Μετά το καλοκαίρι, πιθανότατα στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, για την πλήρη εξυγίανση της τράπεζας και την επάνοδό της στην κανονικότητα με απώτερο στόχο να επανατοποθετηθεί στην αγορά ως 5ος πόλος στο τραπεζικό σύστημα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΧΣ, έχει συμφωνήσει να μετατεθεί η διάθεση του 18% της Εθνικής Τράπεζας που παραμένει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Attica Bank δηλαδή στο τελευταίο 3μηνο του 2024.
Η μετάθεση της διάθεσης των μετοχών της Εθνικής κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου το ΤΧΣ να αφοσιωθεί στην υπόθεση της Attica Bank, και όλες οι ενέργειες να γίνουν χωρίς πίεση χρόνου.
Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην εξυγίανση της Attica Bank και την πλήρη επιστροφή της στην κανονικότητα, καθώς τα προηγούμενα χρόνια η τράπεζα είχε περάσει από διάφορες περιπέτειες, ειδικά κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Πέραν της εξυγίανσης, Attica Bank και Παγκρήτιας μπορούν να μετασχηματιστούν σε έναν ισχυρό 5ο πόλο ενισχύοντας τον ανταγωνισμό, στοιχείο που έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Ήδη η Attica Bank, μετά την είσοδο ιδιωτών μετόχων -της Thrivest Holdings που ελέγχεται από τους Δ. Μπάκο, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου- και την αλλαγή διοίκησης, με την Ελένη Βρετού να αναλαμβάνει τα ηνία, βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.
Η ΑΜΚ της Atiica Bank
Το βασικό πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank, η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, έχει ήδη «κλειδώσει» ενώ όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ΤΧΣ, ιδιώτες μέτοχοι, ΤΜΕΔΕ έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην αύξηση και να στηρίξουν την προσπάθεια της διοίκησης για την ανάδειξη της τράπεζας σε έναν ισχυρό πόλο του τραπεζικού συστήματος.
Αρχική πρόθεση ήταν η αύξηση να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, ωστόσο, η μετάθεσή της για το φθινόπωρο κρίθηκε απαραίτητη καθώς είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν πριν την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου.
Οι διοικήσεις και οι μέτοχοι της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας βρίσκονται εν αναμονή της έκθεσης της DBRS η οποία αξιολογεί την κατάσταση χαρτοφυλακίου δανείων των δύο τραπεζών και θα παρουσιάσει σενάρια κεφαλαιακών αναγκών, βάσει των οποίων οι μέτοχοι σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος θα προσδιορίσουν τα ακριβές ύψος της αύξησης κεφαλαίου.
Το επόμενο βήμα μετά την DBRS θα είναι η κατάθεση των αιτήσεων ένταξης στο Σχέδιο Ηρακλής ΙΙΙ, που θα βοηθήσει καθοριστικά στην υλοποίηση των συναλλαγών για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων των δυο τραπεζών, ακριβώς όπως έγινε με τις συστημικές τράπεζες.
Τελευταίο σημαντικό βήμα, που θα προηγηθεί της ΑΜΚ, είναι το Σχέδιο Συγχώνευσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας το οποίο θα καθορίσει τους όρους της συγχώνευσης βήμα που απαιτεί κάποιο χρόνο δεδομένων των εποπτικών εγκρίσεων που πρέπει να εξασφαλιστούν.
Στόχος είναι η τράπεζα να περάσει στον έλεγχο των ιδιωτών μετόχων, κάτι που σημαίνει ότι η Thrivest Holdings θα καλύψει μεγάλο μέρος της ΑΜΚ.
Στο τέλος του χρόνου το placement της Εθνικής
Η υλοποίηση της μεγάλης αύξησης της Attica Bank οδηγεί στη χρονική μετάθεση της διάθεσης του 18% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ.
Αν και κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, ωστόσο η μετάθεση του placement της ΕΤΕ μετά το Σεπτέμβριο μάλλον είναι δεδομένη. Η κυβέρνηση και η ΤτΕ θέλουν το ΤΧΣ να επικεντρωθεί στην ΑΜΚ της Attica Bank δεδομένης μάλιστα της περιορισμένης δυναμικότητας του Ταμείου.
Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ προχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο στη διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας συναλλαγή που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Το ΤΧΣ δεσμεύονταν για μη διάθεση πρόσθετων μετοχών για διάστημα 6 μηνών (δηλαδή μέχρι τον ερχόμενο Μάιο) και οι αρχικές σκέψεις ήταν το ΤΧΣ να προχωρήσει αμέσως μετά την πάροδο του 6μήνου στη διάθεση των μετοχών, κάτι που τελικά αναθεωρήθηκε.
Σε ότι αφορά την τύχη του 18% της Εθνικής Τράπεζας το επικρατέστερο σενάριο είναι ένα κομμάτι των μετοχών να παραμείνει στο Δημόσιο, ως επένδυση του Υπερταμείου, ένα κομμάτι να αποκτηθεί από την Εθνική Τράπεζα στο πρότυπο της αντίστοιχης συναλλαγής της Eurobank και ένα κομμάτι να διατεθεί σε επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω δημόσιας προσφοράς.