ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Οι 5 κλάδοι «πρωταθλητές» σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Τα δάνεια προς επιχειρήσεις ανήλθαν στο τέλος του 2019 σε 121,4 δισ. αποτελώντας το 62% της συνολικής χρηματοδότησης των τραπεζών στην οικονομία. Από αυτά το 32,2%, είναι μη εξυπηρετούμενα

Κλωστοϋφαντουργία, εστίαση και βιομηχανία ξύλου ήταν οι κλάδοι με το μεγαλύτερο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2019 εικόνα που έχει επιδεινωθεί δραστικά το 2020 εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ανήλθαν στο τέλος του 2019 σε 121,4 δισ. ευρώ, αποτελώντας περίπου το 62% της συνολικής χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών προς την οικονομία. Από αυτά ένα μεγάλο ποσοστό, το 32,2%, είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια δηλαδή βρίσκονται σε κατάσταση οριστικής καθυστέρησης, με τα πλέον προβληματικά δάνεια να είναι αυτά των πολύ μικρών επιχειρήσεων καθώς το 56,2% των δανείων προς πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν εξυπηρετούνται. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς σε καθυστέρηση βρίσκεται το 43,7% των δανείων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 62,2% των δανείων που έχουν λάβει ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται στο «κόκκινο».

Σε ότι αφορά τους κλάδους – πρωταθλητές σε «κόκκινα» δάνεια είναι:

  • Κλωστοϋφαντουργία 61,2%,
  • Εστίαση 58,8%,
  • Βιομηχανία χάρτου – ξύλου και επίπλων 49,7%,
  • Τηλεπικοινωνίες – πληροφορική και ενημέρωση 47,6%,
  • Εμπόριο 44,7%

Πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσιάζουν επίσης οι κλάδοι των κατασκευών (42,3%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (41,6%) και της μεταποίησης (33,8%). Αντίθετα τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στους κλάδους της ενέργειας (3,0%) και των πετρελαιοειδών (1,1%).

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει να προβληματίζει το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού - καταλυμάτων παρουσιάζει υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, φτάνει το 27,6%, παρά τον εξωστρεφή χαρακτήρα, και τη διευρυνόμενη συμβολή του στο ΑΕΠ.

Μειώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια

Την περασμένη χρονιά πάντως συνεχίστηκε η μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων με τις τράπεζες να εντείνουν τις σχετικές τους προσπάθειες. Στο τέλος του 2019 το συνολικό απόθεμα των «κόκινων» δανείων διαμορφώθηκε στα 68,5 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 16,2% ή 13,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2018 (81,8 δισ. ευρώ) με στοιχεία εντός ισολογισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το υψηλότερο σημείο τους, που καταγράφηκε το Μάρτιο του 2016, έφθασε το 36% ή 38,7 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Οι τράπεζες στρέφουν πάλι το βλέμμα προς τον πελάτη

Ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας των τραπεζών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών προαναγγέλλει ο CEO της Alpha Bank. Προβλέπει μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων ως το τέλος του 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα τιτλοποίηση και πωλήσεις δανείων προωθεί το 2021 η Alpha Bank

Η τιτλοποίηση Cosmos αφορά δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ και θα ενταχθεί στο σχέδιο «Ηρακλής», ενώ η τράπεζα θα προχωρήσει σε δύο συναλλαγές πώλησης δανείων στην Ελλάδα και την Κύπρο, συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα 1,7 δισ. ανήλθαν οι ανακτήσεις της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση

Με ταχείς ρυθμούς έχει προχωρήσει η εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων δανείων 15 τραπεζών που έκλεισαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Σε εργαζομένους έχουν διατεθεί 200 εκατ. ευρώ, χιλιάδες ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιες επιχειρήσεις και γιατί «τρώνε πόρτα» από τις τράπεζες για νέα δάνεια

Οι έξι βασικοί λόγοι - «κόφτες» για τους οποίους οι τράπεζες λένε όχι στη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων. Γιατί είναι απαραίτητη η τήρηση των τραπεζικών κριτηρίων και οι κίνδυνοι αν επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.