ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
Το κτίριο της ΑΑΔΕ στη Θεσσαλονίκη, αρμόδιο για φορολογικά θέματα και εξυπηρέτηση πολιτών.

Πλήρης εκκαθάριση του τοπίου για ρυθμίσεις χρεών από την ΑΑΔΕ

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, από την εφαρμογή του άρθρου 87, συμψηφίστηκαν με τις εν λόγω ρυθμίσεις, καταβολές των φορολογουμένων συνολικού ποσού 47,5 εκατ. ευρώ.

Στην πλήρη εκκαθάριση του τοπίου, σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για χρέη προς το Δημόσιο, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, ολοκληρώθηκε η εφαρμογή του άρθρου 87 του νέου  Κώδικα Φορολογικης Διαδικασίας (Ν. 5104/2024), το οποίο έδωσε, με την πληρωμή όλων των ανεξόφλητων δόσεων, την ευκαιρία αναβίωσης ρυθμίσεων, που είχαν απωλεσθεί. Δηλαδή, την πίστωση τυχόν επιστροφών στο χρέος της ρύθμισης, ή την αποπληρωμή του ρυθμισμένου χρέους σε καθυστέρηση έως 31 Μαρτίου 2024 και τη συνέχιση της ρύθμισης, ή την απώλεια της ρύθμισης.

Από την εφαρμογή της διαδικασίας προέκυψαν τα εξής: 

  • συμψηφίστηκαν με τις εν λόγω ρυθμίσεις, καταβολές των φορολογουμένων συνολικού ποσού 47,5 εκατ. ευρώ
  • 22.000 ρυθμισμένα ποσά εξοφλήθηκαν πλήρως
  • 25.000 ρυθμίσεις, συνολικού ποσού 125 εκατομμυρίων ευρώ, κατέστησαν ενήμερες και συνεχίζουν να ισχύουν και να εξυπηρετούνται.

Για τους φορολογούμενους που δεν ανταποκρίθηκαν στην ευκαιρία που έδωσε το άρθρο 87 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ολοκληρώθηκε η τυπική απώλεια 213.000 ρυθμίσεων, οι οποίες δεν εξυπηρετούνταν και είχαν καταστεί στην ουσία ανενεργές. Πλέον οι ρυθμίσεις αυτές έγιναν και τυπικά μη ενεργές.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο δεν έχει γενικό χαρακτήρα και αφορά ρυθμίσεις των 36/72,100,120 δόσεων ή πάγιες ρυθμίσεις των 24 ή 48 δόσεων, που δεν είχαν απωλεσθεί με πράξη του προϊσταμένου της ΔΟΥ, αλλά βρίσκονταν  σε μια «γκρίζα ζώνη», καθώς ούτε ενεργές ήταν αλλά ούτε και είχαν κλείσει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

ΑΑΔΕ: Αλλαγές στη διαδικασία για Φορολογικές Δεσμευτικές Απαντήσεις

Επιχειρήσεις και πολίτες μπορούν πλέον να ζητούν από την ΑΑΔΕ δεσμευτικές απαντήσεις σχετικά με τη φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία για μελλοντικές πράξεις, βάσει της νέας διαδικασίας που ισχύει από 1η Οκτωβρίου 2026.
pitsilis_aade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες προθεσμίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ψηφιακών παραστατικών

Με αποφάσεις των Δημήτρη Μαρκόπουλου και Γιώργου Πιτσιλή, παρατείνονται οι προθεσμίες για την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση σε επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1.000.000 ευρώ και για τη Β' φάση ψηφιακής διακίνησης αποθεμάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 9 όροι για την ένταξη στις 120 δόσεις των χρεών προς εφορία και ΕΦΚΑ

Ακόμα και νεότερα χρέη, που βεβαιώθηκαν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ δίδεται περιθώριο επιπλέον έξι μηνών στους οφειλέτες της εφορία και του ΕΦΚΑ.
Ψηφιακή φορολογία Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί το υπερόπλο των φορολογικών ελέγχων στις 29 Οκτωβρίου

Από τις 29 Οκτωβρίου η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί το υπερόπλο για τον έλεγχο αδήλωτων εισοδημάτων, καθώς με χρήση ΑΙ θα πραγματοποιεί διασταυρώσεις δισεκατομμυρίων δεδομένων από τράπεζες και δημόσιους φορείς.