Να απεξαρτηθεί από τις τράπεζες, δηλαδή τους βασικούς της μετόχους, θέλει η διοίκηση της Τειρεσίας που επιδιώκει να επεκταθεί στην παροχή στοιχείων οικονομικής συμπεριφοράς προς μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις ώστε να έχουν αξιόπιστα δεδομένα για τη συναλλακτική συμπεριφορά πελατών και προμηθευτών. Σήμερα σχεδόν το 90% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από τη συγκέντρωση και διάθεση τέτοιων στοιχείων προς τις τράπεζες.
Ο εμπορικός διευθυντής της Τειρεσίας Γιάννης Μπαλόγλου είπε, σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, πως επιδιώκεται η αύξηση των περίπου 2.000 ιδιωτών πελατών που έχει σήμερα. Πρόκειται για επιχειρήσεις που κινούνται στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών και θέλουν να γνωρίζουν από πρώτο χέρι την οικονομική συμπεριφορά π.χ. υποψηφίων πελατών.
Έτσι, θα αποφασίζουν, με χαμηλότερο ρίσκο, αν θα τους δώσουν ένα προϊόν ή υπηρεσία με πίστωση. Το ίδιο ισχύει και με επιχειρήσεις που θέλουν να γνωρίζουν τη συμπεριφορά κρίσιμων προμηθευτών, κ.ο.κ. Εργαλείο για την επέκταση της Τειρεσίας είναι η υπηρεσία «Check» που έχει αρχίσει να παρέχει τα τελευταία χρόνια.
Σήμερα οι καταναλωτές μπορούν, με μια απλή αίτηση, να ζητήσουν την πιστοληπτική τους εικόνα από την Τειρεσίας. Αν και έχει γίνει πολύ μεγάλη κουβέντα εδώ και χρόνια για την περίφημη λίστα με τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που έχουν ακάλυπτες επιταγές, οφειλές, κ.λπ. οι καταναλωτές ξεχνούν πως η λειτουργία της Τειρεσίας συμβάλλει στο να αποκτούν φθηνότερα και με πίστωση σειρά προϊόντων ή υπηρεσιών. Επειδή οι επιχειρήσεις που τα πωλούν έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του κάθε πελάτη και μπορούν να «ζυγίσουν» το ρίσκο κάθε συναλλαγής.
Χθες υπήρξαν πολλές ερωτήσεις για την εξέλιξη της «πιστοληπτικής αξιολόγησης» των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης και εάν επηρεάστηκε αρνητικά από τον κορονοϊό. Η πλευρά της Τειρεσίας περιορίστηκε να επισημάνει πως ακόμα είναι σε ισχύ τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Συνεπώς, όπως είπε, ασφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν τους επόμενους μήνες.