ΓΔ: 1414 0.50% Τζίρος: 11.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:30:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα ψάρια, τα δάνεια των 350 εκατ. και ο «πονοκέφαλος» των τραπεζών

Νέα συμφωνία για τα επιτόκια και επιπλέον κεφάλαια κίνησης έχει ζητήσει από τις τράπεζες η Avramar, κορυφαία εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Τα ερωτήματα των τραπεζών και ο ρόλος του fund από το Άμπου Ντάμπι.

Ο όμιλος Avramar (Νηρεύς, Σελόντα, Ανδρομέδα, Περσέας) έχει δανειακά υπόλοιπα 350 εκατ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και έχει υποβάλει δύο αιτήματα στους πιστωτές του: Πρώτον, την παροχή κεφαλαίου κίνησης ύψους 15 εκατ. ευρώ και, δεύτερον, μια νέα συμφωνία σχετικά με τα επιτόκια δανεισμού. Οι τράπεζες και στα δύο αιτήματα δεν έχουν πει «όχι», αλλά βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση αναζητώντας την καλύτερη δυνατή λύση.

Ο όμιλος Avramar συστάθηκε το 2018 εξαγοράζοντας τους leaders της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας από τις τράπεζες και αναλαμβάνοντας δάνεια άνω των 300 εκατ. ευρώ. Τα επιτόκια όταν έγινε η συναλλαγή ήταν σταθερά, αλλά τώρα «γύρισαν» σε κυμαινόμενα με το κόστος να ανεβαίνει δραστικά, λόγω της συγκυρίας στις αγορές χρήματος με τα υψηλά επιτόκια 

Οι τράπεζες στο παρελθόν, όταν οι προβληματικές επιχειρήσεις των ιχθυοκαλλιεργειών είχαν περάσει στον έλεγχό τους, λόγω μη εξυπηρέτησης των δανείων είχαν αναλάβει για αρκετό διάστημα και το management, με αποτέλεσμα να έχουν εντρυφήσει για τα καλά στις ιδιαιτερότητες του κλάδου.

Αυτή την τεχνογνωσία θέλουν τώρα να την εκμεταλλευτούν και υποβάλλουν ερωτήματα στην Avramar σχετικά με το πόσο θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του ομίλου αυτά τα κεφάλαια κίνησης ή αν θα «καούν» άμεσα;

Οι τράπεζες από την εμπειρία τους γνωρίζουν πως όποια απόφαση και αν λάβεις για τα ψάρια, αυτή θα αποδειχθεί σωστή ή λάθος μετά από 12-16 μήνες και όχι μετά από λίγο διάστημα. Για αυτό και θέλουν να εξασφαλίσουν τα λεφτά τους. Σε πρώτη φάση ακούγεται ότι θα κάνουν επιμέτρηση του ιχθυοπληθυσμού για να δουν το πραγματικό μέγεθος των αποθεμάτων. Επίσης, έχουν ζητήσει να συνδράμουν και οι βασικοί μέτοχοι της Avramar βάζοντας και οι ίδιοι κεφάλαια.

Μέτοχοι της Avramar είναι η Amerra Capital, με έδρα τη Νέα Υόρκη που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια με έμφαση στα ψάρια και στην πρωτογενή παραγωγή και το κρατικό επενδυτικό fund του Άμπου Ντάμπι με την επωνυμία Mubadala Investment Company. Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται στην ισχύ της Mubadala, η οποία έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 280 δισ. δολάρια και επενδύσεις σε 50 χώρες.

Οι δύο εταίροι οραματίστηκαν και δημιούργησαν το 2018 τον μεγαλύτερο όμιλο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη τη Μεσόγειο, καθώς οι παραπάνω εταιρείες είχαν και θυγατρικές στην Ισπανία. Το σχήμα παράγει ετησίως περίπου 70.000 τόνους ψαριών.

Εκτιμάται ότι από το 2018 έως σήμερα έχουν επενδύσει στην Avramar περίπου 200 εκατ. ευρώ (90 εκατ. ευρώ στις τράπεζες για τη συναλλαγή, εξαγορές στην Ισπανία και πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια κίνησης).

Προφανώς και οι ίδιοι θέλουν να προστατεύσουν την επένδυση της τους, για αυτό και οι τραπεζίτες αναφέρουν στο BD πως θα βρεθεί λύση σχετικά με τα αιτήματα της Avramar. Γνωρίζουν βέβαια πως ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον περιορισμό της κατανάλωσης, την ίδια ώρα που τα λειτουργικά κόστη έχουν αυξηθεί και ο ανταγωνισμός με την Τουρκία κρατά χαμηλές τις τιμές. Παρήγορο είναι πως σταδιακά η ζήτηση ανακάμπτει.

Ο όμιλος έχει ετήσιο τζίρο 500 εκατ. ευρώ και EBITDA περί τα 45 εκατ. ευρώ και είναι εμφανής η ανάγκη για μια αναδιάρθρωση των επιτοκίων στα δάνεια των 350 εκατ. ευρώ που μέχρι τώρα εξυπηρετούνται κανονικά.

Είναι περιττό να αναφερθεί πως τυχόν δυσχέρειες του ομίλου σχετικά με τη ρευστότητά του θα προκαλέσουν συστημικό κίνδυνο εκτός από τις τράπεζες, σε προμηθευτές, μεταφορείς, Δημόσιο και εργαζόμενους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι τράπεζες θα μετρήσουν... ψάρια, πάνε σε κόντρα με την Avramar

Αρνούνται να χορηγήσουν δάνειο κεφαλαίου κίνησης στον κορυφαίο όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών οι τράπεζες, πριν μετρηθούν τα αποθέματα. Ζητούν να βάλουν κεφάλαια και οι μέτοχοι. Προειδοποιούν ακόμη και για πλειστηριασμούς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μετ΄εμποδίων και με υψηλό κόστος η αναδιάρθρωση χρέους της Frigoglass

Η εταιρεία έλαβε 55 εκατ. για να βγει η χρονιά έναντι έκδοσης νέων ομολόγων 75 εκατ. Στόχος η οριστική συμφωνία με τους πιστωτές ως την 1η Μαρτίου. Δεν πληρώθηκε το τοκομερίδιο Φεβρουαρίου για τις παλιές ομολογίες των 260 εκατ.
business_loans
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεν φρενάρουν οι επενδύσεις των εταιρειών παρά την αύξηση των επιτοκίων

Δεν δημιουργεί απαγορευτικά κόστη για τις επιχειρήσεις η αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ. Η πρόκληση υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων υπερισχύει της αβεβαιότητας που προκαλεί το διεθνές περιβάλλον.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δανεισμός με ίδιους όρους για όλους τους διεκδικητές της Αττικής Οδού

Χρηματοδότηση σε όλους τους διεκδικητές της Αττικής Οδού με τους ίδιους όρους επιθυμούν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να διευκολυνθεί ο ανταγωνισμός και να μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το Δημόσιο.
carrefour
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η AVE θα πάψει να «καίει» κεφάλαια - Το «στοίχημα» για τα Carrefour

Στα 10 εκατ. θα μειωθούν οι συνολικές υποχρεώσεις στο τέλος του 2024 από 55 εκατ. το 2023, μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου και το «κούρεμα» δανείων. Σε πλήρη ανάπτυξη τα σχέδια στο λιανεμπόριο με το franchise της Carrefour.
Psaria, Fish, Fishery
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οκτώ μη δεσμευτικές προσφορές για την Avramar, οι επόμενες κινήσεις των τραπεζών

Oι τράπεζες θα καταρτίσουν short list και θα ζητήσουν από τους επιλεγέντες να υποβάλουν σύντομα δεσμευτικές προσφορές. «Παγωμένα» τα δάνεια από τις αρχές του 2024, το ύψος των οποίων έχει ανέλθει πλέον στα 356 εκατ.