ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτίριο ΕΦΕΤ Θεσσαλίας
Πηγή: ΕΦΕΤ

ΕΦΕΤ: Απόσυρση παρτίδας «Κολεοί Ακέφαλοι» λόγω υπέρβασης ισταμίνης

Ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε ανάκληση παρτίδας «Κολεοί Ακέφαλοι ΛΕΒΑ» λόγω υπέρβασης ισταμίνης, καλώντας τους καταναλωτές να αποφύγουν την κατανάλωσή του για λόγους ασφάλειας.

Ο ΕΦΕΤ, διά του Παραρτήματος Βορείου Αιγαίου, προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος «Επίσημος έλεγχος για την παρακολούθηση μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων - Έλεγχος για τον προσδιορισμό ισταμίνης σε αλιευτικά προϊόντα» για το έτος 2025. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιθεώρησης, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία σε αλιευτικό προϊόν με την ονομασία «ΚΟΛΕΟΙ ΑΚΕΦΑΛΟΙ ΛΕΒΑ».

Το προϊόν φέρει ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 15/11/2026 και αριθμό παρτίδας 33205023H. Διατίθεται σε λευκοσιδηρή συσκευασία με καθαρό βάρος 360 γραμμάρια και μικτό βάρος 500 γραμμάρια, και παρασκευάζεται από την εταιρεία «Ε. & Κ. ΜΠΟΥΧΛΗΣ ΑΕ», με έδρα τη Μόρια Λέσβου.

Στο πλαίσιο του ελέγχου, το Α' Τμήμα της Χημικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΑΑΔΕ) πραγματοποίησε αναλύσεις στο συγκεκριμένο δείγμα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, διαπιστώθηκε υπέρβαση του νομοθετικά καθορισμένου ορίου ισταμίνης, καθιστώντας το προϊόν «μη κανονικό - μη ασφαλές».

Ως άμεση απάντηση, ο ΕΦΕΤ ζήτησε την απόσυρση ολόκληρης της παρτίδας από την αγορά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εκτεταμένοι έλεγχοι για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Οι καταναλωτές που έχουν ήδη αγοράσει το εν λόγω προϊόν καλούνται να αποφύγουν τη κατανάλωσή του, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη πιθανών κινδύνων για την υγεία τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πασχαλινό τραπέζι φαγητού
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

ΕΦΕΤ: Οδηγίες προς καταναλωτές για το Πάσχα

Ο ΕΦΕΤ συμβουλεύει τους καταναλωτές να αγοράζουν τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι μόνο από ελεγχόμενα σημεία πώλησης και να δίνουν έμφαση στην καθαριότητα του εξοπλισμού και των καταστημάτων, για ασφαλή γεύματα και λιγότερη σπατάλη.
ράφια σνακ σούπερ μάρκετ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται αράπικο φιστίκι λόγω αφλατοξινών

Ο ΕΦΕΤ εντόπισε αφλατοξίνες πάνω από τα όρια ασφαλείας σε συσκευασμένο αραπικό φιστίκι 250γρ. με την εμπορική ονομασία «η Αλφαβήτα κοντά στην ελληνική γη», με ανάλωση πριν 26/2/2027. Το προϊόν κρίνεται μη ασφαλές για κατανάλωση.
Κτίριο ΕΦΕΤ Θεσσαλίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΦΕΤ: Προτεραιότητα η ασφάλεια προϊόντων και η εμπιστοσύνη καταναλωτών

Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή γιορτάζεται στις 15 Μαρτίου, προωθώντας τα δικαιώματα και την ασφάλεια των καταναλωτών. Για το 2026, δίνεται έμφαση στην ασφάλεια προϊόντων και την εμπιστοσύνη στις αγορές και τα τρόφιμα.