ΓΔ: 2701.69 -0.18% Τζίρος: 432.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος

Σύλληψη ανιψιού του «Ελ Τσάπο» στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ

Στη Σονόρα του βορειοδυτικού Μεξικού συνελήφθη ο ανιψιός του «Ελ Τσάπο», Ισαΐ Μαρτίνες Σεπέδα, ο οποίος καταζητείται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το μεξικανικό υπουργείο Ασφαλείας. Κατασχέθηκαν όπλα και 687 κιλά κοκαΐνης.

Σημαντικό πλήγμα στο καρτέλ Σιναλόα επέφεραν οι μεξικανικές αρχές, καθώς συνελήφθη στη Σονόρα ο ανιψιός του φυλακισμένου στις ΗΠΑ βαρόνου ναρκωτικών, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν. Ο άνδρας, που καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές, εντοπίστηκε στη βορειοδυτική πολιτεία του Μεξικού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ασφαλείας.

Ο «Ισαΐ Ν.», όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση – μεξικανικά μέσα ενημέρωσης τον κατονομάζουν ως Ισαΐ Μαρτίνες Σεπέδα – συνελήφθη κατά τη διάρκεια στοχευμένης επιχείρησης κοντά στα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός Ασφαλείας του Μεξικού, Ομάρ Γκαρσία Χάρφους, γνωστοποίησε μέσω X τη σύλληψη του ανιψιού του «Ελ Τσάπο». Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάσχεση όπλων και 687 κιλών κοκαΐνης στην πολιτεία Τσιάπας, στη νοτιοανατολική χώρα.

«Αυτές οι ενέργειες καταδεικνύουν τον διαρκή συντονισμό των μεξικανικών αρχών για τη σύλληψη υψηλόβαθμων καταζητούμενων και την αποδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας εγκληματικών οργανώσεων», τόνισε ο υπουργός.

Ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, συνιδρυτής του ισχυρού καρτέλ Σιναλόα, εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2017 μετά από δύο εντυπωσιακές αποδράσεις από μεξικανικές φυλακές. Το 2019 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο.

Δύο από τους γιους του, ο Χοακίν και ο Οβίδιο, βρίσκονται επίσης σε αμερικανικές φυλακές, έχοντας ομολογήσει την ενοχή τους για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί το καρτέλ Σιναλόα υπεύθυνο για τη μαζική εισαγωγή φαιντανύλης στις ΗΠΑ, ουσία που έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους τα τελευταία χρόνια. Υπό τις πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ, το Μεξικό έχει εντείνει τις επιχειρήσεις του κατά των καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο κατηγορεί το Μεξικό για αδυναμία κατά των καρτέλ

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε πως το Μεξικό δεν κάνει αρκετά για τα καρτέλ ναρκωτικών και ότι σημαντικές περιοχές ελέγχονται από ναρκο-οργανώσεις. Παραδέχτηκε πάντως πως έχουν γίνει βήματα προόδου επί προεδρίας Σέινμπαουμ.
Σημαίες ΗΠΑ Μεξικό
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: 210 παράνομα όπλα από Τέξας κατασχέθηκαν

Οι μεξικανικές αρχές κατέσχεσαν 210 όπλα που είχαν εισαχθεί παράνομα από το Τέξας, συλλαμβάνοντας τρία άτομα. Τα όπλα προορίζονταν για εγκληματικές ομάδες και κατασχέθηκαν στη Νουέβο Λεόν, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ.
Σύγχρονα αυτοκίνητα σειράς
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις πράκτορες δίωξης ναρκωτικών νεκροί σε τροχαίο στο Μεξικό

Τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους δύο υπάλληλοι της πρεσβείας των ΗΠΑ, έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο στο βόρειο Μεξικό επιστρέφοντας από επιχείρηση κατά ναρκωτικών. Το όχημά τους έπεσε σε χαράδρα, ανακοίνωσε η εισαγγελία.
Σημαίες ΗΠΑ Μεξικό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σύσταση Αμερικανών στο Μεξικό να παραμείνουν σε ασφαλή σημεία

Οι ΗΠΑ συνέστησαν σε Αμερικανούς στο Μεξικό, ακόμα και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, να παραμείνουν σε ασφαλή μέρη λόγω της αύξησης της βίας μετά τον θάνατο του αρχηγού μεγάλου καρτέλ ναρκωτικών από τον μεξικανικό στρατό.
Δέμα κοκαΐνης ανάλυση
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό-ΗΠΑ: Κατάσχεση τόνων κοκαΐνης σε κοινή επιχείρηση στον Ειρηνικό

Το μεξικανικό Ναυτικό και η αμερικανική ακτοφυλακή κατέσχεσαν τόνους κοκαΐνης σε συντονισμένη επιχείρηση εκτός μεξικανικών υδάτων, στο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας, εν μέσω εντάσεων για τα ναρκωτικά στη Μεξικανική επικράτεια.
Εμπορευματοκιβώτια ΗΠΑ Καναδά Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πιέσεις στο Μεξικό για κοινές επιχειρήσεις κατά εργαστηρίων φαιντανύλης

Οι ΗΠΑ πιέζουν το Μεξικό να επιτρέψει κοινές επιχειρήσεις με αμερικανικές δυνάμεις για καταστροφή εργαστηρίων φαιντανύλης, σύμφωνα με τους New York Times. Ο Τραμπ μίλησε ακόμη και για πιθανά πλήγματα κατά καρτέλ.