ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:30:59
ΓΕΚ Τέρνα
Φωτό: ΓΕΚ Τέρνα

Mediobanca: Υπεραπόδοση και στα 45,7 ευρώ η τιμή-στόχος για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Mediobanca ανεβάζει την τιμή-στόχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τα 30 στα 45,7 ευρώ και διατηρεί την σύσταση «υπεραπόδοσης», βλέποντας αξία από Εγνατία, Αττική Οδό και άνοδο EBITDA.

Σε σημαντική αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησε η Mediobanca, ανεβάζοντάς την στα 45,7 ευρώ ανά μετοχή από 30 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας παράλληλα σύσταση «Υπεραπόδοση».

Σύμφωνα με την ιταλική τράπεζα, η θετική της στάση στηρίζεται στο ισχυρό, καθετοποιημένο μοντέλο του Ομίλου που συνδυάζει παραχωρήσεις και κατασκευές, καθώς και στο αποδεδειγμένο ιστορικό υλοποίησης έργων. 

Όπως επισημαίνει, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει ισχυρή θέση στον κλάδο και σταθερές σχέσεις τόσο με προμηθευτές, όσο και με το τραπεζικό σύστημα, ενώ το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων χαρακτηρίζεται από μεγάλη υπολειπόμενη διάρκεια.

Η Mediobanca προβλέπει επίσης ισχυρή ορατότητα στην κερδοφορία, εκτιμώντας ότι το EBITDA είναι σε τροχιά ανόδου από περίπου 400 εκατ. το 2024 σε πάνω από 700 εκατ. το 2028, ενώ ξεχωρίζει και το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο του κατασκευαστικού τομέα, το οποίο, όπως αναφέρει, αντιστοιχεί σε περισσότερα από έξι χρόνια εργασιών.

Σημειώνει ότι με την έναρξη λειτουργίας της Εγνατίας Οδού και την απόκτηση ενός επιπλέον 15%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεκλειδώνει σημαντική αξία. Πλέον, η Εγνατία, με επιχειρηματική αξία (EV) 2,4 δισ., είναι το δεύτερο πιο πολύτιμο asset μετά την Αττική Οδό (EV 3,6 δισ.), με τους δύο αυτοκινητοδρόμους πλέον να συνεισφέρουν το 51% της αξίας στο σύνολο του Ομίλου.

Κεντρικό σημείο στην αναβάθμιση αποτελεί η Εγνατία Οδός. Η Mediobanca σημειώνει ότι με την έναρξη λειτουργίας της και την απόκτηση επιπλέον 15%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «ξεκλειδώνει» σημαντική αξία. 

Όπως αναφέρει, η Εγνατία αποτιμάται σε επιχειρηματική αξία (EV) περίπου 2,4 δισ. και πλέον αποτελεί το δεύτερο πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου μετά την Αττική Οδό με 3,6 δισ.. Οι δύο αυτοκινητόδρομοι, σύμφωνα με την τράπεζα, αντιστοιχούν πλέον στο 51% της συνολικής αξίας του Ομίλου.

Ως βασικούς καταλύτες για τη συνέχεια, η Mediobanca εστιάζει στην εκτέλεση του υψηλού κατασκευαστικού αντικειμένου και στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Motor Oil στον κλάδο της ενέργειας, την οποία τοποθετεί χρονικά εντός του πρώτου εξαμήνου.

Παράλληλα, υπογραμμίζει τη σημασία της ολοκλήρωσης του επενδυτικού προγράμματος στα νέα έργα, με αναφορές σε Καστέλι, Εγνατία, ΒΟΑΚ, IRC, καθώς και την προοπτική νέων έργων στους αυτοκινητοδρόμους από το 2027, αλλά και σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων και τα υδάτινα έργα.

Τέλος, η τράπεζα σημειώνει ότι στο επενδυτικό αφήγημα μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά και μια πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς σε αναπτυγμένη (Developed Market), παραπέμποντας σε αξιολογήσεις που αναμένονται για MSCI τον Αύγουστο και FTSE τον Σεπτέμβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζες, συναλλαγές, μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιοι «βλέπουν» το... «ποτήρι μισογεμάτο» και αγοράζουν εγχώριες τράπεζες

Ξένα funds τοποθετούνται στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές μετά την πρόσφατη πτώση, βλέποντας ελκυστικές αποτιμήσεις και προοπτικές αύξησης κερδών και μερισμάτων τα επόμενα χρόνια. Η «ακτινογραφία» των αποδόσεων (πίνακας).
Αποδόσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μοιράζουν στους μετόχους 2,83 δισ. από τα κέρδη του 2025 οι 4 τράπεζες

Στα 2,83 δισ. διαμορφώνεται το μέρισμα που θα μοιράσουν το 2025 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες που θα ανεβάσουν περαιτέρω τις διανομές την περίοδο 2026-2028, προσφέροντας ισχυρές αποδόσεις στους μετόχους τους.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: 0,67€ μέρισμα και 244 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ενισχύσει φέτος τον κρατικό προϋπολογισμό με 244 εκατ. ευρώ, καθώς τα καθαρά της κέρδη για το 2025 σημείωσαν σημαντική αύξηση, φτάνοντας τα 257,7 εκατ. ευρώ από 82,9 εκατ. το 2024.