ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο; ΑΠΕ

Τροπολογία για ταχεία «αποχώρηση» αναγνωρισμένων προσφύγων από δομές

Στην τροπολογία προβλέπεται η υποχρέωση αποχώρησης όσων λαμβάνουν άσυλο από τις δομές φιλοξενίας μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης αναγνώρισης.

Στη Βουλή κατατέθηκε σήμερα τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στην οποία προβλέπεται η υποχρέωση αποχώρησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας από τις δομές φιλοξενίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία προβλέπεται η υποχρέωση αποχώρησης όσων λαμβάνουν άσυλο από τις δομές φιλοξενίας μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης αναγνώρισης, καθώς και η διακοπή της παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής σε μορφή χρηματικού ποσού και σε είδος αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης αναγνώρισης. 

Στόχος του μέτρου είναι να αποσυμφορηθούν οι δομές στην ενδοχώρα και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου με την εφαρμογή του μέτρου θα αδειάσουν περίπου 1.000 θέσεις σε δομές, ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τους ασυνόδευτους ανήλικους, για τους οποίους οι παραπάνω προθεσμίες εκκινούν από την ενηλικίωσή τους. Επίσης, με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου καθορίζονται ειδικές κατηγορίες δικαιούχων για τις οποίες παρατείνεται η παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής ή η προθεσμία αποχώρησης, όπως για όσους πάσχουν από σοβαρή ασθένεια.

Στην τροπολογία ορίζεται επίσης ότι η Υπηρεσία Ασύλου και η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης λειτουργούν σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης, οι προϊστάμενοι των δύο υπηρεσιών φέρουν τον τίτλο του διοικητή, ενώ συστήνεται και από μία θέση υποδιοικητή στην κάθε υπηρεσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση στο υπ. Μετανάστευσης για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών

Η πρώτη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στις 8 Ιανουαρίου, παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, κα. Ylva Johansson, και της Γενικής Διευθύντριας, Μπεάτε Γκμίντερ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χορηγούνται άδειες διαμονής σε μετανάστες που έχουν εργοδότη

Η εν λόγω ρύθμιση, δεν νομιμοποιεί και δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα πέρα από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όσους διαμένουν επί μακρόν εδώ πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2023.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μνημόνιο συνεργασίας για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων

Aνοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία εθνικού συστήματος εκπαίδευσης και πιστοποίησης επαγγελματιών παιδικής προστασίας μέσα από την εφαρμογή εναρμονισμένων διαδικασιών για τον καθορισμό του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.