ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κατεστραμμένο άρμα Ουκρανίας
Κατεστραμμένο άρμα μάχης σε δάσος, εικόνα από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Ψυχροπολεμικό κλίμα, η Ρωσία και η Εσθονία απελαύνουν πρεσβευτές

Η Εσθονία και οι γειτονικές της χώρες της Βαλτικής περιλαμβάνονται σε μια ομάδα συμμάχων του ΝΑΤΟ που επιχειρηματολογούν σθεναρά υπέρ της παράδοσης από τη Γερμανία αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι υποβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις με την Εσθονία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την για «απόλυτη ρωσοφοβία», και το Ταλίν απάντησε λέγοντας στον πρεσβευτή της Μόσχας στη Βαλτική χώρα να φύγει.

Η Εσθονία και οι γειτονικές της χώρες της Βαλτικής, Λετονία και Λιθουανία, περιλαμβάνονται σε μια ομάδα συμμάχων του ΝΑΤΟ που επιχειρηματολογούν σθεναρά υπέρ της παράδοσης από τη Γερμανία αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία προκειμένου να ενισχυθεί στη μάχη κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως είπε στον Εσθονό πρεσβευτή ότι πρέπει να φύγει τον ερχόμενο μήνα, και ότι οι δύο χώρες θα εκπροσωπούνται στην πρωτεύουσα η μία της άλλης από έναν προσωρινό επιτετραμμένο αντί από πρεσβευτή.

Η Εσθονία αντέδρασε λέγοντας κι αυτή από την πλευρά της στον Ρώσο πρεσβευτή να φύγει από τη χώρα μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Ρεϊνσάλου.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία καθώς η Ρωσία σχεδιάζει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, και καλούμε και άλλες χώρες που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις να αυξήσουν τη βοήθειά τους στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ρεϊνσάλου.

Η Εσθονία εντάχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη χορεία των δυτικών χωρών που στέλνουν από μόνες τους όπλα στην Ουκρανία.

Η Μόσχα ανέφερε πως η σημερινή κίνηση έγινε σε απάντηση στην απόφαση της Εσθονίας να μειώσει το μέγεθος του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στο Ταλίν.

«Τα τελευταία χρόνια η εσθονική ηγεσία έχει καταστρέψει ηθελημένα όλο το εύρος των σχέσεων με τη Ρωσία. Η απόλυτη ρωσοφοβία, η καλλιέργεια εχθρότητας προς τη χώρα μας έχουν αναχθεί από το Ταλίν σε κρατική πολιτική», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση των σχέσεων, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε: «Το εσθονικό καθεστώς πήρε αυτό που του άξιζε».

Η Εσθονία είπε στη Ρωσία στις 11 Ιανουαρίου να μειώσει τον αριθμό των διπλωματών στην πρεσβεία της στο Ταλίν σε οκτώ, όσος και ο αριθμός των Εσθονών διπλωματών στη Μόσχα.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Λιθουανία απέλασε τον Ρώσο πρεσβευτή στη χώρα και υποβάθμισε τη διπλωματική εκπροσώπηση σε επίπεδο επιτετραμμένων, αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκότωσαν αμάχους στην πόλη Μπούτσα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιμάνι του Οδησσού
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Χτυπήσαμε φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πλήγμα σε φορτηγό πλοίο με φερόμενο στρατιωτικό φορτίο στο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα. Η ταυτότητα του πλοίου δεν αποκαλύφθηκε και ο ισχυρισμός δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα.
Σημαία Ρωσίας ουρανός
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πρώην μέλος των Pussy Riot παραδέχθηκε συνεργασία με την FSB

Η Ρίτα Φλόρες, πρώην μέλος των Pussy Riot, δήλωσε πως υπό απειλή δίωξης και κινδύνου για την οικογένειά της, για τρία χρόνια έδινε πληροφορίες στην FSB για καλλιτέχνες και ακτιβιστές, έχοντας το ψευδώνυμο «Χάρλεϊ».
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ανοικτό το ενδεχόμενο συνομιλιών με Ρωσία για Μαύρη Θάλασσα

Ο Ζελένσκι προανήγγειλε διπλωματικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας. Τρία ή τέσσερα πλοία κινούνται καθημερινά από το λιμάνι της Οδησσού.
Βιομηχανική φωτιά διυλιστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Διυλιστήριο στην Περμ εκτός λειτουργίας μετά από ουκρανική επίθεση

Το διυλιστήριο της Περμ διέκοψε τη λειτουργία του λόγω επίθεσης ουκρανικών drones που προκάλεσαν πυρκαγιά και ζημιές, σύμφωνα με πηγές. Ουκρανικές επιθέσεις προκαλούν ελλείψεις καυσίμων σε διάφορες ρωσικές περιοχές.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Το κράτος θα ελέγχει επιχειρήσεις απροστάτευτες από ουκρανικά drones

Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει στο ρωσικό κράτος να αναλαμβάνει προσωρινά τον έλεγχο κρίσιμων επιχειρήσεων, αν δεν προστατεύονται επαρκώς από ουκρανικές επιθέσεις με drones ή άλλες απειλές.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Κάλυψη 27 δισ. ευρώ για άμυνα ζητά από συμμάχους η Ουκρανία

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους να παραδώσουν αντιαεροπορικά συστήματα πριν τον χειμώνα και να συμβάλουν στην κάλυψη χρηματοδοτικού κενού 27 δισ. ευρώ για την άμυνα, υπενθυμίζοντας τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.