ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Δυτική Όχθη: Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών φρουρών

Τουλάχιστον 32 Παλαιστίνιοι (συμπεριλαμβανομένων δραστών επιθέσεων, μαχητών και πολιτών) έχουν σκοτωθεί από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίζεται σε επίσημες πηγές.

Νεκρός από πυρά Ισραηλινών φρουρών ασφαλείας έπεσε ένας νεαρός Παλαιστίνιος κοντά σε ισραηλινό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Ο 18χρονος Κάραμ Άλι Άχμαντ Σάλμαν σκοτώθηκε από «τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κοντά στον οικισμό του Κεντούμιμ» ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «ομάδα ασφάλειας των πολιτών» άνοιξε πυρ σε άτομο «που ήταν οπλισμένο με πιστόλι» κοντά στον οικισμό αυτόν που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Το Κεντούμιμ έχει οικοδομηθεί σε εδάφη που ανήκουν σε ιδιώτες Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Τουλάχιστον 32 Παλαιστίνιοι (συμπεριλαμβανομένων δραστών επιθέσεων, μαχητών και πολιτών) έχουν σκοτωθεί από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίζεται σε επίσημες πηγές.

Μετά τις δύο επιθέσεις που διαπράχθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, από δύο Παλαιστίνιους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε για «ισχυρή, γρήγορη και ακριβείας» απάντηση. Την Παρασκευή το βράδυ, 21χρονος Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ κατά των περαστικών κοντά σε συναγωγή στη συνοικία ισραηλινών εποίκων Νέβε Γιαακόβ, σκοτώνοντας 7 ανθρώπους, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Το Σάββατο το πρωί ένας 13χρονος Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ και τραυμάτισε δύο Ισραηλινούς στην Σιλωάμ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα τη Δευτέρα και την Τρίτη για να συζητήσει μέτρα για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Το 2022 ήταν πάντως η πιο φονική χρονιά στη Δυτική Όχθη από το τέλος της δεύτερης Ιντιφάντα (η παλαιστινιακή εξέγερση από το 2000 ως το 2005). Σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP, η σύγκρουση προκάλεσε πέρυσι τον θάνατο πάνω από 200 Παλαιστινίων και τουλάχιστον 26 Ισραηλινών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο Χεζμπολάχ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χεζμπολάχ απειλεί με αντίποινα μετά τις φονικές επιθέσεις στο Λίβανο

Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί για αντίποινα μετά τις ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο και καλεί τη Βηρυτό να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι θα απαντήσει κατάλληλα για την υπεράσπιση του Λιβάνου.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Στρατιώτης ίσως σκοτώθηκε από φίλια πυρά στη Δυτική Όχθη

Έρευνα του ισραηλινού στρατού δείχνει ότι Ισραηλινός έφεδρος ίσως σκοτώθηκε από φίλια πυρά κατά συγκρούσεις με Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη τον Ιούλιο, όπου σκοτώθηκαν συνολικά έξι άτομα. Η τελική αιτία του θανάτου παραμένει ασαφής.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Απαραίτητη η συνεργασία για τον επιτυχή αφοπλισμό της Χαμάς

Η συμφωνία για τον αφοπλισμό της Χαμάς θα κριθεί από την πλήρη εφαρμογή της από όλες τις πλευρές, τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, ενώ μίλησε για δυσκολίες στην επαλήθευση και αναγκαία αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος και άρμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Αναχαίτιση drone στα σύνορα με Ιορδανία

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναχαίτισαν σήμερα UAV κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, το οποίο δεν εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Ερευνάται η προέλευσή του. Χθες αναχαιτίστηκαν άλλα δύο drones στην ίδια περιοχή.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ ίσως έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στο Λίβανο

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισήμανε μαζικές παραβιάσεις από το Ισραήλ στον Λίβανο, ενώ επιθέσεις της Χεζμπολά έπληξαν αμάχους στο Ισραήλ. Πάνω από 4.300 νεκροί και 12.200 τραυματίες στον Λίβανο.