ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία και Χιλή συμφωνούν η Colonia Dignidad να γίνει τόπος μνήμης

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς συμφώνησαν να μετατρέψουν τις εγκαταστάσεις της γερμανικής σέκτας Colonia Dignidad σε τόπο μνήμης.

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Χιλής σκοπεύουν να μετατρέψουν τις εγκαταστάσεις της γερμανικής σέκτας Colonia Dignidad (σ.σ. «Αποικία Αξιοπρέπειας») —στην επικράτεια της λατινοαμερικάνικης χώρας, όπου βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν αντιφρονούντες επί χούντας, ενώ πολλοί άλλοι υπέστησαν εκμετάλλευση και σεξουαλική κακοποίηση— σε τόπο μνήμης.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς συμφώνησαν για αυτό στο Σαντιάγο χθες Κυριακή το βράδυ, κατά τη δεύτερη ημέρα του τετραήμερου ταξιδιού του επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στη Λατινική Αμερική.

Η ιδέα «έχει την υποστήριξη της κυβέρνησής μας και θα συμμετάσχουμε», διαβεβαίωσε ο κ. Σολτς.

Ο κ. Μπόριτς ευχαρίστησε τη γερμανική κυβέρνηση για την ετοιμότητά της να «υποστηρίξει την προσπάθεια εξακρίβωσης της αλήθειας». Πρόσθεσε πως «το κράτος της Χιλής αγωνίζεται ακούραστα για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Η Colonia Dignidad ιδρύθηκε το 1961 σε απομακρυσμένη περιοχή στους πρόποδες των Άνδεων, περίπου 350 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Σαντιάγο, από τον Γερμανό ιεροκήρυκα Πάουλ Σέφερ. Ο ιεροκήρυκας, που αντιμετώπιζε κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην πατρίδα του, μετεγκαταστάθηκε στη Χιλή μαζί με εκατοντάδες οπαδούς της σέκτας του.

Για δεκαετίες, άνθρωποι που ζούσαν στην εγκατάσταση υπέμεναν καταναγκαστικά έργα, διαχωρισμό βάσει του φύλου, ξυλοδαρμούς, ενώ ο κ. Σέφερ κατηγορήθηκε επίσης αργότερα για σωρεία υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), αρκετοί αντιφρονούντες είχαν φυλακιστεί, βασανιστεί και δολοφονηθεί εκεί.

Αργότερα η εγκατάσταση μετονομάστηκε σε Villa Baviera και αποκήρυξε τον Πάουλ Σέφερ. Ο χώρος είναι σήμερα ανοικτός στους τουρίστες.

«Η ιστορία της Colonia Dignidad είναι φρικιαστική», σχολίασε ο κεντροαριστερός πρόεδρος Μπόριτς, που ανέλαβε την εξουσία, στα 35 του χρόνια, στα τέλη του 2021. Είναι ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Χιλής κι αντιπροσωπεύει νέα εποχή και νέα γενιά πολιτικών, που δεν έζησαν την περίοδο της χούντας.

Η επίσκεψη του Όλαφ Σολτς έγινε καθώς στη Χιλή θα συμπληρωθούν φέτος 50 χρόνια από το πραξικόπημα του Πινοτσέτ. Άρχισε με περιήγηση στο Museo de la Memoria, που είναι αφιερωμένο στα θύματα της δικτατορίας.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ. Σολτς είναι η Βραζιλία, όπου αναμένεται να έχει συνομιλίες σήμερα με τον κεντροαριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, που επέστρεψε στην εξουσία την 1η Ιανουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πρώτη η AfD, πλησιάζει η CDU – Ισοβαθμία SPD-Αριστερά, αγωνία για συντάξεις

Στη δημοσκόπηση Forsa, η AfD προηγείται με 26% και ακολουθούν τα CDU/CSU με 22%, ενώ SPD και Αριστερά ισοβαθμούν στην τελευταία θέση. Πιο σημαντικό ζήτημα για τους Γερμανούς η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Αυστριακή αστυνομικός
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αύξηση εξτρεμισμού και συναγερμός για κατασκοπεία

Ρεκόρ σημείωσαν τα άτομα με εξτρεμιστικές τάσεις στη Γερμανία, με αύξηση της δεξιάς βίας και περισσότερους νέους πρόθυμους για πολιτικά κίνητρα. Παραμένει υψηλή η απειλή τρομοκρατίας και αυξάνεται η σύνδεση εξτρεμιστών με το AfD.
Αστυνομικός ΗΠΑ στο καθήκον
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νεκροί από πυροβολισμούς στο Στάντε της Κάτω Σαξονίας στη Γερμανία

Πέντε νεκροί και αρκετοί τραυματίες μετά από πυροβολισμούς στο κέντρο της Στάντε στην Κάτω Σαξονία. Η αστυνομία έχει συλλάβει έναν ύποπτο, ενώ τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα. Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν την περιοχή.
Θερμόμετρο και καύσωνας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Παρατείνεται ο καύσωνας, θάνατος σε λίμνη, καταιγίδες αύριο

Νέος θάνατος από πνιγμό και περιστατικό θερμοπληξίας βρέφους σημειώθηκαν λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα στη Γερμανία. Η θερμοκρασία έφτασε σχεδόν τους 40°C, πριν απότομη πτώση και ισχυρές καταιγίδες χτυπήσουν τη χώρα.