Ένα αρκετά ενδιαφέρον ματς παίχτηκε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες επικράτησαν με… γκολ στα τελευταία λεπτά. Με διάταξη στον κλιματικό νόμο, το ΥΠΕΝ είχε τη φαεινή έμπνευση να καταστήσει υποχρεωτική την ασφάλιση κτιρίων μόνο σε περιοχές πολύ υψηλής τρωτότητας έναντι πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών. Οι συντάκτες του νομοσχεδίου δεν είχαν καταλάβει καθόλου καλά πώς λειτουργεί η ασφάλιση: αν είναι υποχρεωτική η κάλυψη μόνο εκεί όπου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έλθει η ζημιά, είναι σαν να υποχρεώνεις τις εταιρείες είτε να λειτουργήσουν με ζημιές, ή να ανεβάσουν τα ασφάλιστρα σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα. Οι αντιδράσεις των εταιρειών ήταν σφοδρές, τόσο με ανακοίνωση, όσο και με παρεμβάσεις παρασκηνίου. Και το ΥΠΕΝ κατάλαβε ότι έπρεπε να αποσυρθεί η διάταξη για να τεθεί σε νέα βάση το θέμα.
-- Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, είναι γιατί ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας, ήταν φανατικά κατά της πρότασης για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κτιρίων, κάτι που θα επέτρεπε στις ασφαλιστικές να μπορέσουν να προσφέρουν και ασφάλιση σε περιοχές υψηλής τρωτότητας με κάποιο λογικό κόστος. Ασφαλώς δεν μπορούμε να μπούμε στο μυαλό του κυρίου υπουργού ωστόσο αν έπρεπε να κάνουμε μια… μαντεψιά θα λέγαμε ότι κ. Σκρέκας είναι πολιτικός, και όλοι οι πολιτικοί –ειδικά στην Ελλάδα- έχουν μια αυτόματη αντίδραση σε οτιδήποτε ζητά από ψηφοφόρους να πληρώσουν κάτι, ακόμα και αν είναι για το γενικό καλό. Οπότε η πρόταση περί καθολικής ασφάλισης των κτιρίων δεν περπάτησε και το ρίσκο πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών θα συνεχίζει να βαρύνει τον φορολογούμενο.
-- Διάχυτη ήταν η ικανοποίηση της διοίκησης της Alpha Bank, και του επικεφαλής Βασίλη Ψάλτη, για τις επιδόσεις της τράπεζας στις χορηγήσεις νέων δανείων στο χθεσινό call με τους αναλυτές με αφορμή την παρουσίαση των επιδόσεων του πρώτου τριμήνου. Όπως σημείωσε, οι νέες χορηγήσεις στο πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή πιστωτική επέκταση προς επιχειρήσεις ανήλθε σε 1 δισ. ευρώ. Μεταξύ των νέων χρηματοδοτήσεων που πέτυχε η τράπεζα περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση της εξαγοράς του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από την αυστραλιανή Macquarie. Προσέθεσε, επίσης, ότι η δυναμική επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων θα συνεχιστεί, καθώς ήδη η τράπεζα έχει εξασφαλίσει την αναδοχή δανείων σε πολλά projects και επενδύσεις, από τον τουρισμό και την ενέργεια μέχρι τις υποδομές, ενώ περαιτέρω ώθηση θα δώσει η επιτάχυνση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
-- Η πιστωτική επέκταση αποτέλεσε μεγάλο στοίχημα για την Alpha Bank, καθώς η αύξηση κεφαλαίου το περασμένο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε με βασικό μότο την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης.
-- Στη Μεγάλη Βρετανία βλέπουν πολύ διαφορετικά το θέμα των φόρων στα υπερκέρδη της ενέργειας. Στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης των νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με κόστος 37 δισ. λιρών. Όμως, όπως επισημαίνει σε σημείωμά της η Goldman Sachs, τελικά δεν θα επιβληθεί έκτακτος φόρος στα κέρδη των παραγωγών ρεύματος για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης.
-- Ποιοι θα πληρώσουν; Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα επιβαρυνθούν με έκτακτο φόρο 25% επί των κερδών τους, αλλά θα λάβουν παράλληλα και μια ειδική έκπτωση 80% επί των επενδυτικών τους δαπανών, ώστε να συνεχίσουν να επενδύουν. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το θέμα των φόρων στους παραγωγούς ρεύματος θα μπορούσε να επανέλθει στη συζήτηση αργότερα. Στην Ελλάδα, πάντως, οι φόροι πέφτουν μόνο στους παραγωγούς ρεύματος, ενώ έχουν μείνει στο απυρόβλητο τα (όχι ευκαταφρόνητα...) κέρδη των ομίλων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
-- Κατά 95% μείωσε τις ζημιές μετά τους φόρους η ΔΕΗ κατά το α’ τρίμηνο του 2022, αλλά η… εφορία δεν επέτρεψε να φανεί αυτή η σημαντική επίδοση. Πριν ακόμη πληρώσει φόρο υπερκερδών για το ρεύμα, η ΔΕΗ είχε ήδη εξελιχθεί σε μεγάλο χορηγό του δημόσιου ταμείου, αφού πλήρωσε μέσα στο α’ τρίμηνο φόρο υπεραξίας 183,6 εκατ. ευρώ. Όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, «τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες 185,7 εκατ. έναντι ζημιών 43,7 εκατ. το α’ τρίμηνο 2021 λόγω του φόρου 183,6 εκατ. επί της υπεραξίας ύψους 787,2 εκατ. από την πώληση του 49% της συμμετοχής της ΔΕΗ Α.Ε. στη θυγατρική της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. στην Macquarie Asset Management. Εξαιρουμένου του φόρου αυτού οι ζημίες για το α΄ τρίμηνο 2022 διαμορφώνονται σε 2,1 εκατ.».
-- Παράλληλα η μείωση του ποσοστού του κράτους στη ΔΕΗ μετά την αύξηση κεφαλαίου από 51% σε 34% είχε ως αποτέλεσμα το μισθολόγιο της επιχείρησης να «απελευθερωθεί» από τους μνημονιακούς περιορισμούς και πλέον οι εργαζόμενοι να δικαιούνται 14 μισθούς (δώρο Πάσχα, δώρο Χριστουγέννων και επίδομα αδείας) αντί για 12. Έτσι, το πρώτο τρίμηνο του 2022 η μισθολογική δαπάνη της επιχείρησης αυξήθηκε κατά 17,4 εκατ. στα 176,9 εκατ. από 159,5 το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ακριβώς λόγω της άρσης του πλαφόν στη μισθοδοσία του προσωπικού και στην επαναχορήγηση των δώρων.
-- Εξυγίανση με ταχύτατους ρυθμούς φαίνεται ότι επιτυγχάνει η Space Hellas στη SingularLogic. Η ιστορική εταιρεία πληροφορικής όλα δείχνουν ότι έχει καταφέρει να αλλάξει πρόσωπο μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα. Όπως ανακοίνωσε η Space, «η SingularLogic, η οποία έκλεισε το 2020 με αρνητικά κεφάλαια - 8,3 εκατ., το 2021 παρουσιάζει πλήρως εξυγιασμένο ισολογισμό με θετικά ίδια κεφάλαια 9,2 εκατ., θετικό κεφάλαιο κίνησης, καθαρό δανειακό χρέος 1,1 εκ. έναντι 26,8 εκατ. το 2020 και κέρδη μετά φόρων 1,3 εκατ.». Και όλα αυτά πριν καν μπούμε στην εκλογική περίοδο, από την οποία σταθερά βγαίνει κερδισμένη η SingularLogic…
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.