ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ισπανίας
Η εθνική σημαία της Ισπανίας με το εθνόσημο και έντονα χρώματα.

Η Ισπανία τοποθέτησε τον πρεσβευτή Ραμόν Σ. Μαρτίνεθ στη Βενεζουέλα

Ο κ. Σάντος, που ονομάστηκε πρεσβευτής την 27η Δεκεμβρίου, αντικαθιστά τον Χεσούς Σίλβα, τον Ισπανό πρεσβευτή στο Καράκας που είχε ανακληθεί τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο διπλωμάτης Ραμόν Σάντος Μαρτίνεθ ανέλαβε χθες Τρίτη καθήκοντα πρεσβευτή της Ισπανίας στη Βενεζουέλα, πόστο το οποίο παρέμενε κενό από το 2020, εξαιτίας των εντάσεων στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Ισπανός διπλωματικός απεσταλμένος έγινε δεκτός με τιμητικό άγημα στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, όπου πήγε να επιδώσει τα διαπιστευτήριά του και να συναντηθεί με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, κατέγραψαν οι κάμερες της δημόσιας τηλεόρασης Venezolana de Television.

«Συνεχίζουμε να ενισχύουμε και να βαθαίνουμε τις σχέσεις συνεργασίας και σεβασμού. Ας προχωρήσουμε!», σχολίασε μέσω Twitter ο πρόεδρος Μαδούρο.

Ο κ. Σάντος, που ονομάστηκε πρεσβευτής την 27η Δεκεμβρίου, αντικαθιστά τον Χεσούς Σίλβα, τον Ισπανό πρεσβευτή στο Καράκας που είχε ανακληθεί τον Δεκέμβριο του 2020, εν μέσω διπλωματικών εντάσεων.

Η Ισπανία ήταν ανάμεσα στις περίπου πενήντα χώρες που αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος είχε αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος το 2019, χαρακτηρίζοντας «απάτη» την επανεκλογή του κ. Μαδούρο στην αναμέτρηση του 2018 από την οποία απείχε η αντιπολίτευση.

Οι σχέσεις έγιναν ακόμα πιο περίπλοκες στη συνέχεια, με τον κ. Μαδούρο να κατηγορεί ιδίως τον κ. Σίλβα πως βοήθησε τον Λεοπόλδο Λόπες, ηγέτη της αντιπολίτευσης, να διαφύγει στην Ισπανία.

Προτού αναλάβει τη νέα θέση, ο Ραμόν Σάντος Μαρτίνεθ ήταν από τον Νοέμβριο του 2021 επιτετραμμένος αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας στην πρεσβεία· ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος Ισπανός διπλωμάτης στο Καράκας, ελλείψει πρεσβευτή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιβατικό αεροπλάνο νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Πρώτη ευρωπαϊκή πτήση μετά την πτώση του Μαδούρο

Χθες το βράδυ έφτασε στη Βενεζουέλα η πρώτη πτήση από Ευρώπη, μετά τη σύλληψη Μαδούρο από αμερικανικές δυνάμεις στις 3 Ιανουαρίου. Η πτήση της Air Europa προσγειώθηκε στο Καράκας, επιβεβαίωσαν οι τοπικές αρχές.
Ισπανικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Απελευθερώθηκαν ακόμη τρεις Ισπανοί πολιτικοί κρατούμενοι στη Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα απελευθέρωσε τρεις ακόμη Ισπανούς κρατούμενους, μετά από πέντε την περασμένη εβδομάδα, ενώ συνολικά 116 πολιτικοί κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Εκφράζονται ανησυχίες για το αργό ρυθμό απελευθέρωσης.
Ισπανικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Μαδρίτη: Πέντε Ισπανοί απελευθερώθηκαν στη Βενεζουέλα

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απελευθέρωση πέντε Ισπανών, εκ των οποίων ένας με διπλή υπηκοότητα, στη Βενεζουέλα, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως θετικό βήμα και διευκολύνοντας την επιστροφή τους με τη βοήθεια της πρεσβείας.
Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε λατινοαμερικανικά κράτη και Ισπανία απορρίπτουν έλεγχο στη Βενεζουέλα

Έξι χώρες της Λατινικής Αμερικής και η Ισπανία καταδίκασαν τις απόπειρες ελέγχου της Βενεζουέλας μετά την επιχείρηση των ΗΠΑ, εκφράζοντας ανησυχία για τη σταθερότητα και τους στρατηγικούς πόρους της χώρας.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μαδρίτη αρνείται να αναγνωρίσει επέμβαση ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι η Ισπανία δεν θα αναγνωρίσει αμερικανική επέμβαση στη Βενεζουέλα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και κάλεσε σε σεβασμό του ΟΗΕ και δίκαιη μετάβαση μέσω διαλόγου.
Κτίριο Μαδρίτης Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση της Ισπανίας για αποκλιμάκωση στη Βενεζουέλα

Η Ισπανία κάλεσε για αποκλιμάκωση και σεβασμό του διεθνούς δικαίου στη Βενεζουέλα, προσφέροντας διαμεσολάβηση για ειρηνική λύση. Η Γερμανία εκφράζει ανησυχία και συγκαλεί ομάδα διαχείρισης κρίσεων.