ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
opla-weapon
Φώτο: Shutterstock

Νέο πακέτο βοήθειας ύψους 2,5 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία από ΗΠΑ

Στα 26,7 δισ. δολάρια ανέρχεται μέχρι στιγμή η συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας που έχει ανακοινωθεί από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθεια στην Ουκρανία, αξίας 2,5 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα διαφορετικών τύπων μεν, αλλά όχι βαριά άρματα μάχης M1 Abrams, με στόχο να ενισχύσει τις προσπάθειες της χώρας απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Στο νέο πακέτο εντάχθηκαν 59 ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Bradley, τα οποία προστίθενται στα άλλα 50 που υποσχέθηκε να στείλει η Ουάσινγκτον την 6η Ιανουαρίου· και 90 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) τύπου Stryker, διευκρίνισε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Ο αμερικανικός στρατός θα στείλει επίσης στον ουκρανικό 53 τεθωρακισμένα οχήματα ικανά να αντέξουν πλήγματα από νάρκες (MRAP) και 350 οχήματα M998, πιο γνωστά ως Χάμβι.

Όμως το νέο πακέτο δεν περιλαμβάνει κανένα βαρύ άρμα μάχης, όπως τα Έιμπραμς, που κορυφαίο στέλεχος του Πενταγώνου έκανε σαφές αυτή την εβδομάδα πως η Ουάσιγκτον δεν είναι ακόμη έτοιμη να στείλει στο Κίεβο, επικαλούμενο ζητήματα συντήρησης και εκπαίδευσης.

Το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά για συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας NASAMS, πυρομαχικά για τα συστήματα του πυροβολικού HIMARS, 8 νέες συστοιχίες συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς Avenger —ικανά να προσαρμοστούν σε οχήματα και να κινούνται ταυτόχρονα με χερσαίες δυνάμεις— πυρομαχικά και υλικό διαφόρων τύπων: 20.000 οβίδες 155 χιλιοστών και 600 τέτοιες οβίδες «ακριβείας» (κατευθυνόμενες με GPS), 95.000 οβίδες 105 χιλιοστών, νάρκες, πύραυλοι κατά ραντάρ, 3 εκατομμύρια σφαίρες, συστήματα νυχτερινής όρασης κ.λπ.

Το νέο πακέτο αυξάνει στα 26,7 δισεκατομμύρια δολάρια την αξία της στρατιωτικής βοήθειας που έχει ανακοινωθεί από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στην επικράτειά της την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Ανακοινώθηκε την παραμονή της σημερινής συνόδου των υπουργών Άμυνας κρατών της Δύσης τα οποία χορηγούν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, με τον επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν να έχει συντονιστικό ρόλο, στη στρατιωτική βάση Ράμσταϊν (νοτιοδυτική Γερμανία).

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε χθες τους δισταγμούς της Γερμανίας ως προς την παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2. Μένει να φανεί αν το Βερολίνο θα εγκρίνει άμεσα ή όχι τις παραδόσεις τέτοιων αρμάτων από άλλα κράτη που εκφράζουν τη βούληση να τα στείλουν στο Κίεβο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρώσος διαπραγματευτής σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζήτησαν αναβολή τριμερών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να αναβληθούν οι τριμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία αντιπροτείνει ως τόπο διεξαγωγής την Ελβετία ή την Τουρκία, όχι τις ΗΠΑ.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα

Ο Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε στο CNBC ότι ο επόμενος γύρος τριμερών συνομιλιών ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας ίσως γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι Ρώσοι αρνήθηκαν να δώσουν στρατιωτικές πληροφορίες στις ΗΠΑ στο Ιράν.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Οι συνομιλίες για Ουκρανία πρέπει να συνεχιστούν, χωρίς νέα ημερομηνία

Το Κρεμλίνο τονίζει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας με τη μεσολάβηση ΗΠΑ είναι προς όφελος όλων, ωστόσο δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία ή τοποθεσία για τον επόμενο γύρο, ενώ τα βασικά ζητήματα παραμένουν άλυτα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Πούτιν συζήτησαν τηλεφωνικά για Ιράν και Ουκρανία

Ο Πούτιν και ο Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικά για μία ώρα, εστιάζοντας στους πολέμους σε Ιράν και Ουκρανία. Ο Πούτιν μετέφερε προτάσεις για άμεση επίλυση του ιρανικού πολέμου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Συνάντηση ΗΠΑ-Ουκρανίας-Ρωσίας αρχές Μαρτίου στα ΗΑΕ

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ο επόμενος γύρος τριμερών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ πιθανόν θα διεξαχθεί στο Αμπού Ντάμπι στις αρχές Μαρτίου, μετά από πρόοδο στις συνομιλίες της Γενεύης.