ΓΔ: 1998.38 -0.80% Τζίρος: 284.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αστυνομία Μεξικού περιπολικό
Φώτο: Shutterstock

Το Μεξικό εκδίδει στις ΗΠΑ γιο διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών

Ο Οβίδιο Γκουσμάν, γνωστός επίσης ως «El Ratón» («Ο ποντικός»), συνελήφθη από τις μεξικανικές αρχές την 5η Ιανουαρίου, σε ευρείας κλίμακας την οποία ακολούθησαν αιματηρά επεισόδια, μερικές ημέρες προτού επισκεφθεί τη χώρα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το Μεξικό προχώρησε χθες Παρασκευή στην έκδοση στις ΗΠΑ του Οβίδιο Γκουσμάν, γιου του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές. «Σήμερα, οι αμερικανικές και οι μεξικανικές δυνάμεις επιβολής της τάξης μετήγαγαν επιτυχώς στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τον Οβίδιο Γκουσμάν Λόπες, έναν από τους γιους του ‘Ελ Τσάπο’, σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και βίαια εγκλήματα», ανέφεραν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Η έκδοση «μαρτυρά τη σημασία της συνεργασίας της αμερικανικής και της μεξικανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών», συνεχίζει το κείμενο, ευχαριστώντας τις αρχές του Μεξικού. Ο Οβίδιο Γκουσμάν, γνωστός επίσης ως «El Ratón» («Ο ποντικός»), συνελήφθη από τις μεξικανικές αρχές την 5η Ιανουαρίου, σε ευρείας κλίμακας την οποία ακολούθησαν αιματηρά επεισόδια, μερικές ημέρες προτού επισκεφθεί τη χώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Τριάντα άνθρωποι –δέκα στρατιωτικοί, 19 φερόμενοι ως κακοποιοί και αστυνομικός– σκοτώθηκαν στις σφοδρές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και ένοπλους στην Κουλιακάν, πόλη 800.000 κατοίκων στο βορειοδυτικό Μεξικό. Οι αμερικανικές αρχές προσέφεραν αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψή του, κατηγορώντας τον –όπως και τον αδελφό του Χοακίν Γκουσμάν Λόπες– πως επέβλεπε εργαστήρια που παρήγαγαν μεθαμφεταμίνες στην πολιτεία Σιναλόα.

«Κατ’ άλλες πληροφορίες, ο Οβίδιο Γκουσμάν είχε διατάξει τις δολοφονίες πληροφοριοδοτών, διακινητή ναρκωτικών και λαϊκής τραγουδίστριας που αρνήθηκε να τραγουδήσει στον γάμο του», σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων. Ο πατέρας του, ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, ιδρυτής του καρτέλ Σιναλόα, εκτίει το τρέχον διάστημα ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ.

Ο φερόμενος ως ισχυρότερος διακινητής ναρκωτικών του κόσμου ως τη σύλληψή του το 2016 είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ το 2017, προτού τον Ιούλιο του 2019 να καταδικαστεί σε ισόβια έπειτα από τη δίκη του υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Νέα Υόρκη. Εκτίει την ποινή σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην πολιτεία Κολοράντο. Ο Οβίδιο Γκουσμάν, 33 ετών, θεωρείται αρχηγός της «Menores», φράξιας του καρτέλ Σιναλόα. Είναι ο πιο γνωστός από τους «Τσαπίτος», όπως λένε στο Μεξικό τους τέσσερις γιους του «Τσάπο» (οι άλλοι τρεις είναι ο Χοακίν ο νεότερος, ο Χεσούς Αλφρέντο και Ιβάν Αρτσιβάλντο).

Σε τραγούδι που τον εξυμνεί –κυκλοφόρησε το 2021–, το «Soy El Ratón» («Είμαι ο Ποντικός»), περιγράφεται ως ηγέτης «με πολύ μυαλό», ως άνθρωπος με ιδιαίτερη «ψυχραιμία» και ως λάτρης των πολυτελών αυτοκινήτων. Μέχρι την έκδοσή του χθες, κρατείτο στη φυλακή Αλτιπλάνο, στην κεντρική πολιτεία του Μεξικού, αφού είχε καταδικαστεί για παράνομη οπλοφορία και εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας. Σε βάρος του εξάλλου διενεργείται έρευνα και για άλλα ποινικά αδικήματα, ιδίως για εγκλήματα που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Τον Οκτώβριο του 2019, ο «Ελ Ρατόν», είχε συλληφθεί για μερικές ώρες αλλά κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος με διαταγή του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, έπειτα από βίαιη εξέγερση στην Κουλιακάν. Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ είχε επιμείνει ότι η απόφαση αυτή, που επικρίθηκε, ήταν σωστή, πως αποφεύχθηκε λουτρό αίματος. Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) κατηγορεί το καρτέλ Σιναλόα πως είναι ο κυριότερος διακινητής φαιντανύλης που διακινείται στις ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο συνθετικό οπιοειδές, 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη, ενοχοποιείται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους Αμερικανών κάθε χρόνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: 17χρονος αναγνωρίστηκε ως δράστης στη δολοφονία δημάρχου

Ταυτοποιήθηκε 17χρονος ως δράστης της δολοφονίας του δημάρχου Ουρουαπάν στο Μεξικό. Ο έφηβος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας και συγγενείς τον αναγνώρισαν, ενώ η εισαγγελία ερευνά εμπλοκή και άλλων ατόμων.
Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα Ρίκα: Εξαρθρώθηκε το «καρτέλ της Νότιας Καραϊβικής» με διεθνή δράση

Οι αρχές της Κόστα Ρίκα εξάρθρωσαν το «καρτέλ της Νότιας Καραϊβικής», με δίκτυο που εκτεινόταν σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Συνελήφθησαν 28 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία και πλοία.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Το FBI συνδράμει στη σύλληψη δραπετών συμμορίας στη Γουατεμάλα

Η κυβέρνηση της Γουατεμάλας ενημέρωσε ότι σύντομα θα φτάσει ομάδα του FBI για να συνδράμει στη σύλληψη ηγετών της συμμορίας Barrio 18, μετά την πρόσφατη απόδρασή τους που προκάλεσε σοβαρή κρίση ασφαλείας στη χώρα.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Η Σέινμπαουμ απορρίπτει στρατιωτική επέμβαση ΗΠΑ στη χώρα

Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ, απέκλεισε την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ στη χώρα της, ξεκαθαρίζοντας πως δεν συμφωνεί με καμία ξένη παρέμβαση, μετά τα δημοσιεύματα για αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων.