ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Οι 5 κλάδοι «πρωταθλητές» σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Τα δάνεια προς επιχειρήσεις ανήλθαν στο τέλος του 2019 σε 121,4 δισ. αποτελώντας το 62% της συνολικής χρηματοδότησης των τραπεζών στην οικονομία. Από αυτά το 32,2%, είναι μη εξυπηρετούμενα

Κλωστοϋφαντουργία, εστίαση και βιομηχανία ξύλου ήταν οι κλάδοι με το μεγαλύτερο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2019 εικόνα που έχει επιδεινωθεί δραστικά το 2020 εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ανήλθαν στο τέλος του 2019 σε 121,4 δισ. ευρώ, αποτελώντας περίπου το 62% της συνολικής χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών προς την οικονομία. Από αυτά ένα μεγάλο ποσοστό, το 32,2%, είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια δηλαδή βρίσκονται σε κατάσταση οριστικής καθυστέρησης, με τα πλέον προβληματικά δάνεια να είναι αυτά των πολύ μικρών επιχειρήσεων καθώς το 56,2% των δανείων προς πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν εξυπηρετούνται. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς σε καθυστέρηση βρίσκεται το 43,7% των δανείων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 62,2% των δανείων που έχουν λάβει ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται στο «κόκκινο».

Σε ότι αφορά τους κλάδους – πρωταθλητές σε «κόκκινα» δάνεια είναι:

  • Κλωστοϋφαντουργία 61,2%,
  • Εστίαση 58,8%,
  • Βιομηχανία χάρτου – ξύλου και επίπλων 49,7%,
  • Τηλεπικοινωνίες – πληροφορική και ενημέρωση 47,6%,
  • Εμπόριο 44,7%

Πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσιάζουν επίσης οι κλάδοι των κατασκευών (42,3%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (41,6%) και της μεταποίησης (33,8%). Αντίθετα τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στους κλάδους της ενέργειας (3,0%) και των πετρελαιοειδών (1,1%).

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει να προβληματίζει το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού - καταλυμάτων παρουσιάζει υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, φτάνει το 27,6%, παρά τον εξωστρεφή χαρακτήρα, και τη διευρυνόμενη συμβολή του στο ΑΕΠ.

Μειώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια

Την περασμένη χρονιά πάντως συνεχίστηκε η μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων με τις τράπεζες να εντείνουν τις σχετικές τους προσπάθειες. Στο τέλος του 2019 το συνολικό απόθεμα των «κόκινων» δανείων διαμορφώθηκε στα 68,5 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 16,2% ή 13,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2018 (81,8 δισ. ευρώ) με στοιχεία εντός ισολογισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το υψηλότερο σημείο τους, που καταγράφηκε το Μάρτιο του 2016, έφθασε το 36% ή 38,7 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Τουρναβίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Π. Τουρναβίτης: «Η κουλτούρα του “δεν πληρώνω” έχει σχεδόν εξαλειφθεί»

Ο CEO της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, Παναγιώτης Τουρναβίτης, σε συνέντευξή του στο BD μιλά για το τέλος του «δεν πληρώνω», περιγράφει τον ρόλο μιας συνεταιριστικής τράπεζας στην οικονομία και αναλύει τα επόμενα σχέδια για την τράπεζα.
Τράπεζες, Εποπτεία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Λόγω αυστηρότερης εποπτείας η αύξηση των «κόκκινων» στεγαστικών

Η άνοδος 14,6% στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια δεν σηματοδοτεί νέο κύμα αθετήσεων, αλλά συνδέεται κυρίως με αυστηρότερα εποπτικά κριτήρια από τον SSM για ειδικές κατηγορίες στεγαστικών όπως τα ελβετικά και τα step up.