Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που τα αποτελέσματα των πλειστηριασμών στην Ελλάδα είναι τόσο φτωχά. Γιατί δηλαδή, μόνο ένα μικρό μέρος των ακινήτων που φτάνουν στη γραμμή του πλειστηριασμού τελικά εκποιούνται. Μεταξύ των λόγων αυτών περιλαμβάνεται και ένας στον οποίο δεν πάει το μυαλό. Αρκετοί οφειλέτες εμφανίζονται στο παρά ένα των πλειστηριασμών και πραγματοποιούν μια μεγάλη αποπληρωμή του «κόκκινου» δανείου στον servicer ή την τράπεζα όπου οφείλουν τα χρήματα για να σώσουν το ακίνητό τους. Κάποιοι από αυτούς δεν είχαν πληρώσει ούτε ευρώ εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, παίζοντας καθυστέρηση και ελπίζοντας σε σεισάχθειες και άλλα ανάλογα. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται αρκετοί «επώνυμοι», όπως η Αγγέλα Αθανασιάδου της γνωστής οικογενείας εκδοτών, μεταξύ άλλων, της εφημερίδας Ναυτεμπορική και η οποία κατέθεσε 300.000 μετρητά λίγα 24ωρα πριν τον πλειστηριασμό του πολυτελούς διαμερίσματός της, επιφάνειας 300 τ.μ., στην παραλιακή, ο Αντώνης Λυμπέρης κ.α. Εκτός βέβαια από τα «μεγάλα» ονόματα βρίσκονται και πολλοί όχι γνωστοί οι οποίοι επίσης καταβάλουν στο παρά 1' μεγάλα ποσά για να γλυτώσουν τα σπίτια τους από τον πλειστηριασμό.
-- Και οι μεγάλες αποπληρωμές -μιλάμε για εκατομμύρια- δεν αφορούν μόνο κατοικίες, αλλά και ακίνητα εταιρειών και μετοχές εταιρειών.
-- Ουδέν κακόν αμιγές καλού έλεγαν οι σοφοί αρχαίοι Έλληνες, κάτι που μπορεί να ταιριάξει γάντι με τα νέα από το υγειονομικό μέτωπο. Διότι, ναι μεν η παραλλαγή Όμικρον αναζωπυρώνει τις ανησυχίες και τους κινδύνους, ανατρέποντας την πορεία των οικονομιών προς την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο ακριβώς γι' αυτό μπορεί να οδηγήσει στην παράταση κάποιων έκτακτων παρεμβάσεων της ΕΚΤ, όπως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Η παράταση του προγράμματος θα ήταν μια κάποια λύση και για την Αθήνα, η οποία αρχίζει και ιδρώνει, διαισθανόμενη τις δυσκολίες που θα δημιουργηθούν εάν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί και δεν βρεθεί κάποιο παραθυράκι για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Η παράταση του προγράμματος θα ήταν λύση και για την ΕΚΤ η οποία είναι δύσκολο να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μετά την ολοκλήρωση του PEPP δεδομένου ότι δεν βρισκόμαστε (ούτε θα βρεθούμε σύντομα…) σε investment grade, αλλά αναγνωρίζει ότι, αν η χώρα μας δεν στηριχθεί τότε το κόστος χρηματοδότησης μπορεί να αυξηθεί σε υψηλά επίπεδα, σπέρνοντας ξανά τους σπόρους της αμφιβολίας και της αμφισβήτησης.
-- Δεν θα αφήσει εύκολα ο Ιωάννης Λιανός τα θέματα ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες να περάσουν «κάτω από τα ραντάρ» της Επιτροπής Ανταγωνισμού -θέματα, για τα οποία είχε αρκετά να πει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Business Daily. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τις νέες, αρκετά αιχμηρές αναρτήσεις του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο Twitter. Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα (στο «Βήμα»), ο κ. Λιανός συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα εντάσσεται στις πλέον καθυστερημένες χώρες στην ανάπτυξη δικτύων Internet, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και προσθέτει ότι έχουμε και τα ακριβότερα δεδομένα κινητής. Αναδεικνύει, επίσης, μια ενδιαφέρουσα παράμετρο, που ως τώρα δεν έχει επισημανθεί αρκετά από όσους παρακολουθούν τις τηλεπικοινωνίες: «Ο ανταγωνισμός μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την κατάσταση», γράφει. «Σημαντικό διακύβευμα τα δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών προγραμμάτων να διοχετευτούν σε μία ανταγωνιστική αγορά, για να φέρουν αποτελέσματα. Διαφορετικά θα τα πάρουν λίγοι και θα έχουμε τα αποτελέσματα που ξέρουμε, με τεχνολογική στασιμότητα και επιφανειακές βελτιώσεις, αλλά όχι ουσίας». Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο κ. Λιανός δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες στο Oxford Academic την εργασία του με τον καθηγητή Μ. Γ. Ιακωβίδη για την εποπτεία των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων και την ανάγκη να εισαχθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση, δείχνοντας τη διάθεσή του να μην εγκαταλείψει, παρά τις αντιδράσεις, αυτό το εξαιρετικά σοβαρό θέμα.
-- Ημέρες του Μαρτίου 2020 θύμισαν οι αγορές την Παρασκευή, με τους επενδυτές να αντιδρούν με αθρόες ρευστοποιήσεις στο φάσμα της μετάλλαξης Όμικρον. Ωστόσο, οι συνθήκες σε σχέση με το 2020 είναι πολύ διαφορετικές: τότε επικρατούσε πλήρης αβεβαιότητα, τώρα υπάρχει εμβόλιο και ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι ήδη εμβολιασμένο. Επιπλέον, το 2020 μετά την βύθιση των τιμών των μετοχών ακολούθησε εντυπωσιακή άνοδος.
-- Από την άλλη όμως η αναστάτωση της Όμικρον μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μια καλή διόρθωση, την οποία αρκετοί περιμένουν. Οι τιμές βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα (ο DAX τον Φεβρουάριο του ’20 ήταν στις 13.700 μονάδες και σήμερα, παρά την πτώση της Παρασκευής, στις 15.100 μονάδες ενώ ο S&P 500 ήταν στις 3.350 μονάδες και σήμερα στις 4.550 μονάδες) ενώ το φάσμα του πληθωρισμού επιμένει, με τον πρόεδρο της FED, Τζερόμ Πάουελ, να επισημαίνει ότι η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί το στοίχημα της δεύτερης θητείας του.
-- Σε ό,τι αφορά το ΧΑ το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι το γνωστό: τελευταίοι στην άνοδο, πρώτοι στην πτώση...
-- Δέκα ημέρες μετά το τραγικό συμβάν στις εγκαταστάσεις εργοστασίου στο Κερατσίνι, όπου ένα 8χρονο κοριτσάκι εγκλωβίστηκε στην αυτόματη ηλεκτρική μεταλλική πόρτα, βρίσκοντας φριχτό θάνατο, η Αλλατίνη, δηλαδή η Elbisco στην οποία ανήκει το σήμα Αλλατίνη, τοποθετήθηκε μέσω του Facebook για το συμβάν: «Η επιχείρηση, στις εγκαταστάσεις της οποίας, στο Κερατσίνι Πειραιώς, συνέβη το φρικτό γεγονός, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εταιρία ELBISCO AE και τη μάρκα ΑΛΛΑΤΙΝΗ (μετοχική, επιχειρηματική, εμπορική, συνεργασίας ή άλλη)», σημείωσε μεταξύ άλλων.
-- Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για τη στάση των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος στο Κερατσίνι, και το πως αντιμετώπισαν το άτυχο κοριτσάκι: η απάνθρωπη συμπεριφορά που καταγράφηκε σε βίντεο και μεταδόθηκε από το δελτίο ειδήσεων του Star και φυσικά το διαδίκτυο, θυμίζει σκηνή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μάλιστα προς το τέλος του πολέμου, όταν η αποκτήνωση των ανθρώπων είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο που τίποτα δεν προκαλούσε εντύπωση. Οι εργαζόμενοι της Σαραντόπουλος αντιδρούν με τέτοια απάθεια που η μόνη λογική εξήγηση που μπορεί να δεχθεί άνθρωπος είναι ότι δεν είδαν το κοριτσάκι. Δεν γίνεται άνθρωπος να είναι τόσο ψύχραιμος βλέποντας κάτι τέτοιο.
-- Το γιατί η Elbisco καθυστέρησε να τοποθετηθεί, τη στιγμή μάλιστα που καλώς ή κακώς εμφανιζόταν το «Αλλατίνη» στην επωνυμία της εμπλεκόμενης επιχείρησης είναι απορίας άξιο. Αξιοσημείωτο, επίσης, το γεγονός ότι βρίσκεται σε δικαστική διένεξη με την Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος από το 2015, καθώς όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Elbisco, η Κυλ. Σαραντόπουλος «χρησιμοποιεί σε προϊόντα παραγωγής της (χονδρικής εμπορίας και προοριζόμενα για επαγγελματική χρήση) το σήμα ΑΛΛΑΤΙΝΗ, εναντίον της θέλησης της εταιρίας μας». Δηλαδή, έξι χρόνια για μια εμπορικής φύσεως διένεξη. Σε κάθε ευκαιρία η Δικαιοσύνη επιβεβαιώνει τη φήμη της.
-- Σε ό,τι αφορά την Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος, εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ακόμα και σήμερα δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση για το τραγικό περιστατικό και τα όσα ακολούθησαν. Και μετά μιλάμε για εταιρική κοινωνική ευθύνη, ESG και άλλα ωραία.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.