Οι αυστραλιανές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε εμβολιασμό των ειδών πτηνών που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα στο στέλεχος H5 της γρίπης των πτηνών. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στη χώρα τον Ιούνιο, γεγονός που σηματοδότησε τη διάδοση μιας νόσου από την οποία η Αυστραλία είχε μέχρι πρότινος παραμείνει ανεπηρέαστη.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανέφερε το πρώτο περιστατικό μαζικών θανάτων στην άγρια πανίδα, γεγονός που κατέστησε επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας. Οι αρμόδιοι δήλωσαν ότι οι εμβολιασμοί θα επικεντρωθούν τόσο σε πτηνά σε αιχμαλωσία όσο και σε άγρια είδη, όπου αυτό καθίσταται εφικτό.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάρεϊ Γουάτ τόνισε πως «όπου θα είναι δυνατό να εμβολιαστούν τα άγρια πτηνά, θα το κάνουμε, αλλά η προτεραιότητα είναι να εμβολιαστούν τα πτηνά σε αιχμαλωσία».
Παράλληλα, η υπουργός Γεωργίας Τζούλι Κόλινς υπογράμμισε πως η Αυστραλία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για νέα περιστατικά μαζικών θανάτων πτηνών, σημειώνοντας πως «αυτό θα συνεχίσει να εξαπλώνεται στη χώρα».
Μεταξύ των ειδών που πλήττονται περισσότερο από το στέλεχος H5 συγκαταλέγονται τα θαλασσοπούλια και τα αρπακτικά πτηνά. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, οι αρχές κατέγραψαν 231 επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα της γρίπης των πτηνών H5 στην Αυστραλία, χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα σε πτηνοτροφεία ή στην αγροτική παραγωγή.
Σημειώνεται πως σχεδόν τα μισά είδη άγριων πτηνών της Αυστραλίας και το 83% των θηλαστικών της χώρας δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο. Το στέλεχος H5 έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 13.000 μωρών θαλάσσιων ελεφάντων, μετά την προσβολή αποικίας αναπαραγωγής τους στις απομονωμένες Νήσους Χερντ και Μακντόναλντ, όπως ανέφεραν Αυστραλοί επιστήμονες τον Ιούνιο.