Με μια κάποια μελαγχολία ξεκίνησε χθες το Watches and Wonders στη Γενεύη, το απόλυτο event για τους λάτρεις του ρολογιού. Στο περίφημο event, που θα διαρκέσει την μέχρι ερχόμενη Τρίτη 5 Απριλίου, βαριά σκιά ρίχνει ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, καθώς η απουσία των Ρώσων βαθύπλουτων θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα. Αναλυτές έχουν μειώσει κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το προσδοκώμενο ποσοστό ανάπτυξης της αγοράς υψηλής ωρολογοποιίας φέτος, εξαιτίας της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας. Εκτός από καλούς πελάτες, η Ρωσία συνεισφέρει στην αγορά χρυσό, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ρολογιών. Έτσι, ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς αυτής αναπροσαρμόστηκε σε +5% για φέτος, από το αρχικά αναμενόμενο +8%, καθώς αναμένονται απώλειες εσόδων τόσο από πλούσιους Ρώσους και Ουκρανούς, όσο όμως και από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, καθώς ο πόλεμος επηρεάζει την ψυχολογία του καταναλωτή -κι ειδικότερα στην αγορά των πολυτελών αγαθών.
-- Οι Ρώσοι, πάντως, δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια ή πιο σωστά δεν αντέχουν τους γυμνούς, άνευ πολυτελών ρολογιών, καρπούς. Έτσι η κυβέρνηση της Ρωσίας προχώρησε στην κατάσχεση μεγάλου μέρους πολυτελών ρολογιών της ελβετικής Audemars Piquet, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Τα πανάκριβα ρολόγια κατασχέθηκαν από τη μυστική υπηρεσία της Ρωσίας ως απάντηση στις οικονομικές πυρώσεις που έχει επιβάλει η Ελβετία.
-- Σημειώνουμε, για όσους αναγνώστες της στήλης ενδιαφέρονται, ότι τα ρολόγια της Audemars Piguet κατασκευάζονται χειροποίητα στην Ελβετία, με τιμές που ξεκινούν από 25.000 δολάρια για τα «φτηνά» μοντέλα και φτάνουν μέχρι για τα 800.000 δολάρια για τα πιο απαιτητικά μοντέλα.
-- Δεν ήταν μια απλή αναβάθμιση επενδυτικής σύστασης αυτή που έγινε από τη Citi για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στη νεότερη ανάλυση του οίκου για την ελληνική τράπεζα. Ήταν μια αναβάθμιση που ενσωματώνει εντυπωσιακές, αν μη τι άλλο, αλλαγές στις εκτιμήσεις της Citi για την αναμενόμενη κερδοφορία της Πειραιώς. Η επενδυτική σύσταση, ειδικότερα, αναβαθμίζεται σε “buy” από “neutral” επειδή, όπως εξηγεί ο αμερικανικός οίκος, υπερδιπλασιάζεται η πρόβλεψη για τα καθαρά κέρδη του 2022 και αυξάνεται κατά 54% η αντίστοιχη πρόβλεψη για το 2023 και κατά 1% για το 2024. Αυτές οι αλλαγές, όπως εξηγείται στην ανάλυση, αντανακλούν τις βελτιωμένες προβλέψεις για το λειτουργικό κόστος και τα έσοδα από προμήθειες.
-- Ως τώρα η Citi δεν έδινε τιμή στόχο για τη μετοχή της Πειραιώς, αλλά με βάση τις νέες εκτιμήσεις τοποθετεί την τιμή στόχο στα 1,80 ευρώ, με ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 27% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος (1,42 ευρώ). Το γεγονός ότι η Citi επανέρχεται στην Πειραιώς δίνοντας, αυτή τη φορά, και τιμή στόχο μπορεί να ερμηνευθεί και ως μια επιστροφή στην κανονικότητα για την τράπεζα. Εξηγώντας την αναβάθμιση της σύστασης σε «αγορά», η Citi σημειώνει ότι «μας αρέσει η πρόοδος της διοίκησης στην εκκαθάριση των NPE, την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την ανάπτυξη των εσόδων από προμήθειες. Πιστεύουμε ότι οι μετοχές είναι ελκυστικά αποτιμημένες με σχέση τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία στις 0,34 φορές για το 2022 και με μια εκτίμηση για διατηρήσιμη απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίπου 10%».
-- Το οικονομικό τοπίο της εποχής της παγκοσμιοποίησης ανήκει στο παρελθόν, ο κόσμος γίνεται μικρότερος: αυτό τόνισε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας χθες σε συζήτηση που οργάνωσε το London School of Economics. Παρά τα διαδοχικά σοκ στην παγκόσμια οικονομία από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι εκτιμήσεις του κ. Καραβία για την Ελλάδα ήταν συγκρατημένα αισιόδοξες. Όπως είπε, η Ελλάδα θα νιώσει τις επιδράσεις από τη νέα κρίση που δημιουργεί ο πόλεμος, όμως έχουν διορθωθεί οι μεγάλες ανισορροπίες στα δημοσιονομικά και στο ισοζύγιο, έχει επιτευχθεί μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η χώρα βρισκόταν σε πορεία επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Τα θεμελιώδη δεδομένα δεν έχουν αλλάξει δραματικά, η χώρα είναι σταθερή πολιτικά και οικονομικά, η ρευστότητα είναι επαρκής και υπάρχει το σχέδιο Ελλάδα 2.0 για την ανάπτυξη.
-- Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η 7η συνάντηση ΟΤΟΕ - τραπεζών για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης του κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις των δυο πλευρών και φαίνεται ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, συμφωνία που θα προβλέπει αύξηση αποδοχών για τους εργαζόμενους στις τράπεζες της τάξης του 5%. Πρόκειται για σημαντική αύξηση, ενώ το επίπεδο του 5% όπου φαίνεται ότι θα κλείσει η συμφωνία είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με τα αρχικά νούμερα που είχαν πέσει στο τραπέζι. Η νέα σύμβαση θα οδηγήσει τον κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους στις τράπεζες στα 1.000 ευρώ περίπου, επίπεδο σημαντικά υψηλότερο του εθνικού κατώτατου μισθού.
-- «Οι εργολάβοι είναι θύματα της επιτυχίας τους!», δήλωνε χθες έμπειρο στέλεχος του κλάδου με αφορμή την κινητικότητα στο χρηματιστήριο. Οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι επικράτησαν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε πολλά έργα και τώρα αναζητούν κεφάλαια. Ή, για να το θέσουμε λίγο διαφορετικά, έχουν αναλάβει τόσα πολλά projects, κατασκευαστικά και μη, που δεν φτάνουν τα κεφάλαιά τους για να τα εκτελέσουν. Και δεν είναι μόνο τα κεφάλαια που λείπουν. Το τεράστιο κατασκευαστικό έργο που είναι μπροστά μας απαιτεί ακόμα στελέχη και εργατικό δυναμικό που είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν, δεδομένων μάλιστα και των ασφυκτικών χρονικών περιορισμών.
-- Γι’ αυτό και εξετάζονται διάφορα σενάρια κεφαλαιακής ενίσχυσης, πώλησης θυγατρικών και συμμετοχών κλπ που δημιουργούν προσδοκίες και διεγείρουν την επενδυτική φαντασία. Στο τραπέζι βρίσκονται και πιο προχωρημένα σενάρια συγχωνεύσεων ή ευρύτερων μετοχικών ανακατατάξεων. «Λέτε να περιοριστεί ο ανταγωνισμός αν οι επτά όμιλοι με πτυχίο ανώτατης τάξης γίνουν πέντε ή τέσσερις;», αναρωτιόταν το ίδιο στέλεχος που παραπέμπει στον μικρότερο αριθμό ισχυρών κατασκευαστικών ομίλων που διαθέτουν χώρες όπως η Γαλλία ή η Ισπανία.
– Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο δείκτης των κατασκευαστικών σημείωσε άνοδο κατά +3,24%. Με κέρδη 3,24% έκλεισε η Intrakat, +2,38% η ΑΒΑΞ, +7,81% η ΓΕΚ Τέρνα και +1,94% η Ελλάκτωρ. Στο +6,33% βρέθηκε η Τέρνα Ενεργειακή της οποίας το 37,30% βρίσκεται στον έλεγχο της ΓΕΚ Τέρνα.
-- Εν τω μεταξύ μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού στη χώρα. Η ανάγκη στελέχωσης των τεχνικών εταιρειών, αλλά και των εταιρειών συμβούλων μηχανικών που έχουν υπογράψει συμβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων για σχεδιασμό και παρακολούθηση των μεγάλων έργων, οδηγεί σε μαζική επιστροφή Ελλήνων του εξωτερικού. Μόνο σε μια μεγάλη εταιρεία συμβούλων έχουν προσληφθεί τους τελευταίους μήνες δέκα μηχανικοί που επέστρεψαν από το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει brain gain… Πρόσφατες είναι και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Lamda Development, Οδ. Αθανασίου για τον επαναπατρισμό Ελλήνων μηχανικών και άλλων ειδικών για τις ανάγκες της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.