ΓΔ: 2665.76 1.90% Τζίρος: 202.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:16:41
Errikos-Arones-Hellenic Properties

Hellenic Properties: «Στροφή» σε ξενοδοχεία και επιπλωμένα διαμερίσματα

Η Hellenic Properties στρέφεται σε ξενοδοχεία και επιπλωμένα διαμερίσματα, με επενδυτικό σχέδιο 150 εκατ. ευρώ στη φιλοξενία και στόχο έργων 500 εκατ. έως το 2030.

Βαρύτητα σε ακίνητα που προσφέρουν λειτουργικό εισόδημα από τη διαχείρισή τους και όχι αποκλειστικά παθητικό εισόδημα από μισθώσεις δίνει η Hellenic Properties, με τον προσανατολισμό του αναπτυξιακού της μοντέλου να στρέφεται από τις απλές αναπτύξεις σε στρατηγικές επενδύσεις προστιθέμενης αξίας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, στο «ραντάρ» της εταιρείας βρίσκονται κυρίως ξενοδοχεία, επιπλωμένα διαμερίσματα και γενικότερα οι κλάδοι του real estate που ακόμη δεν αποτελούν εδραιωμένη τάση. «Μας ενδιαφέρει οτιδήποτε δεν είναι ήδη θεσμικό επενδυτικό προϊόν, διότι εμείς θέλουμε να παίρνουμε ιδιωτικά προϊόντα και να τα κάνουμε θεσμικά. Ουσιαστικά, από developers γινόμαστε στρατηγικοί επενδυτές προστιθέμενης αξίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος Ερρίκος Αρώνες σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

Όπως είναι ήδη γνωστό, σκοπός της Hellenic Properties είναι να διαμορφώσει τη σωρευτική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης έργων στα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030, με το τρέχον χαρτοφυλάκιο να είναι ευθυγραμμισμένο με τον στόχο. Από την ίδρυσή της το 2019, η Hellenic Properties έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις που τοποθετούνται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπό ανάπτυξη ή υπό διαχείριση έργα της εταιρείας ανέρχονται κοντά στα 130 εκατ. ευρώ, με το μίγμα να μοιράζεται ισόποσα σε γραφεία και φιλοξενία.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του έτους μπήκε νέος επενδυτής στο μετοχικό της Hellenic Properties για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο λόγος για τη Vamare Investments Group, συμφερόντων της οικογένειας Βασιλοπούλου (Πέτρου, Ειρήνης και Ευγένειας), η συμμετοχή της οποίας αναμένεται να επιταχύνει την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Hellenic Properties.

Η στροφή στα ξενοδοχειακά ακίνητα

Το στρατηγικό πλάνο στον τομέα της φιλοξενίας μπήκε επισήμως σε τροχιά υλοποίησης τον Σεπτέμβριο, με την απόκτηση του του Aristi Mountain Resort & Villas στο Ζαγόρι, το πρώτο ξενοδοχειακό έργο της Hellenic Properties εκτός Αττικής. 

Το Aristi Mountain Resort & Villas αποτελεί ξενοδοχειακό ακίνητο υψηλών προδιαγραφών, με δωδεκάμηνη λειτουργία, που αποτελείται από οκτώ ανεξάρτητα πέτρινα κτίρια με 26 δωμάτια, σουίτες και βίλες, το βραβευμένο εστιατόριο Salvia, εγκαταστάσεις ευεξίας με εσωτερική θερμαινόμενη και εξωτερική πισίνα, spa, hammam, jacuzzi και sauna, καθώς και τον χώρο εκδηλώσεων και εκθέσεων Atop, με έκταση 135 τ.μ. και χωρητικότητα έως 100 άτομα. 

Αποτελεί τη δεύτερη ξενοδοχειακή επένδυση της εταιρείας και την πρώτη ξενοδοχειακή εξαγορά, δηλαδή για πρώτη φορά η Hellenic Properties διαχειρίζεται το ακίνητο. Σύμφωνα με τον κ. Αρώνες, το εν λόγω ακίνητο επιλέχθηκε διότι αποτελεί ένα ήδη λειτουργικό στοιχείο που θα επιτρέψει στην εταιρεία να μάθει την ξενοδοχειακή αγορά.

Όπως ανέφερε ο CEO της Hellenic properties, η μετάβαση από την οικογενειακή διαχείριση στην επαγγελματική διαχείριση θα έχει θετική επίδραση στην κερδοφορία του ξενοδοχείου, το οποίο διατηρεί ήδη πολύ υψηλές πληρότητες σε 12μηνη βάση. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το ξενοδοχείο λειτουργεί με 32 άτομα προσωπικό που είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, ενώ οι περιφερειακές επενδύσεις που εξετάζονται στην περιοχή θα γίνουν σε επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Η απόκτηση του Aristi Mountain Resort & Villas εντάσσεται στο τριετές επενδυτικό σχέδιο ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μιας «πλατφόρμας» boutique ξενοδοχείων, που θα δίνει έμφαση σε λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς της χώρας, μια «αρκετά ενθαρρυντική» αγορά σύμφωνα με τον κ. Αρώνες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η εξέλιξη του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου γίνεται με αργά και προσεκτικά βήματα, διότι χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος από τον εντοπισμό της ευκαιρίας έως την τελική υπογραφή, ακριβώς επειδή οι προορισμοί που εξετάζει η Hellenic Properties είναι ακατέργαστοι και η αξιολόγηση της εκάστοτε επένδυσης χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

Η νέα τάση του flex living

Το flex living, δηλαδή η μίσθωση επιπλωμένων διαμερισμάτων με ευέλικτους όρους, αποτελεί μια τάση που αναπτύσσεται ευρέως στην Ευρώπη και, σύμφωνα με τον κ. Αρώνες, θα απασχολήσει πολύ τον κλάδο του real estate τα επόμενα χρόνια.

Τα συγκεκριμένα διαμερίσματα προσφέρουν μεσοπρόθεσμες λύσεις μίσθωσης, που συνήθως εκτείνονται από μερικές ημέρες έως έναν χρόνο, και ανταποκρίνονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Μάλιστα στην Ευρώπη λειτουργούν σαν ένα θεσμικό επενδυτικό προϊόν, καθώς το περιθώριο κέρδους για τον επενδυτή είναι υψηλότερο από μια παραδοσιακή κατοικία, αλλά χαμηλότερο από ξενοδοχείο.

Στην παρούσα φάση το νομικό πλαίσιο γύρω από το συγκεκριμένο είδος ακινήτων είναι περιοριστικό, διότι το νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό που ψηφίστηκε τον Αύγουστο θέτει ως «ταβάνι» τα 30 επιπλωμένα διαμερίσματα για κάθε ακίνητο, αποτρέποντας επενδυτές από το να εισέλθουν στην αγορά των serviced apartments.

Το χαρτοφυλάκιο της Hellenic Properties

Αυτήν τη στιγμή η Hellenic Properties έχει τέσσερα έργα γραφείων υπό ανάπτυξη, συνολικής επένδυσης 95 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα MOB1, MOB2 και LK119 βρίσκονται στο Μαρούσι και το K19 στον Ταύρο, το οποίο αποτελεί το πιο προχωρημένο και ακριβό έργο του χαρτοφυλακίου, αξίας 23 εκατ. ευρώ.

Η στρατηγική της εταιρείας ως developer είναι να υπογράφει μισθώσεις στο 100% των κτιρίων πριν από την παράδοση των κατασκευαστικών εργασιών, με τις μισθώσεις αυτήν τη στιγμή να βρίσκονται περίπου στο 40%. Συγκεκριμένα, το K19 έχει ήδη έναν μεγάλο μισθωτή στους πρώτους δύο ορόφους, τη φαρμακευτική εταιρεία ELPEN, ενώ ένας ακόμη μισθωτής είναι προσυμφωνισμένος. 

Το μεγαλύτερο έργο που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της Hellenic Properties είναι το S101, ένα οικιστικό έργο στη Συγγρού που εκτείνεται σε 10.000 τετραγωνικά μέτρα και θα περιλαμβάνει 195 επιπλωμένα διαμερίσματα, μεγέθους από 17-30 τ.μ. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028, που περιλαμβάνει και τη στατική ενίσχυση του κτιρίου και η καθ’ ύψος επέκταση έξι επιπέδων.

Επιπλέον, στα ενεργά έργα της εταιρείας βρίσκεται το IP14, ένα ξενοδοχείο στον Πειραιά που μισθώνεται από τη Santikos Collection, καθώς και το Aristi Mountain Resort & Villas στο Ζαγόρι.

Τα υψηλά επιτόκια ανεβάζουν τις τιμές των ακινήτων

Σχολιάζοντας την άνοδο τον επιτοκίων, ο κ. Αρώνες εξήγησε πως έχουν αρνητική επίδραση στην αγορά ακινήτων, καθώς το αυξημένο κόστος δανεισμού θα οδηγήσει έναν επενδυτή σε αναζήτηση υψηλότερης απόδοσης και άρα αυξημένη τιμή πώλησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν βλέπει διόρθωση των τιμών σε οικιστικά και επαγγελματικά ακίνητα αλλά μείωση του όγκου συναλλαγών, ακριβώς επειδή οι μισθωτικές αξίες έχουν σταθεροποιηθεί ψηλά.

Πάντως, η Ελλάδα διαθέτει ένα πολύ καλό μακροοικονομικό περιβάλλον, ειδικά όσον αφορά στα επενδυτικά ακίνητα όπου το spread είναι υπερδιπλάσιο της Ευρωζώνης, καθώς βρίσκεται 200 μονάδες βάσης πάνω από το κρατικό ομόλογο, την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 95 μ.β. Μάλιστα, σε ακίνητα με υπεραξία το spread στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει και τις 300 μ.β.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Errikos-Arones-Hellenic Properties
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Hellenic Properties: Επεκτείνεται στα ξενοδοχεία με επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ

Η αγορά του Aristi Mountain Resort & Villas εντάσσεται στη στρατηγική της Hellenic Properties για τη δημιουργία μια «πλατφόρμας» ξενοδοχειακών ακινήτων με επενδύσεις 150 εκατ. σε τρία χρόνια, που στη συνέχεια θα πωληθούν όλα μαζί.
Premia Properties
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Premia Properties: Επενδύσεις 350 εκατ. για εκτόξευση χαρτοφυλακίου στο 1 δισ.

Η Premia Properties σχεδιάζει επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχεία και φοιτητικές εστίες, με στόχο χαρτοφυλάκιο άνω του 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026. Προχωρά σε σύσταση θυγατρικής για τα ξενοδοχεία.