ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
kalliergeies-klimatiki allagi
Φώτο: Shutterstock

Σημαντικές αλλαγές στις ευρωπαϊκές πόλεις φέρνει η κλιματική αλλαγή

Στην Ευρώπη, την ήπειρο όπου παρατηρείται η ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας, το 2022 κατατάσσεται ως η «δεύτερη πιο ζεστή χρονιά», αλλά οι θερινοί του μήνες κατέγραψαν ένα νέο ρεκόρ για όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Οι πόλεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών είχαν το 2022 θερμοκρασίες παρόμοιες με τις φυσιολογικές πόλεων που βρίσκονται κατά μέσον όρο 425 χιλιόμετρα νοτιότερα, σύμφωνα με ανάλυση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την εταιρεία Callendar.

Η εταιρεία αυτή ανέλυσε τις θερμοκρασίες πόλεων της δυτικής Ευρώπης (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία) πέρυσι και τις συνέκρινε με τις φυσιολογικές θερμοκρασίες της περιόδου 1991 ως 2020. Αποτέλεσμα: οι πόλεις αυτές είχαν θερμοκρασίες κατά μέσον όρο 1,38 βαθμό Κελσίου υψηλότερες από τις φυσιολογικές και παρόμοιες με αυτές που έχουν συνήθως μέρη που βρίσκονται 425 χιλιόμετρα νοτιότερα.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία παρουσιάζονται σε χάρτη, δείχνουν για τη Γαλλία ότι η Λιλ, στη βόρεια Γαλλία, είχε θερμοκρασίες αντίστοιχες με αυτές που έχει συνήθως το Πο, στη νοτιοδυτική Γαλλία, το Χερβούργο, στη βορειοδυτική Γαλλία, με αυτές που έχει η Χιχόν, στην Ισπανία, το Περπινιάν, στη νότια Γαλλία με αυτές της Αθήνας και το Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία, με αυτές του Αγίου Μαρίνου.

«Αυτό που δείχνουν οι συγκρίσεις αυτές είναι το μέγεθος της ανωμαλίας που υπήρξε το 2022 και από την άλλη πλευρά την τιτάνια δουλειά που θα χρειαστεί για να προσαρμοστούν οι πόλεις στην κλιματική αλλαγή», υπογραμμίζει ο Τιμπό Λακόντ, γενικός διευθυντής της Callendar, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην αξιολόγηση των κλιματικών κινδύνων και έχει την έδρα της στην περιφέρεια του Παρισιού.

«Οι πόλεις έχουν οικοδομηθεί βάσει του κλίματος που είχαν ανέκαθεν και, όταν αντιμετωπίζουμε θερμοκρασίες που είναι τόσο ασυνήθιστες, δεν μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη να μετατρέψουμε το Περπινιάν σε κάτι που να μοιάζει στην Αθήνα», επισήμανε. «Όλη η αρχιτεκτονική, όλη η πολεοδομία, οι υποδομές, ακόμη και τα σπίτια των κατοίκων θα πρέπει να προσαρμοστούν», σημείωσε επίσης ο Λακόντ.

Τα οκτώ τελευταία χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που καταγράφηκαν ποτέ σε όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας όλα κατά περισσότερο από έναν βαθμό τις θερμοκρασίες της προβιομηχανικής περιόδου, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του ευρωπαϊκού προγράμματος για την κλιματική αλλαγή Copernicus (C3S), που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο.

Στην Ευρώπη, την ήπειρο όπου παρατηρείται η ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας, το 2022 κατατάσσεται ως η "δεύτερη πιο ζεστή χρονιά", αλλά οι θερινοί του μήνες κατέγραψαν ένα νέο ρεκόρ για όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιοχάλκο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καβάλα: 3,5 δισ. επενδύσεις και 30.000 θέσεις εργασίας από την αλυσίδα CO₂

Η ανάπτυξη της αλυσίδας CCS με κέντρο τον Πρίνο μπορεί να κινητοποιήσει επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει 30.000 νέες θέσεις εργασίας, αποθηκεύοντας έως 30% των εκπομπών της βιομηχανίας, σύμφωνα με εκδήλωση του ΚΑΠΕ στην Καβάλα.
ξηρασία και λειψυδρία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ ξηρασίας σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες τον Αύγουστο

Νέα ρεκόρ ξηρασίας κατεγράφησαν σε τουλάχιστον δέκα ευρωπαϊκές χώρες τον Αύγουστο, όπως η Γαλλία και η Ελβετία, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας που βασίζονται σε δορυφορικές μετρήσεις.
Μεσογειακή θέα θάλασσας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μεσόγειος θερμαίνεται και αλμυραίνει πιο γρήγορα από ποτέ

Μελέτη στο "Geophysical Research Letters" δείχνει πως η Μεσόγειος θερμαίνεται και γίνεται πιο αλμυρή, κυρίως στην κεντρική και ανατολική περιοχή και την Αδριατική, όπου οι αλλαγές φτάνουν μέχρι τον πυθμένα της θάλασσας.
ξηρασία και λειψυδρία
ΔΙΕΘΝΗ

Το 2025 συγκαταλέγεται στα πιο ξηρά έτη για τα ποτάμια παγκοσμίως

Το 2025 καταγράφηκε ως ένα από τα πιο ξηρά έτη για τα ποτάμια παγκοσμίως, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, με τα υδάτινα αποθέματα της Γης να μειώνονται συνεχώς και τις μελλοντικές επιπτώσεις να ανησυχούν τους επιστήμονες.
Λιμνοδεξαμενή με ξηρασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοτικό ενδιαφέρον για ξηρασία και υδάτινους πόρους στον Παγγαίο

Ο Δήμος Παγγαίου συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο PRIMES για πρόληψη της ξηρασίας, τονίζοντας τη σημασία της κοινωνικής συμμετοχής και της προληπτικής διαχείρισης. Το πρώτο workshop έγινε στο Κοκκινοχώρι με θέμα την αξιολόγηση κινδύνου.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση Τραμπ καταργεί περιορισμούς εκπομπών στα εργοστάσια ρεύματος

Η κυβέρνηση Τραμπ κατήργησε τα όρια εκπομπών ρύπων στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, αμφισβητώντας τις κλιματικές δράσεις. Το μέτρο ακυρώνει κανονισμούς Μπάιντεν και εμποδίζει μελλοντικές ρυθμίσεις για το κλίμα.