ΓΔ: 2615.07 0.25% Τζίρος: 239.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Διονύσης Σαββόπουλος στη σκηνή
Ο Διονύσης Σαββόπουλος τραγουδά ζωντανά στη σκηνή με κιθάρα.

Δύο ποιητές αφηγούνται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον Διονύση Σαββόπουλο

Δύο ποιητές διαφορετικών γενεών, ο Γιώργος Μαρκόπουλος από τους παλαιότερους και ο Δημήτρης Αγγελής από τους νεότερους, μιλούν για τον Διονύση Σαββόπουλο ως δημιουργό που κατανοούσε ποιητικά τον κόσμο.

Δύο ποιητές διαφορετικών γενεών, ο Γιώργος Μαρκόπουλος και ο Δημήτρης Αγγελής, καταθέτουν τη δική τους οπτική για τη συμβολή του Διονύση Σαββόπουλου στην ελληνική μουσική και πολιτιστική σκηνή. Μέσα από τις σκέψεις τους αναδεικνύεται η ποιητική διάσταση του έργου του Σαββόπουλου, που επηρέασε βαθιά τόσο το κοινό όσο και τους ίδιους.

Ο Γιώργος Μαρκόπουλος ανατρέχει στο 1966, όταν ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του Σαββόπουλου μέσω του δίσκου "Φορτηγό". Όπως σημειώνει, η εμπειρία αυτή ήταν πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα θετική, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στη σκέψη και στα συναισθήματά του.

Κατά τον Μαρκόπουλο, το έργο του Σαββόπουλου χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία και ξεχωριστή δυναμική. Η σύνδεση μουσικής και ποίησης είναι τόσο ισχυρή, ώστε τα δύο στοιχεία γίνονται αδιαχώριστα. Επιπλέον, το περιεχόμενο των τραγουδιών του είχε σημαντικό αντίκτυπο στους νέους, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν κοινωνικά αδιέξοδα.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο Σαββόπουλος υπήρξε δημιουργός-φαινόμενο, με χαρισματική παρουσία στη μουσική και πνευματική ζωή. Ήταν εκείνος που κατάφερε να ενώσει αρμονικά την ελληνική λαϊκή μουσική με ξένα μουσικά ρεύματα, όπως η ποπ και η ροκ.

Ο Δημήτρης Αγγελής υπογραμμίζει πως ο Διονύσης Σαββόπουλος σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για το ελληνικό τραγούδι. Ήταν ο δημιουργός που έδωσε πολιτικό λόγο στο τραγούδι και αποτύπωσε ποιητικά μια ολόκληρη εποχή, με έργα όπως το "Φορτηγό", ο "Μπάλλος", το "Βρώμικο ψωμί" και το "Happy day".

Η προσέγγισή του χαρακτηρίζεται από τρυφερότητα αλλά και από ειλικρινή αντιπαράθεση με κοινωνικές συμβάσεις. Ο Αγγελής σημειώνει πως ο Σαββόπουλος δεν δίστασε να ασκήσει κριτική και να προκαλέσει, ακόμη κι αν αυτό δεν ήταν πάντα αρεστό.

Ο θάνατος του Σαββόπουλου, σύμφωνα με τον Αγγελή, αποτελεί εθνικό πένθος. Ο ποιητής-τραγουδοποιός καθόρισε την καλλιτεχνική ταυτότητα των μεταγενέστερων γενεών και συνέβαλε στη διαμόρφωση της δημόσιας έκφρασης και του πολιτισμού. Η απουσία του αφήνει ένα σημαντικό κενό στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Νίκος Καλογερόπουλος αποθανών ηθοποιός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεβίωσε ο ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος

Ο Νίκος Καλογερόπουλος, η πολυσχιδής μορφή της ελληνικής τέχνης, έφυγε από τη ζωή στα 74. Διακρίθηκε στον κινηματογράφο και το θέατρο, σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες και βραβεύσεις, αφήνοντας το δικό του στίγμα στην καλλιτεχνική σκηνή.
Χωριό Πηλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταξοχώρι Αγιάς: Αρχοντικά, ιστορία και πολιτισμός στον Κίσσαβο

Το Μεταξοχώρι, στις πλαγιές του Κισσάβου, ξεχωρίζει ως παραδοσιακός οικισμός με ιστορία στο μετάξι και ζωντανή πολιτιστική δραστηριότητα. Η αρχιτεκτονική του και οι δράσεις των κατοίκων το καθιστούν ιδιαίτερο πολιτιστικό προορισμό.
Μέρλιν Μονρόε φωτογραφία
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μέρλιν Μονρόε: 64 έτη από τον θάνατό της, τι είχε δηλώσει για την Ελλάδα

Πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκαν 64 χρόνια από το θάνατο της Μέριλιν Μονρόε, φέρνοντας ξανά στο φως τη σπάνια συνέντευξή της στον Αλέκο Λιδωρίκη, όπου μιλά για την επιτυχία, τον έρωτα, την Ελλάδα και τις προσωπικές της ανησυχίες.
Κτίριο Amazon λογότυπο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Amazon ετοιμάζει το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ Melania

Η Amazon ετοιμάζει ταχύτατα τη συνέχεια του ντοκιμαντέρ για τη Μελάνια Τραμπ, παρά την εμπορική αποτυχία και τη χαμηλή κριτική αποδοχή του πρώτου φιλμ. Η πρεμιέρα της νέας παραγωγής αναμένεται αργότερα φέτος.
Στοίβα βιβλίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέθανε ο συγγραφέας Γιάννης Γρηγοράκης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας και δικηγόρος Γιάννης Γρηγοράκης. Γνωστός για τα μυθιστορήματά του, είχε εμπνευστεί από ιστορικά γεγονότα, τονίζοντας τη σημασία της αληθοφάνειας στα βιβλία του.
Ηλιοβασίλεμα στη Δράμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράμα: Εορτασμός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον βράχο Πρασινάδας

Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και ποντιακής παράδοσης, κάτοικοι και επισκέπτες στην Πρασινάδα Δράμας τίμησαν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ανηφορίζοντας με ευλάβεια στη μονή που δεσπόζει σε βράχο, ανάμεσα σε φαράγγια και καταπράσινες κορφές.