Αιφνιδίασε ευχάριστα χθες η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς για την υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας με τη Lamda Development για την απόκτηση γραφειακών χώρων στο νέο, υπερσύγχρονο Επιχειρηματικό Κέντρο που θα δημιουργηθεί στο Ελληνικό. Το ενδιαφέρον της Πειραιώς ήταν γνωστό, ωστόσο, το ότι θα φτάναμε τόσο γρήγορα σε συμφωνία, έστω και προκαταρτική, δεν ήταν αναμενόμενο. Η Τρ. Πειραιώς εδώ και χρόνια αναζητά εναλλακτικές καθώς το σημερινό κτίριο διοίκησης είναι μικρό και... κομμένο και ραμμένο για άλλες χρήσεις εξου και η πρόσφατη αποχώρηση της τράπεζας από έναν όροφο του κτιρίου προκειμένου να επεκταθούν τα Attica.
-- Ενθουσιασμός, και δικαίως, επικρατεί στο επιτελείο της Lamda, καθώς το να φύγουν άμεσα 40.000 τμ ήταν εκτός σχεδιασμού πριν λίγα χρόνια και επιβεβαιώνει τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για την ανάπτυξη ακινήτων στην περιοχή του Ελληνικού, ζήτηση που έχει εξοστρακίσει το ενδιαφέρον για το Καζίνο, που κάποτε ήταν τόσο απαραίτητο που χωρίς αυτό απειλούνταν η επένδυση. Επιπλέον, η συμφωνία δείχνει ότι οι μηχανές της Lamda δουλεύουν φουλ για την επένδυση.
-- Πολύ μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν και για ανάλογο deal με την Eurobank καθώς το σημερινό κτίριο διοίκησης της τράπεζας στο Σύνταγμα της πέφτει μικρό. Η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει εδώ και καιρό διάφορες εναλλακτικές και η μετεγκατάσταση στο Ελληνικό έχει πολλά πλεονεκτήματα. Επιπλέον το σημερινό κτίριο ταιριάζει γάντι για ξενοδοχείο – μπουτίκ, όχι για τραπεζική έδρα.
-- Όλα αυτά δημιουργούν μια μεγάλη ευφορία για το project, ωστόσο, καλό είναι να διατηρούμε την επαφή με την πραγματικότητα: το project του Ελληνικού αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση real estate στην Ευρώπη και η τεράστια κλίμακα της επένδυσης απαιτεί μια πολύ μεγάλη αγορά προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία. Διότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και για να πετύχει ένα τέτοιο project θα πρέπει να δημιουργήσει μια μεγάλη αγορά προσελκύοντας κεφάλαια και πάρα πολλούς επισκέπτες από το εξωτερικό. Και το πραγματικό στοίχημα της διοίκησης της Lamda θα είναι αυτό: το αν θα καταφέρει να δημιουργήσει μια νέα μεγάλη αγορά μέσω της τόσο μεγάλης επένδυσης σε μια μικρή, και δυστυχώς περιθωριακή, ευρωπαϊκή αγορά όπως η εγχώρια.
-- Με ένα εξαιρετικά δυσεπίλυτο πρόβλημα βρέθηκαν κάποιοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ: πολίτης ζήτησε τα ένσημά του από δημόσιο έργο στο οποίο είχε δουλέψει το 1958, έργο που είχε κατασκευαστεί επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή. Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ τα έχασαν: «Παλαβός είναι ο άνθρωπος; Εδώ δεν υπάρχουν αρχεία για άλλα και άλλα, περιμένει να βρει ένσημα του 1958;», ήταν η εύλογη απορία υπαλλήλου. Έλα όμως που ο «παλαβός» επιμένει και απειλεί, θεωρώντας -και μάλλον σωστά- ότι είναι δουλειά και υποχρέωση του ΕΦΚΑ να εντοπίσει τα ένσημά του, τα οποία δούλεψε με τον ιδρώτα του.
-- Ένα από τα πιο κωμικά στη λειτουργία του ΕΦΚΑ, σχεδόν σαν να έχει βγει από ταινία Μόντι Πάιθονς, είναι το πώς ένα κατάστημα ΕΦΚΑ εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους πολίτες και επιχειρήσεις. Διότι μπορεί στη θεωρία να έχει γίνει ενοποίηση και τα διάφορα ταμεία να λειτουργούν κάτω από την ταμπέλα ΕΦΚΑ, ωστόσο, στην πραγματικότητα, όλα εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου όπως και προ ενοποίησης. Έτσι, αν κάποιος πολίτης ή εκπρόσωπος εταιρίας μπει σε ένα κατάστημα ζητώντας κάτι, το πρώτο πράγμα που ρωτά ο υπάλληλος είναι η διεύθυνση. Κατόπιν ανοίγει ένα τεράστιο βιβλίο οδηγό, βγαλμένο από την καρδιά της δεκαετίας του 1950, και βλέπει αν η διεύθυνση βρίσκεται στον τομέα ευθύνης του συγκεκριμένου καταστήματος του ΕΦΚΑ, αν όχι τον ξαποστέλνει σε άλλο ΕΦΚΑ. Επιπλέον -και αυτό ξεπερνά και τους Μόντι Πάιθονς- υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμα και αν πετύχατε το σωστό κατάστημα, η διεύθυνση καθορίζει αν θα εξυπηρετηθείτε από τον 2ο ή τον 3ο ή τον 4ο όροφο. Κάθε όροφος εξυπηρετεί συγκεκριμένες διευθύνσεις...
-- Δεν θα ήταν παρατραβηγμένο να φανταστούμε ότι τη δεκαετία του 1950 (τότε που δούλευε ο κυριούλης που ψάχνει τώρα, εντελώς μάταια, τα ένσημά του) χωρίς υπολογιστές, χωρίς τηλέφωνα, χωρίς την ψηφιακή επανάσταση που βιώνουμε σήμερα, ο τότε ΕΦΚΑ, το ΙΚΑ, θα ήταν σίγουρα πιο οργανωμένο και θα δούλευε με τρόπο πιο κοντά σε αυτό που λέμε «κοινή λογική».
-- Φανταστείτε το σημερινό μοντέλο ΕΦΚΑ, όπου η διεύθυνση και ο ΤΚ καθορίζουν ποιο κατάστημα σας εξυπηρετεί, να υπήρχε λόγου χάρη στις τράπεζες: να πας, δηλαδή, σε ένα κατάστημα τράπεζας και να σου πουν οι υπάλληλοι: όχι, οχι κύριε δεν έχετε έρθει σωστά. Εσείς μένετε στο Κάτω Χαλάνδρι και εμείς εξυπηρετούμε μόνο όσους μένουν Άνω Χαλάνδρι και Μαρούσι. Ή, για να ταλαιπωρήσουμε ακόμα περισσότερο τον κόσμο, όπως τόσο αποτελεσματικά κάνει ο ΕΦΚΑ, να έλεγε η τράπεζα όπου πάει κάποιος να κάνει κατάθεση σε τρίτο, ναι βεβαίως σ' αυτό το κατάστημα ανήκετε εσείς με βάση τη διεύθυνσή σας, αλλά για να κάνετε κατάθεση σε τρίτο θα πρέπει να πάτε στο κατάστημα διεύθυνσης του ατόμου που θέλετε να κάνετε κατάθεση…
-- «Πρασίνισε» προς το τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης, έστω και οριακά, αυτό όμως δεν αναιρεί την μιζέρια και κατήφεια που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η έλλειψη κατεύθυνσης είναι φανερή και πολλοί εκτιμούν ότι αν δεν μπει φρέσκο χρήμα δύσκολα θα δούμε καλύτερες ημέρες. Απουσία κατεύθυνσης, το ρυθμό είναι πιθανό να δώσουν οι διαθέσεις σε Ευρώπη και Αμερική οι οποίες βρίσκονται είτε σε ιστορικά είτε κοντά σε ιστορικά επίπεδα τιμών.
-- Για το τι μέλει γενέσθαι με τα ξένα χρηματιστήρια οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Άλλοι πιστεύουν ότι μετά από την παρατεταμένη άνοδο οι αγορές θα κινηθούν διορθωτικά, με διάφορες αφορμές, ενώ το φάσμα του πληθωρισμού αποτελεί εστία κινδύνου. Άλλοι όμως δεν ανησυχούν και υπογραμμίζουν ότι όσο η μουσική παίζει (δηλαδή ρευστότητα) οι τιμές θα χορεύουν προς υψηλότερα επίπεδα και μέχρι τώρα κάθε γύρισμα αποτελεί ευκαιρία τοποθετήσεων.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.