ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντμίτρι Πεσκόφ πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Επιμένει στην προσάρτηση των περιοχών η Ρωσία για να υπάρξει ειρήνη

Η Ρωσία ανακήρυξε τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια τμήματα της επικράτειάς της τον Σεπτέμβριο και απέρριψε το 10 σημείων ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι.

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας πως οι προτάσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτό που αποκαλεί "σημερινές πραγματικότητες" σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που δεν λαμβάνει υπόψη σημερινές πραγματικότητες όσον αφορά τη ρωσική επικράτεια, με την εισδοχή τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία. Σχέδια που δεν λαμβάνουν υπόψη αυτές τις πραγματικότητες δεν μπορούν να είναι ειρηνικά».

Η Ρωσία ανακήρυξε τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια τμήματα της επικράτειάς της τον Σεπτέμβριο έπειτα από δημοψηφίσματα που καταδικάστηκαν από την Ουκρανία και δυτικές χώρες. Η Ρωσία δεν ασκεί πλήρη έλεγχο σε καμία από τις τέσσερις περιοχές.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι προωθεί το αποτελούμενο από 10 σημεία ειρηνευτικό σχέδιό του το οποίο ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο, συζητώντας το με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μεταξύ άλλων, και καλώντας τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να διεξαγάγουν μια Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη με βάση αυτό.

Το σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας, κάτι που θα σήμαινε πως η Ρωσία θα εγκατέλειπε τόσο τις τέσσερις περιοχές τις οποίες λέει ότι έχει προσαρτήσει όσο και την Κριμαία, την οποία κατέλαβε το 2014. Το Κρεμλίνο έχει πει κατ΄επανάληψη ότι είναι ανοικτό σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά δεν βλέπει εκ μέρους του Κιέβου προθυμία να διαπραγματευθεί.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη ότι η Ρωσία δεν διαβουλεύθηκε με τις χώρες του ΟΠΕΚ+ για την απόκρισή της στην επιβολή δυτικού πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, λέγοντας ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ρωσίας να αποκρίνεται όπως κρίνει ότι χρειάζεται σε τέτοια «παράνομα μέτρα».

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες, Τρίτη, διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου και πετρελαϊκών προίόντων από την 1η Φεβρουαρίου και για πέντε μήνες στις χώρες που τηρούν το πλαφόν. Ο Πεσκόφ είπε πως οι επαφές ανάμεσα στη Ρωσία και την ομάδα ΟΠΕΚ+ των χωρών που ηγούνται της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, που περιλαμβάνει τη Ρωσία, συνεχίζονται για άλλα θέματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ρωσική αεροπορική επίθεση κοντά στο Κίεβο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες σημειώθηκαν από ρωσική αεροπορική επίθεση έξω από το Κίεβο τη νύχτα, με στόχους κατοικίες, σχολεία και υποδομές σε τέσσερις συνοικίες, σύμφωνα με τις αρχές.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Θέλουμε ένα Ιράν που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία

Ο Ζελένσκι συνάντησε στο Παρίσι τον Ρεζά Παχλαβί και τόνισε ότι η Ουκρανία επιθυμεί ένα ελεύθερο Ιράν, που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία ή αποσταθεροποιεί την περιοχή, σύμφωνα με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Ρώσος διαπραγματευτής σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζήτησαν αναβολή τριμερών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να αναβληθούν οι τριμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία αντιπροτείνει ως τόπο διεξαγωγής την Ελβετία ή την Τουρκία, όχι τις ΗΠΑ.
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η προστασία κρίσιμων υποδομών μετά τις επιθέσεις

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε με το Συμβούλιο Ασφαλείας μέτρα για την προστασία κρίσιμων υποδομών, μετά τα ουκρανικά πλήγματα σε εργοστάσια, ενεργειακές εγκαταστάσεις και τερματικούς σταθμούς.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Διαμαρτυρία της Μόσχας σε Βρετανία και Γαλλία για πυραύλους Storm Shadow

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τους πρεσβευτές Βρετανίας και Γαλλίας για να διαμαρτυρηθεί για ουκρανική πυραυλική επίθεση με Storm Shadow στο Μπριάνσκ, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια πρόκληση που υπονομεύει ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.