ΓΔ: 2611.41 -1.92% Τζίρος: 735.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Thessalia-Plhmmyres
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Εξαίρεση επιχειρήσεων από την ασφάλιση μετά από δύο απορρίψεις

Επιχειρήσεις που λαμβάνουν δύο αρνήσεις ασφάλισης εξαιρούνται για δύο χρόνια. Η εξαίρεση γίνεται μόνιμη εάν υπάρξουν νέες αρνητικές απαντήσεις, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ.

Εάν μια επιχείρηση λάβει δύο αρνητικές απαντήσεις σε αιτήματα ασφάλισης από διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες, εξαιρείται από την υποχρέωση ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών για διάστημα δύο ετών. 

Αν μετά την πάροδο της διετίας υπάρξουν εκ νέου δύο αρνητικές απαντήσεις από ισάριθμες εταιρείες, τότε η εξαίρεση καθίσταται μόνιμη.

Αυτό προβλέπεται στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπέγραψαν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ρυθμίζοντας πλήρως το πλαίσιο της υποχρεωτικής ασφάλισης των επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2025.

Η υποχρέωση, που ορίζεται στο άρθρο 5 του ν. 5116/2024 (ψηφίστηκε την 1η Ιουλίου 2024), αφορά την ασφάλιση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού σε ποσοστό τουλάχιστον 70% του συνολικού ενεργητικού των επιχειρήσεων έναντι πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού.

Η ΚΥΑ περιλαμβάνει:

  • Υπαγωγή: Επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ.
  • Εξαιρέσεις: Το Δημόσιο, οι φορείς του, αυθαίρετα κτίσματα, μέσα μεταφοράς, υπόγειες/υποθαλάσσιες υποδομές, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και νεοσύστατες επιχειρήσεις χωρίς δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις.
  • Επιβολή προστίμων: Επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται τιμωρούνται με πρόστιμο 10.000 ευρώ από τη ΔΙ.Μ.Ε.Α. Εάν δεν ασφαλιστούν εντός 30 ημερών, το πρόστιμο διπλασιάζεται.

Η απόφαση αποτελεί μέρος ευρύτερης στρατηγικής του κράτους για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών σε συνεργασία με τον ιδιωτικό ασφαλιστικό τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρατείνεται η Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών μέχρι το τέλος του έτους

Η Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών παρατείνεται έως το τέλος του έτους, με στόχο τη μέγιστη συμμετοχή επιχειρήσεων. Οι σύνδεσμοι θα διαβουλευτούν με τα μέλη τους για ενίσχυση της προσπάθειας στήριξης των νοικοκυριών.
Υπουργείο Ανάπτυξης κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράταση έως το 2027 για μελέτη αλυσίδας αξίας 1,6 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2027 η πράξη για τη μετάβαση των ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με απόφαση του υπ. Ανάπτυξης. Το έργο αφορά καινοτομία-τεχνολογία, έχει κόστος 1,6 εκατ. ευρώ και υλοποιείται από τη ΓΓ Έρευνας.
πάγκος λαϊκής αγοράς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναβαθμίζονται οι λαϊκές αγορές για επαγγελματίες και καταναλωτές

Το υπουργείο Ανάπτυξης εκσυγχρονίζει τις λαϊκές αγορές, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και διευκολύνοντας πωλητές και καταναλωτές, βάσει νέου πλαισίου για το υπαίθριο εμπόριο, επιλύοντας παλιά προβλήματα και ενισχύοντας την αγορά.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτάχυνση αδειοδότησης για το Επιχειρηματικό Πάρκο Ασπροπύργου

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με τον φορέα ΒΙΠΑΝΟΤ για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασπροπύργου, δεσμευόμενος για έκδοση σχετικής ΚΥΑ και άμεση επίλυση εκκρεμοτήτων.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέρ του αιτήματος για αδειοδότηση τεχνικών επαγγελμάτων ο Τ. Θεοδωρικάκος

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας χαιρετίζει τη θετική στάση του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, στο αίτημα για σύγχρονο πλαίσιο άσκησης και αδειοδότησης τεχνικών επαγγελμάτων, θεωρώντας το σημαντική εξέλιξη για τον κλάδο.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Νέα μέτρα στήριξης για πετρέλαιο θέρμανσης και ντίζελ

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης για πετρέλαιο θέρμανσης και ντίζελ, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, στοχεύοντας στην ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.