- Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, έχει δοκιμάσει τα πάντα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση του προσωπικού του ομίλου μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου. Αρχικά γενναιόδωρα κίνητρα, αργότερα ακόμα πιο γενναιόδωρα κίνητρα, για να φτάσει ακόμα και σε απειλές, προειδοποιώντας με επιστολή του προς το προσωπικό της τράπεζας, τον Ιανουάριο του 2020, ότι: «θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι οι όροι του νέου προγράμματος θα είναι αισθητά δυσμενέστεροι των όρων του τωρινού προγράμματος». Απειλή στην οποία κανείς δεν έδωσε μεγάλη σημασία.
- Η τελευταία εθελούσια, μετά από αρκετές παρατάσεις, έληξε άδοξα, μακριά από τους στόχους της διοίκησης και πλέον, όπως ακούγεται, η νέα τακτική επικεντρώνεται σε... παρακάλια προς εργαζομένους ώστε να κάνουν χρήση των γενναιόδωρων κινήτρων. Αν και τυπικά δεν τρέχει εθελούσια, ωστόσο ατύπως υπάρχουν πιέσεις και παραινέσεις προς εργαζόμενους ώστε να κάνουν χρήση του τελευταίου προγράμματος.
- Παράλληλα, η διοίκηση δουλεύει εντατικά για ένα νέο πρόγραμμα εθελούσιας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στον Απρίλιο.
- Αίσθηση προκάλεσε η επίθεση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή την πρόταση του διοικητή για την τοποθέτηση της Χριστίνας Παπακωνσταντίνου ως υποδιοικήτριας της ΤτΕ. Η κ. Τζάκρη κατηγόρησε την κ. Παπακωνσταντίνου ως πολυθεσίτισσα (λόγω της συμμετοχής της σε αρκετά Δ.Σ. ως μέλος), ωστόσο, φαίνεται ότι μία ήταν η θέση που ενόχλησε πιο πολύ την κ. Τζάκρη: το γεγονός ότι η κ. Παπακωνσταντίνου ήταν πρόεδρος του ειδικού εκκαθαριστή, της PQH. Και πηγές που γνωρίζουν σε βάθος τα της εκκαθάρισης αναφέρουν ότι η κ. Τζάκρη έχει ειδικό ενδιαφέρον για κάποια από τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν περάσει στην PQH (προερχόμενα από τις ηρωικές εποχές της Αγροτικής Τράπεζας, όταν δεν άφηνε κανέναν παραπονεμένο...).
- Ξεπερνά τις αναταράξεις η μετοχή της Aegean μετά την ανησυχία που προκάλεσε η εταιρική ανακοίνωση για την αύξηση κεφαλαίου, καθώς στην πρόσκληση για την έκτακτη Γενική Συνέλευση γίνονταν λόγος περί «περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της Εταιρείας». Η αναφορά περί περιορισμού ή κατάργησης φαίνεται ότι ήταν καθαρά τυπική και δεν υπάρχει καμία πρόθεση, πολύ περισσότερο σχεδιασμός, για την κατάργηση του δικαιώματος συμμετοχής στην δρομολογούμενη αύξηση.
- Οπότε όλα προχωράνε κανονικά και εντατικά για την αύξηση κεφαλαίου. Και πολύ καλά πράττει η εταιρεία γιατί δεν είναι και μικρό πράγμα να σου χαρίζουν, ουσιαστικά, 120 εκατ. ευρώ.
- «Ελάτε για τον ήλιο, μείνετε για τους φόρους και την τεχνολογία», δήλωσε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης σε συνέδριο για το πως η Ελλάδα θα γίνει πιο ελκυστική στα νέα επιχειρηματικά ταλέντα. Διότι αν εξαιρέσουμε τον ήλιο, παροχή ουρανοκατέβατη χωρίς την παραμικρή (ευτυχώς...) συμβολή του κρατικού μηχανισμού, τα περί φόρων είναι λίαν αμφισβητούμενα (και μετά τα σχετικά κίνητρα που θέλει να θεσπίσει η κυβέρνηση), ενώ σε ότι αφορά την τεχνολογία καλύτερα ας το αφήσουμε στην άκρη το θέμα. Αν βέβαια θέλουμε να διατηρούμε μια επαφή με την πραγματικότητα.
- Σε μια ευαίσθητη συγκυρία για την εκπαίδευση, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) διοργανώνει σήμερα, στις 17.30, μια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Εκπαίδευση: μεταρρύθμιση, οικονομία και κοινωνία». Οι εισαγωγικές παρατηρήσεις για το θέμα θα γίνουν από τον νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και, τέλος, ανοικτή συζήτηση με συντονιστή τον καθηγητή Νίκο Βέττα, γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.