ΓΔ: 2101.57 1.78% Τζίρος: 338.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03

Δελεαστική πρόταση από Ισραήλ για την εξαγορά της ΕΛΒΟ

Η ισραηλινή Plasan φέρεται να έχει πλάνο επέκτασης των δραστηριοτήτων της ΕΛΒΟ στην κατασκευή σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων πολέμου με επενδύσεις έως 1 δισ. ευρώ.

Με το ενδιαφέρον των Ισραηλινών να αποκτά άλλη βαρύτητα λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, τη διαμόρφωση νέων συμμαχιών και συμπράξεων να λαμβάνουν χώρα, αλλά και με μια ακόμη αναβολή προχωρά η διαδικασία για τον διαγωνισμό πώλησης περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Η διαδικασία η οποία μετατέθηκε για τις 13 Ιουλίου (5η αναβολή), σύμφωνα με πηγές του BD αναμένεται να λάβει νέα προθεσμία για τον Αύγουστο, προς διευκόλυνση των Iσραηλινών «μνηστήρων» οι οποίοι δεσμεύονται λόγω της πολιτικής της χώρας τους στην επιβολή καραντίνας σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό έως τα τέλη Ιουλίου. Πολιτική, η οποία δεν επιτρέπει την έγκαιρη επίσκεψη των στελεχών της Plasan στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ.

Η βαρύτητα που δίνεται από την κυβέρνηση αλλά και την ΕΥ, που πράττει ως ειδικός εκκαθαριστής της κρατικής εταιρείας στην ισραηλινή Plasan και στην διευκόλυνση της αποστολής της, δικαιολογείται τόσο από την επαναδιατύπωση και την ισχυροποίηση του ισραηλινού ενδιαφέροντος, όσο και από το επιχειρηματικό σχέδιο που γνωστοποιήθηκε προς την κυβερνητική αποστολή.

Το business plan της Plasan περιλαμβάνει για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων επέκταση των δραστηριοτήτων της στην κατασκευή σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων πολέμου, για την υλοποίηση του οποίου σε βάθος χρόνου οι επενδύσεις μπορεί να φθάσουν έως και 1 δισ. ευρώ. Τα δε νέα συστήματα θα διατίθενται στην Ελλάδα, το Ισραήλ, ή και σε άλλους ενδιαφερόμενους βάσει συμφωνιών.

Με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός όπως είναι δομημένος λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το προσφερόμενο τίμημα αλλά και την έκταση και βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου, οι Ισραηλινοί φαίνεται ότι πλέον αποκτούν σαφές προβάδισμα.

Όσον αφορά το πώς διαμορφώνονται οι συμμαχίες για τη διεκδίκηση της ΕΛΒΟ, το ενδιαφέρον της Plasan Sasa, κατασκευάστριας οχημάτων, ενδέχεται με βάση και το business plan να εκφραστεί σε σύμπραξη με άλλες ισραηλινές εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία στα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως η Elbit Systems ή και η Rafael Advanced Defence Systems.

Επί ελληνικού εδάφους, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος Πετρόπουλου έχει συζητήσει και καταλήξει να συνεργαστεί με τον όμιλο Κουιμτζή, ο οποίος φέρει μαζί του και συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικό, άτυπο ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ έχουν εκδηλώσει επτά επενδυτές στους οποίους περιλαμβάνονται εκτός των προαναφερομένων η ιταλική Ferrovie dello Stato στον όμιλο της οποίας ανήκει και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW), η νοτιοαφρικανική Paramount Group, η Intracom Defence, ο ινδικός όμιλος Tata Group, αλλά και ο πολωνικός όμιλο Solaris. Μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί και με κατάθεση δεσμευτικών προσφορών το όποιο ενδιαφερον, καθώς τόσο η Γερμανική όσο και η Ιταλική συμμετοχή αλλά και αυτή της Tata Group, βάζουν στο τραπέζι σημαντικό ανταγωνισμό για τους ισραηλινούς.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα εκποιηθούν: ακίνητα, κτιριακές εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου, εξοπλισμός και δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να διατηρήσει το δικαίωμα, να αποκτήσει έναντι τιμήματος το 21% της ΕΛΒΟ μετά από μια τριετία.

Η ΕΛΒΟ βρίσκεται από το 2014 σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με σωρευμένες ζημίες 170,3 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις που έφταναν τα 85,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε ιδρυθεί το 1972 ως Στάγιερ Ελλάς με σκοπό την παραγωγή και διάθεση φορτηγών οχημάτων, γεωργικών ελκυστήρων και σταθερών κινητήρων.

Το 1986 η συμμετοχή των Αυστριακών είχε μεταβιβαστεί στο ελληνικό Δημόσιο. Το 2000 ο όμιλος Μυτιληναίος είχε αποκτήσει, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, το 43% των μετοχών και το management, και αποχώρησε από την εταιρεία το 2010.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό, σύλληψη δύο μελών της Χεζμπολάχ

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού μετά από εντολή εκκένωσης, ενώ συνέλαβαν δύο μέλη της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο που ετοιμάζονταν να επιτεθούν με ρουκέτα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Ο Τραμπ βλέπει ευκαιρία συμφωνίας με το Ιράν

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Τραμπ, ο οποίος βλέπει ευκαιρία για συμφωνία με το Ιράν, αξιοποιώντας τα στρατιωτικά επιτεύγματα. Το Ισραήλ, πάντως, συνεχίζει πλήγματα κατά Ιράν και Χεζμπολάχ, προστατεύοντας τα συμφέροντά του.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Βανς-Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις με το Ιράν

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου για το ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων με το Ιράν και τις πτυχές πιθανής συμφωνίας τερματισμού του πολέμου, σύμφωνα με το Axios.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Υπουργός του Ισραήλ προτείνει προσάρτηση του Νότιου Λιβάνου

Ο Ισραηλινός ΥΠΟΙΚ ζήτησε την επέκταση των συνόρων έως τον ποταμό Λιτάνι, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις στον Λίβανο, καταστρέφοντας σπίτια και γέφυρες στο νότο, με στόχο τη Χεζμπολάχ, από τις 2 Μαρτίου.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός άμαχος σκοτώθηκε από πυρά του στρατού στα σύνορα με Λίβανο

Ο Ισραηλινός πολίτης που σκοτώθηκε κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο ήταν θύμα φίλιων πυρών του ισραηλινού στρατού, όπως προέκυψε από έρευνα που εντόπισε επιχειρησιακά λάθη και σοβαρές ανεπάρκειες.
Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης στο επίκεντρο της νέας ισορροπίας ισχύος

Μετά τα πλήγματα στην κορυφή της ιρανικής ηγεσίας, οι Φρουροί της Επανάστασης ενισχύουν τον ρόλο τους στον μηχανισμό εξουσίας, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις της Τεχεράνης.