ΓΔ: 2087.17 -1.09% Τζίρος: 253.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Άτομα με σακούλες αγορών
Φωτο: Shutterstock

Οι Έμποροι προειδοποιούν για λουκέτα χωρίς μέτρα για την επαγγελματική στέγη

Οι έμποροι καλούν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την επαγγελματική στέγη, προειδοποιώντας ότι οι αυξήσεις ενοικίων απειλούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κλείσιμο.

Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την προστασία της επαγγελματικής στέγης ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο. Όπως επισημαίνεται, η επαγγελματική στέγη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δέχονται έντονες πιέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις παρουσίασαν μείωση στον τζίρο τους, ενώ κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων καταγράφηκε πτώση από 20% έως 50%. Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις επιτείνουν την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της επαγγελματικής στέγης:

  • Ελάχιστη διάρκεια 9 ετών για τα επαγγελματικά μισθωτήρια ή 6 ετών με δυνατότητα μονομερούς παράτασης.
  • Παράταση τριών ετών στις υφιστάμενες μισθώσεις, με ανώτατη ετήσια αύξηση 3%.
  • Επέκταση του πλαφόν 3% στις αυξήσεις μισθωμάτων και για το 2026, με πρόβλεψη επανεξέτασης ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες.
  • Θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και μείωση φορολογίας για τα ακίνητα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα.

Σε σχετική δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Θάνος Τσαγγάρης, σημείωσε ότι η επαγγελματική στέγη είναι ζωτικής σημασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επισημαίνοντας πως η αγορά βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και μία αναγκαστική μετεγκατάσταση λόγω λήξης μισθωτηρίων μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε λουκέτα. 

Όπως τόνισε, απαιτούνται ρεαλιστικά μέτρα διάρκειας και σταθερότητα, καθώς και η επέκταση του πλαφόν 3% στις αυξήσεις για να δοθεί η απαραίτητη ανάσα στον κλάδο. «Χωρίς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν υπάρχει αγορά», υπογράμμισε ο κ. Τσαγγάρης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ: Οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες για τον δανεισμό τους

Βάσει στοιχείων της EuroCommerce που παρουσιάζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, οι τράπεζες της ευρωζώνης ανέφεραν ότι αυξήθηκε κατά 8% η απόρριψη δανείων σε ΜμΕ το α' τρίμηνο.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ελληνικές προτάσεις για αποταμιεύσεις, κρυπτονομίσματα, καπνικούς φόρους

Ο Υπουργός Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης παρενέβη στο Eurogroup και το ECOFIN στο Λουξεμβούργο, παρουσιάζοντας τις ελληνικές θέσεις για φορολογία στα καπνικά, Ένωση Αποταμιεύσεων & Επενδύσεων και σταθερά κρυπτονομίσματα.
Χέρι με δέμα courier
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕΑ: Θεσμοθέτηση εθνικού τέλους στα μικροδέματα για δίκαιο ανταγωνισμό

Επείγουσα έκκληση απευθύνει το ΕΕΑ για την επιβολή εθνικού τέλους 7€ ανά δέμα από τρίτες χώρες, προκειμένου να περιοριστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και να ενισχυθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός.