ΓΔ: 2099.35 0.78% Τζίρος: 161.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σφύρα δικαστηρίου
Η σφύρα και η ζυγαριά συμβολίζουν τη δικαιοσύνη στο Άρειο Πάγο.

Στο εδώλιο η πρώην δήμαρχος Κασσάνδρας για το δυστύχημα στο λούνα παρκ

Ξεκινά η δίκη της πρώην δημάρχου Κασσάνδρας Αναστασίας Χαλκιά και επτά ακόμη προσώπων για το δυστύχημα στο λούνα παρκ Χαλκιδικής, όπου έχασε τη ζωή του 18χρονος το 2023.

Στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα η δίκη της έκπτωτης δημάρχου Κασσάνδρας, Αναστασίας Χαλκιά, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Η υπόθεση συνδέεται με τις συνθήκες λειτουργίας του λούνα παρκ στη Χαλκιδική, όπου τον Αύγουστο του 2023 έχασε τη ζωή του ένας 18χρονος.

Μαζί με τη δήμαρχο, παραπέμφθηκαν σε δίκη ακόμη επτά άτομα. Πρόκειται για δύο πρώην αντιδημάρχους Κασσάνδρας, δύο υπαλλήλους του δήμου, δύο μηχανολόγους μηχανικούς και τον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ. Οι κατηγορίες αφορούν, ανά περίπτωση, το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, την ηθική αυτουργία και την απλή συνέργεια.

Η υπόθεση έφτασε στο συγκεκριμένο ακροατήριο λόγω ειδικής δωσιδικίας για τη δήμαρχο και μία εκ των αντιδημάρχων. Στο επίκεντρο της δικογραφίας βρίσκεται το παιχνίδι crazy dance, το οποίο, σύμφωνα με τεχνική πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε μετά το δυστύχημα, ήταν ιδιοκατασκευή χωρίς σαφή αναφορά σε κατασκευαστή και χωρίς προηγούμενη έγκριση σχεδιασμού.

Η δήμαρχος κατηγορείται ότι δεν προχώρησε στη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης, παρά το γεγονός ότι δεν είχε εκδοθεί τεχνική άδεια για το συγκεκριμένο παιχνίδι για τη θερινή περίοδο 2024, ενώ η άδεια λειτουργίας του 2023 είχε εκδοθεί χωρίς τεχνικό φάκελο από αναγνωρισμένο τεχνικό φορέα ελέγχου. 

Ανάλογες ευθύνες αποδίδονται και στους υπόλοιπους κατηγορούμενους, ανάλογα με την ιδιότητά τους, σχετικά με τη λειτουργία και τους ελέγχους του crazy dance.

Η δίκη έχει ενταχθεί στον αριθμό 18 του εκθέματος του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνεται και ο πατέρας του θύματος.

Υπενθυμίζεται πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν παραπεμφθεί σε δίκη, με τη βασική δικογραφία που αφορά το κακούργημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, τέσσερα άτομα: ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ (που παραμένει προφυλακισμένος), η σύζυγός του, ο χειριστής του παιχνιδιού και ένας μηχανολόγος μηχανικός. Η εκδίκαση αυτής της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 20 Νοεμβρίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γιαννιτσών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετατέθηκε για 27/11 η δίκη για το θανατηφόρο δυστύχημα σε λούνα παρκ

Η δίκη για το δυστύχημα σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική μετατέθηκε για 27 Νοεμβρίου λόγω κωλύματος συνηγόρου. Τέσσερις κατηγορούμενοι, βαριές κατηγορίες και συγκλονιστικό μήνυμα από τον πατέρα του 19χρονου.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη Τούρκου υπηκόου με βαλίστρα σε αστυνομική επιχείρηση

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Β. Ελλάδος συνέλαβε Τούρκο υπήκοο με παράνομη βαλίστρα, μετά από έρευνες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Δέκα άτομα προσήχθησαν συνολικά.
Τρακτέρ σε αγρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαμαρτυρία αγροτών στη Θεσσαλονίκη, συμβολικός αποκλεισμός στη Χαλκιδική

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την ανατολική Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν έξω από το ΥΜΑΘ, ενώ στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό, ζητώντας δίκαιες επιδοτήσεις.
Άγαλμα Αριστοτέλη Στάγειρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανάπλαση και αντιπλημμυρικά έργα στη Μεγάλη Παναγία με χρηματοδότηση ΥΠΕΣ

Ο Δήμος Αριστοτέλη εξασφάλισε έργο ανάπλασης και αντιπλημμυρικής προστασίας στη Μεγάλη Παναγία, προϋπολογισμού 1,12 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ και υποστήριξη της Ελληνικός Χρυσός.
Σταύρος Παπασταύρου συζήτηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ολοκληρωμένο σχέδιο 2,5 δισ. για αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Ο Σταύρος Παπασταύρου παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση νερού, με το έργο «Εύρυτος» να εξασφαλίζει την υδροδότηση της Αττικής για 30 χρόνια και πιλοτικές επεκτάσεις ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ.
Περιπολικό αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Δύο συλλήψεις για υποβάθμιση περιβάλλοντος στον δήμο Προποντίδας

Δύο άνδρες, 70 και 46 ετών, συνελήφθησαν στη Χαλκιδική για ανεξέλεγκτη απόρριψη μπάζων και αποβλήτων σε αγροτεμάχιο, προκαλώντας εκτεταμένη ρύπανση και περιβαλλοντική υποβάθμιση.