Στην Alpha Bank θα συνεχίσει την καριέρα του ο Μιχάλης Τσαρμπόπουλος, στέλεχος μέχρι πρότινος της Eurobank, έχοντας διατελέσει Group Chief Digital Officer και επικεφαλής του Τομέα Global Transaction Banking της τράπεζας. Ο κ. Τσαρμπόπουλος ανήκει στη νεότερη γενιά τραπεζικών στελεχών, ξεχωρίζει για το ήθος και την ευγένειά του και έχει καταγράψει πολλά χιλιόμετρα στα τραπεζικά από σημαντικές θέσεις ευθύνης. Με μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι του digital και των payments (πληρωμών), που αποτελούν τα πλέον hot ζητήματα στον τραπεζικό κλάδο σήμερα, αλλά και σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού (έχοντας διατελέσει επικεφαλής του τομέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Wholesale Banking της Eurobank και πριν Management Consultant στην Boston Consulting Group), ο κ. Τσαρμπόπουλος θα πλαισιώσει την διοικητική ομάδα της Alpha Bank, η οποία «τρέχει» το λίαν απαιτητικό και φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας.
-- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φράση «λεφτά υπάρχουν», είναι ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά: είναι η φράση που είχε χρησιμοποιήσει στον προεκλογικό αγώνα του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου, εκλογές που κέρδισε θριαμβευτικά, για να ακολουθήσει το χάος και μια κρίση χωρίς προηγούμενο από την οποία δεν έχουμε συνέλθει ακόμα. Η φράση αυτή όμως φαίνεται ότι ταιριάζει γάντι για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς, όχι μόνο «λεφτά υπάρχουν» αλλά ήδη βρίσκονται εδώ και περιμένουν.
-- Διότι, όπως τόνισε ο Ιάκωβος Γιαννακλής, Γενικός Διευθυντής Retail Banking της Eurobank, σε εκδήλωση της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, «όποια μικρή επιχείρηση θέλει να κάνει μία επένδυση δε χρειάζεται να περιμένει το Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί υπάρχουν και σήμερα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, όπως το ΤΕΠΙΧ-Επενδύσεων. Είναι απλούστερο στη διαδικασία αξιολόγησης, δεν προϋποθέτει 20% ίδια συμμετοχή και οι οικονομικοί όροι είναι κατ’ ελάχιστον αντίστοιχοι με το ΤΑΑ, δηλαδή με το 40% άτοκο».
-- Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι, γιατί οι πάντες λένε και ξαναλένε για το Ταμείο Ανάκαμψης και το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι μικρές επιχειρήσεις όταν ήδη υπάρχουν εργαλεία χρηματοδότησης των «μικρών» και μάλιστα με όρους πολύ καλύτερους του πολυαναμενόμενου Ταμείου Ανάκαμψης; Ίσως γιατί αυτοί που περιμένουν το Ταμείο Ανάκαμψης ελπίζουν σε κάποια οριζόντιου τύπου επιστρεπτέα -μη επιστρεπτέας για να είμαστε ακριβείς- προκαταβολή.
-- Γιατί; Διότι δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε βήμα δια της κανονικής οδού. Και ο λόγος είναι ότι δυστυχώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων είτε λειτουργεί ανορθόδοξα, είτε λειτουργεί με τα ψέματα. Άλλοι εμφανίζουν συστηματικά ζημιές για να μην πληρώνουν φόρους, άλλοι χρωστάνε στο Δημόσιο και σε ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι έχουν «μπουμπουνίσει» δάνεια ελπίζοντας ότι τελικώς θα καταφέρουν να μην τα πληρώσουν.
-- Μεγάλη στιγμή για τη ΔΕΗ αποτελεί η ένταξη της μετοχής της στον δείκτη MSCI Global Standard από τις 17 Νοεμβρίου, δηλαδή μία ημέρα μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου των 1,35 δισ. ευρώ. Αναλυτές κάνουν λόγο για εισροές που μπορεί να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. δολάρια, καθώς πέρα από τις αυτόματες εισροές που θα προκαλέσει η ένταξη στον MSCI και οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να περάσουν τα 150 εκατ. δολάρια, πρόσθετες εισροές θα προκύψουν και από την αύξηση της στάθμισης συμμετοχής της στον δείκτη FTSE. Θα έχει ενδιαφέρον η συμπεριφορά της μετοχής μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών. Είναι βέβαιο ότι κάποιοι βραχυπρόθεσμοι παίχτες θα πάρουν τα κέρδη τους, από την άλλη όλες αυτές οι εισροές θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά.
-- Κάτι σαν αλλαγή πίστας είναι αυτό που περιγράφουν οι αναλυτές που αξιολογούν τη μετοχή της Mytilineos, με πέρασμα σε μια περίοδο θεαματικά βελτιωμένων οικονομικών αποτελεσμάτων. Σε χθεσινό report, η Axia δίνει αυξημένη τιμή στόχο κατά 47%, από τα 23,10 στα 15,70 ευρώ, με ένα περιθώριο ανόδου της μετοχής κατά 53% από τα τρέχοντα επίπεδα. Όπως εξηγεί η Axia, από το 2022 - 2023 η Mytilineos θα περάσει σε μια λειτουργική κερδοφορία (EBIDTA) υψηλότερη των 500 εκατ. ευρώ, έναντι μέσου όρου 310 εκατ. ευρώ την περίοδο 2017 - 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη θα υπερδιπλασιαστούν, ξεπερνώντας τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 150 εκατ. την περίοδο 2017 - 2021.
-- Αυτή η «απογείωση» των μεγεθών είναι αποτέλεσμα κυρίως δύο παραγόντων: αφενός, η εταιρεία είναι κατάλληλα τοποθετημένη για να επωφεληθεί από την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, με τη νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο που θα λειτουργήσει το 2022 και την αύξηση κατά 0,6GW της παραγωγικής δυναμικότητας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2023. Αφετέρου, πριν αποδώσει πλήρως αποτελέσματα ο τομέας της ενέργειας, φέρνει ήδη μεγάλες αποδόσεις ο τομέας της μεταλλουργίας, καθώς ευνοείται από τη μεγάλη αύξηση της διεθνούς τιμής του αλουμινίου, ενώ η διοίκηση της Mytilineos έχει μεριμνήσει έγκαιρα για να προστατεύσει την κερδοφορία από τα αυξανόμενα κόστη της ενέργειας, μέσω της τριετούς συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού με τη ΔΕΗ. Η Axia σημειώνει, μάλιστα, ότι οι πωλήσεις που κλείνουν για το 2022 - 2023 έχουν τιμές 30 - 40% υψηλότερες από την αμέσως προηγούμενη περίοδο, 2020 - 2021. Η μεγάλη βελτίωση της κερδοφορίας θα κρατήσει χαμηλά το P/E της μετοχής (στο 7,7Χ το 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Axia), ενώ θα αυξήσει πολύ τη μερισματική απόδοση (από το 2,6% το 2021 στο 4,6% το 2022 και στο 5,3% το 2023).
-- Δεν έχουμε απλώς υψηλές τιμές ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά βρισκόμαστε σταθερά στην... πρωτοπορία της Ευρώπης -όχι με καλή έννοια. Χθες έγινε γνωστό ότι η σημερινή τιμή χονδρικής στο ρεύμα θα είναι και πάλι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, στα 221,66 ευρώ, με μια ημερήσια αύξηση 9,9%. Ταυτόχρονα, έγιναν γνωστά από την Κομισιόν και τα εβδομαδιαία στοιχεία για τη βενζίνη, που δείχνουν ότι είχαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη τιμή στην ευρωζώνη (με 1.774 ευρώ το χιλιόλιτρο), πίσω μόνο από την Ολλανδία, που είναι εκτός συναγωνισμού, έχοντας πάντα και με διαφορά την υψηλότερη τιμή (αλλά και καταναλωτές με πολύ μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη από τους Έλληνες). Ίσως με αφορμή αυτή την ενεργειακή κρίση να έχει έλθει η ώρα να ασχοληθούν σοβαρά οι αρμόδιες αρχές (ΡΑΕ, Επιτροπή Ανταγωνισμού) με τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών στην Ελλάδα -πολλές είναι οι αναφορές για καταχρηστικές πρακτικές. Το δε υπουργείο Οικονομικών, αντί να ψάχνει παντού ελαφρύνσεις και παροχές, ίσως είναι καλό να ασχοληθεί με μια σοβαρή μεταρρύθμιση στη φορολογία των καυσίμων, που είναι η δεύτερη βαρύτερη στην Ευρώπη, χωρίς πια να υπάρχει λόγος, αφού υποτίθεται ότι βγήκαμε από τις έκτακτες συνθήκες των μνημονίων και επιστρέψαμε στην κανονικότητα.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.