημίας. Παράλληλα, σε 700.000 υπολογίζεται ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν τεθεί εκτός εργασίας, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά και να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, μετά το λουκέτο σε όλα τα καταστήματα από το χώρο του λιανεμπορίου.

«Πονοκέφαλος» για τον τουρισμό

Στο οικονομικό επιτελείο εκφράζονται φόβοι για εκτίναξη της ανεργίας τους επόμενους μήνες με το μεγαλύτερο κύμα των ανέργων να προέρχεται από τον τουριστικό κλάδο, ενώ παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για κίνδυνο αλυσιδωτών πτωχεύσεων σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλεια από τον τουρισμό χάνονται 26.000 θέσεις εργασίας. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό ανέρχονται σε ετήσια βάση πάνω από 21 δισ. ευρώ με τη συνολική συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ να φτάνει σε 11,7%.

Επομένως, η απώλεια των θέσεων εργασίας όχι μόνο από τον τουρισμό, αλλά και από τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, και ειδικά από το εμπόριο όπου η συνεισφορά στο ΑΕΠ φτάνει το 11% (2,1% από το λιανεμπόριο και 7,2% από τον κλάδο της χονδρικής) είναι ένα καυτό ζήτημα για την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να απευθύνει έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού.

Το νέο «κύμα» των μέτρων

Σημειώνεται ότι το νέο κύμα των δημοσιονομικών παρεμβάσεων θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα και δεν θα λαμβάνονται υπόψη στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, με βάση την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Η βασική πηγή χρηματοδότησης των νέων μέτρων θα είναι το ΕΣΠΑ, ενώ τυχόν συμπληρωματικές «ενέσεις» θα καλυφθούν από το αποθεματικό του προϋπολογισμού ή από το «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα ανακοινωθούν:

  • Καταβολή ειδικού επιδόματος στους εργαζόμενους των οποίων η επιχείρηση έχει αναστείλει τη λειτουργία της. Το επίδομα θα ανέρχεται σε 400 ευρώ, αν και υπήρξαν εισηγήσεις να είναι πολύ μεγαλύτερο από το επίδομα ανεργίας. Το σημαντικό είναι ότι εκτός από το επίδομα θα καλύπτονται παράλληλα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα του υπόχρεου. Οι υπόχρεοι θα μπαίνουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα δηλώνουν τα ατομικά τους στοιχεία, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, την επιχείρηση στην οποία εργάζονται κ.α.
  • Παράταση για ακόμη 4 μήνες του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολουμένους.
  • Πιθανή αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και για τα φυσικά πρόσωπα.
  • Δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως αναστολές πληρωμής δανείων και καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους επιχειρηματίες έχουν μπει σε προγράμματα δόσεων. Ειδικά για τα δάνεια ο πρωθυπουργός είπε ότι «παγώνει» η πληρωμή των χρεολυσίων για ένα εξάμηνο, ενώ οι τόκοι θα πληρώνονται από το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι οι υγιείς επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση θα σταματήσουν να πληρώνουν για τα δάνειά τους όσο θα διαρκεί η ρύθμιση, αφού τα χρεολύσια θα «παγώσουν» και θα πληρωθούν αργότερα, ενώ οι τόκοι θα πληρώνονται από το κράτος.
  • Επίσης θα καταβληθούν σε διαφορετική ημερομηνία οι συντάξεις του Δημοσίου για να μη δημιουργηθούν ουρές στα ATMs των τραπεζών και στα γκισέ.
  • Τέλος, παρατείνεται μέχρι τις 10 Απριλίου 2020 η προθεσμία υποβολής των εισηγήσεων από τους εκτιμητές για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα  οι εκτιμητές θα έπρεπε να είχαν ήδη παραδώσει τις εισηγήσεις τους με τις προτεινόμενες τιμές σε 10.000 περιοχές της χώρας ώστε στη συνέχεια να «φιλτραριστούν» από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς γλιτώνουν επιχειρήσεις το «πέναλτι» για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση που χαλαρώνει το κριτήριο διατήρησης προσωπικού, ώστε να μειωθεί ο αριθμός επιχειρήσεων που θα επιστρέψουν ολόκληρη και εντόκως την κρατική ενίσχυση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκαιρία ως το τέλος 2023 για μείωση προσαυξήσεων και δόσεις στην εφορία

Παρατείνεται η λειτουργία της Επιτροπής για την εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών, μέσω της οποίας μπορεί να επιτευχθεί διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων έως 75% και ρύθμιση σε έως 24 δόσεις.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 1,5 ευρώ το πετρέλαιο: Ράλι τιμών χωρίς επιδότηση αντλίας

Πίεση στα νοικοκυριά από την άνοδο κατά 30% στις διεθνείς τιμές από τον Ιούνιο και την παράλληλη κατάργηση της έκτακτης επιδότησης στην αντλία που είχε δοθεί πέρυσι. Επίδομα θέρμανσης 100 - 800 ευρώ.