ΓΔ: 2593.57 -0.90% Τζίρος: 244.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Leopard-Rheinmettall
Φωτο: Shutterstock

Γερμανία: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για την παράδοση Leopard στην Ουκρανία

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συναντώνται σήμερα στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν προκειμένου να αποφασίσουν για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής για μια ενδεχόμενη παράδοση στο Κίεβο βαρέων αρμάτων μάχης Leopard, γερμανικής κατασκευής, που ζητεί η Ουκρανία για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.

Το θέμα «συζητήθηκε» μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας στο Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία, αλλά «καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί», δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν μπορούμε να πούμε σήμερα πότε (θα ληφθεί μια απόφαση) και ποια θα είναι η απόφαση για τα άρματα μάχης Leopard», είπε.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συναντώνται σήμερα στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν προκειμένου να αποφασίσουν για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

«Δεν διστάζουμε, απλώς ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά (...) Έχουμε την ευθύνη να σκεπτόμαστε προσεκτικά τις συνέπειες για όλα τα μέρη στη σύγκρουση», είπε ο Πιστόριους.

Ο υπουργός είπε πως η «εντύπωση» πως η Γερμανία μόνο αντιτίθεται στην παράδοση αρμάτων μάχης στο Κίεβο είναι «λανθασμένη».

«Πολλοί σύμμαχοι συμμερίζονται την άπoψη» του Βερολίνου, είπε ο υπουργός ο οποίος εκτίμησε πως «υπάρχουν ικανοί λόγοι να είναι υπέρ και ικανοί λόγοι να είναι κανείς κατά αυτών των παραδόσεων».

«Ήταν σαφές πως οι γνώμες δεν είναι τόσο ομοιόμορφες όσο η εντύπωση που δίνεται μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο Πιστόριους μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση προκειμένου να εγκρίνει την παράδοση γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Η Πολωνία και η Φινλανδία δήλωσαν πως είναι διατεθειμένες να παράσχουν τέτοια άρματα μάχης στον ουκρανικό στρατό, αλλά ότι χρειάζονται για να το κάνουν τη συγκατάθεση της Γερμανίας που τα κατασκεύασε.

Μια επανεξαγωγή ή μια δωρεά εξοπλισμού γερμανικής κατασκευής έχει ως όρο την έγκριση του Βερολίνου, όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες για την αμυντική βιομηχανία τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους Δυτικούς να επισπεύσουν τις παραδόσεις βαρέων όπλων, κυρίως αρμάτων μάχης και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, προκειμένου να υποστηρίξουν τη χώρα του στις κρίσιμες επερχόμενες μάχες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη δεύτερου Ουκρανού για σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream

Στην Κροατία συνελήφθη ένας Ουκρανός που φέρεται να εμπλέκεται στη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream το 2022, κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος. Θα εκδοθεί στη Γερμανία, ενώ κατηγορίες έχουν απαγγελθεί και σε άλλο Ουκρανό για τον ίδιο λόγο.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανός πρόεδρος εταιρείας drone ζει κρυμμένος λόγω ρωσικών απειλών

Ο επικεφαλής της γερμανικής αμυντικής Donaustahl, Στέφαν Θούμαν, δήλωσε πως είναι κρυμμένος μήνες μετά από ρωσικό σχέδιο δολοφονίας του, αλλάζοντας διαρκώς τοποθεσία υπό συνεχή προστασία, εξαιτίας της εμπλοκής της εταιρείας με την Ουκρανία.
Φόρτωση εμπορευματοκιβωτίου αεροπλάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Sueddeutsche Zeitung: Ουκρανικό αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά στη Γερμανία

Ουκρανικό μεταγωγικό που μετέφερε πυρομαχικά εντοπίστηκε δίπλα σε drone με στρατιωτικού τύπου εκρηκτικά στο αεροδρόμιο Λειψίας/Χάλλε, γεγονός που εντείνει τις έρευνες τρομοκρατίας σε υποδομή ζωτικής σημασίας για τον γερμανικό στρατό.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ουκρανικό αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά σύμφωνα με SZ

Ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε πυρομαχικά βρέθηκε δίπλα σε drone με εκρηκτικά στο αεροδρόμιο Χάλλε της Λειψίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η αστυνομία της Σαξονίας δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Λειψία: Drone με εκρηκτικά και πυροκροτητή εντοπίστηκε κοντά σε ουκρανικό αεροσκάφος

Drone με εκρηκτικό μηχανισμό εντοπίστηκε κοντά σε ουκρανικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Λειψίας/Χάλε και εξουδετερώθηκε από την αστυνομία, σύμφωνα με γερμανικές πηγές ασφαλείας. Το συμβάν επιβεβαίωσε και το ΝΑΤΟ.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Η Ρωσία διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για γερμανικές πυρηνικές έρευνες

Η Γερμανία διέψευσε τις διαδικτυακές αναφορές για δήθεν έρευνες στα πυρηνικά όπλα, αποκαλώντας τις ρωσική προπαγάνδα με στόχο τη δυσφήμησή της για τη στήριξή της στην Ουκρανία.