ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αυστηροποιούνται και παρατείνονται τα μέτρα για την μετακίνηση επιβατών

Συμπληρωματικά μέτρα για τη μετακίνηση των επιβατών με κάθε είδους μεταφορικά μέσα, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Με στόχο την αποφυγή της διασποράς και της διάδοσης του κορονοϊού στη χώρα, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, υπέγραψε εγκύκλιο για την εφαρμογή συμπληρωματικών μέτρων που αφορούν τη μετακίνηση των επιβατών με κάθε είδους μεταφορικό μέσο, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, όπως ταξί, τρόλεϊ, λεωφορεία ή πούλμαν.

Ειδικότερα, τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης και τα ΚΤΕΛ και άλλα παρόμοια οχήματα θα μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες στο 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος, και στα ταξί θα μπορεί να μετακινηθεί μόνο ένας πελάτης, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα εν λόγω μέτρα έχουν ισχύ έως 31.5.2020 και δύνανται να παραταθούν, εφόσον οι έκτακτες συνθήκες το επιβάλουν.

Αναλυτικά προβλέπονται :

  • Για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για ιατρικούς λόγους (μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα).
  • Για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών.
  • Για επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η υπέρβαση των ορίων επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν γονέας με τα ανήλικα τέκνα του.

Επίσης, για όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ., λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία) ή λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος.

Επίσης, με εγκύκλιο του υπουργείου δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που διαθέτουν Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης ή Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης Ανοικτού Τύπου Αστικής Περιήγησης Πόλεων να καταθέσουν προσωρινά την άδεια κυκλοφορίας και τις κρατικές πινακίδες των οχημάτων ιδιοκτησίας τους. Η προσωρινή ακινησία που χορηγείται διαρκεί έως τις 31 Μαΐου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μόσιαλος: Η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Brian Abel-Smith αυτό θα συμβεί λόγω της ανθεκτικότητας των μικροβίων αλλά και του γεγονότος ότι στην Ευρώπη «δεν έχουμε αρκετό οπλοστάσιο στα αντιβιοτικά».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καμπανάκι» από επιστήμονες για την έξαρση κοκκύτη στην Ελλάδα

Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων απαντάει σε εννέα ερωτήσεις σχετικά με τον κοκκύτη καθώς τα κρούσματα το πρώτο πεντάμηνο του 2024 έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά. Τί πρέπει να προσέχουν οι γονείς.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά ανάκληση προστίμων του ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στους γιατρούς για την αναγραφή προτεινόμενου φαρμακευτικού σκευάσματος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Οι προτάσεις του ΙΣΑ για την συνταγογράφηση των φαρμάκων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

BEYOND 2024: Η συμβολή του AI στη βελτίωση του Υγειονομικού Συστήματος

«Οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο εύκολα, είτε μέσω του υπολογιστή τους είτε μέσω του κινητού τηλεφώνου τους και να παρέχουν πρόσβαση στα δεδομένα του ιατρικού τους φακέλου σε γιατρούς του ΕΣΥ» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.