ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας

Αμερικανός πτέραρχος θεωρεί πως οι ΗΠΑ ίσως πολεμήσουν με την Κίνα το 2025

Ο Σι Τζινπίνγκ, θα διαθέτει «την ομάδα, το κίνητρο και την ευκαιρία» το 2025, κρίνει ο ανώτατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, προβλέποντας πως οι εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024 στη νήσο θα δώσουν στον κινέζο ηγέτη «λόγο» να αναλάβει δράση.

Αμερικανός πτέραρχος προειδοποίησε πως θεωρεί πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος οι ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με την Κίνα το 2025, πιθανότατα για την Ταϊβάν, καλώντας τους άνδρες του να είναι έτοιμοι να δώσουν μάχη τη χρονιά αυτή. «Ελπίζω πως κάνω λάθος. Το ένστικτό μου μού λέει ότι θα πολεμήσουμε το 2025», έγραψε ο Μάικλ Μίνιχαν, πτέραρχος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε εσωτερικό υπόμνημα, την αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή το αμερικανικό Πεντάγωνο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρόεδρος της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ, θα διαθέτει «την ομάδα, το κίνητρο και την ευκαιρία» το 2025, κρίνει ο ανώτατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, προβλέποντας πως οι εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024 στη νήσο θα δώσουν στον κινέζο ηγέτη «λόγο» να αναλάβει δράση. Οι εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ θα προσφέρουν εξάλλου στο Πεκίνο μια Αμερική με «αποσπασμένη προσοχή», θεωρεί επίσης.

Στο υπόμνημά του, καλεί τους άνδρες του να εκπαιδευτούν για μάχη, μεταξύ άλλων στη σκοποβολή: «Σημαδέψτε στο κεφάλι», νουθετεί ο πτέραρχος. Τον Αύγουστο, η Κίνα προχώρησε σε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, σε επίδειξη δύναμης άνευ προηγουμένου, σε αντίποινα για την επίσκεψη που έκανε στη νήσο η Νάνσι Πελόσι, η τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο των 24 εκατομμυρίων κατοίκων επαρχία της, που μένει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1949. Βλέπει με εντεινόμενη δυσαρέσκεια τη σύσφιγξη των σχέσεων τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην Ταϊπέι και την Ουάσιγκτον, που προσφέρει στην Ταϊβάν στρατιωτική βοήθεια εδώ και δεκαετίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιστεύω Ρωσία και Κίνα όταν δηλώνουν ότι δεν εξοπλίζουν το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε Ρωσία και Κίνα να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν, δηλώνοντας πως πιστεύει ότι ο Πούτιν και ο Σι δεν εμπλέκονται σε τέτοιες συναλλαγές, τονίζοντας όμως ότι θα είναι «πολύ κακό γι’ αυτούς» αν το κάνουν.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανός ΥΠΕΞ: Συζητήθηκε επίσκεψη Μπάιντεν στο Πεκίνο με Κίνα

Ο Ρούμπιο συζήτησε με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι για πιθανή επίσκεψη του προέδρου Σι στις ΗΠΑ. Παρά τις διαφορές των δύο χωρών, αναγνωρίζεται η ανάγκη διαχείρισής τους και η ύπαρξη τομέων συνεργασίας. Συνάντηση Σι-Τραμπ ίσως τον Σεπτέμβριο.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καταδικάζουμε τις επικίνδυνες κινήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τις επιθετικές ενέργειες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα έπειτα από αψιμαχία με τις Φιλιππίνες, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρούμπιο βρίσκεται στη Μανίλα για τη σύνοδο ASEAN.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Κατασκευάσματα οι κατηγορίες Τραμπ για ανάμιξη στις εκλογές του 2020

Η Κίνα χαρακτήρισε «κατασκευάσματα» τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ περί κινεζικής ανάμιξης στις εκλογές των ΗΠΑ του 2020 και κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις συκοφαντίες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ κατηγορεί την Κίνα για μαζική πειρατεία εκλογικών δεδομένων στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε ξανά την Κίνα για μαζική πειρατεία εκλογικών δεδομένων και ζήτησε αποχαρακτηρισμό εγγράφων, χωρίς όμως να παρουσιάσει αποδείξεις για νοθεία, όπως επισημαίνουν ανεξάρτητοι ειδικοί και η αμερικανική δικαιοσύνη.