ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
Οι σημαίες ΗΠΑ και Κίνας με πιόνια σκακιού συμβολίζουν γεωπολιτική αντιπαράθεση.

Αμερικανός πτέραρχος θεωρεί πως οι ΗΠΑ ίσως πολεμήσουν με την Κίνα το 2025

Ο Σι Τζινπίνγκ, θα διαθέτει «την ομάδα, το κίνητρο και την ευκαιρία» το 2025, κρίνει ο ανώτατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, προβλέποντας πως οι εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024 στη νήσο θα δώσουν στον κινέζο ηγέτη «λόγο» να αναλάβει δράση.

Αμερικανός πτέραρχος προειδοποίησε πως θεωρεί πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος οι ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με την Κίνα το 2025, πιθανότατα για την Ταϊβάν, καλώντας τους άνδρες του να είναι έτοιμοι να δώσουν μάχη τη χρονιά αυτή. «Ελπίζω πως κάνω λάθος. Το ένστικτό μου μού λέει ότι θα πολεμήσουμε το 2025», έγραψε ο Μάικλ Μίνιχαν, πτέραρχος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε εσωτερικό υπόμνημα, την αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή το αμερικανικό Πεντάγωνο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρόεδρος της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ, θα διαθέτει «την ομάδα, το κίνητρο και την ευκαιρία» το 2025, κρίνει ο ανώτατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, προβλέποντας πως οι εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024 στη νήσο θα δώσουν στον κινέζο ηγέτη «λόγο» να αναλάβει δράση. Οι εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ θα προσφέρουν εξάλλου στο Πεκίνο μια Αμερική με «αποσπασμένη προσοχή», θεωρεί επίσης.

Στο υπόμνημά του, καλεί τους άνδρες του να εκπαιδευτούν για μάχη, μεταξύ άλλων στη σκοποβολή: «Σημαδέψτε στο κεφάλι», νουθετεί ο πτέραρχος. Τον Αύγουστο, η Κίνα προχώρησε σε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, σε επίδειξη δύναμης άνευ προηγουμένου, σε αντίποινα για την επίσκεψη που έκανε στη νήσο η Νάνσι Πελόσι, η τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο των 24 εκατομμυρίων κατοίκων επαρχία της, που μένει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1949. Βλέπει με εντεινόμενη δυσαρέσκεια τη σύσφιγξη των σχέσεων τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην Ταϊπέι και την Ουάσιγκτον, που προσφέρει στην Ταϊβάν στρατιωτική βοήθεια εδώ και δεκαετίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Σι Τζινπίνγκ «πολύ χαρούμενος» για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Σι Τζινπίνγκ είναι «πολύ χαρούμενος» για τις εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ και ανυπομονεί να τον συναντήσει στην Κίνα, σε επίσκεψη που αναβλήθηκε λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζήτησα από τον Σι να μην δώσει όπλα στο Ιράν, 'ανοιχτά' τα Στενά

Ο Τραμπ αποκάλυψε σε συνέντευξη ότι ζήτησε με επιστολή από τον Σι Τζινπίνγκ να μην προμηθεύει η Κίνα όπλα στο Ιράν. Ο Σι του απάντησε γραπτώς ότι η χώρα του δεν στηρίζει την Τεχεράνη με εξοπλισμό.
ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλεί την Κίνα με 50% δασμούς εάν στηρίξει το Ιράν στρατιωτικά

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Κίνα με δασμούς 50% σε περίπτωση που βοηθήσει στρατιωτικά το Ιράν στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής και δήλωσε ότι θα συναντήσει τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο στα μέσα Μαΐου.