ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Μανόμετρο φυσικού αερίου
Φωτο: Shutterstock

Η Ρωσία θέλει να ανοίξει και πάλι τις στρόφιγγες αερίου προς την Ευρώπη

Η ροή του αγωγού Γιαμάλ προς τη Δύση είχε αντιστραφεί από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς η Πολωνία απέρριψε την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία και κατέφυγε σε αποθέματα που υπήρχαν στη Γερμανία.

Η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Γιαμάλ, δήλωσε χθες Κυριακή στο πρακτορείο TASS ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ«Η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει στην επικαιρότητα, καθώς οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο συνεχίζονται και έχουμε την ευκαιρία να ξαναρχίσουμε τις παραδόσεις», είπε και ανέφερε ειδικότερα τον αγωγό Γιαμάλ του οποίου η λειτουργία «σταμάτησε για πολιτικούς λόγους και παραμένει αχρησιμοποίητος».

Η ροή του αγωγού προς τη Δύση είχε αντιστραφεί από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς η Πολωνία απέρριψε την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία και κατέφυγε σε αποθέματα που υπήρχαν στη Γερμανία. Ο επίλογος στη σύμβαση μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας γράφτηκε τον Μάιο, αφού νωρίτερα η Βαρσοβία απέρριψε την απαίτηση της Μόσχας να πληρώσει σε ρούβλια.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε την παροχή, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να εξάγει φυσικό αέριο μέσω της Πολωνίας ύστερα από την επιβολή κυρώσεων από τη Μόσχα σε βάρος της εταιρείας που διαχειρίζεται το πολωνικό τμήμα του αγωγού Γιαμάλ. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είπε επίσης ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο παραδόσεων μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, μετά τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου εκεί.

Αναφερόμενος στις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ο Νόβακ είπε πως η Μόσχα υπολογίζει ότι προμήθευσε την Ευρώπη με 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2022. «Φέτος καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά τις παραδόσεις LNG στην Ευρώπη», ανέφερε και διευκρίνισε πως μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου υπολογίζονταν σε 19,4 bcm, ενώ μέχρι την Πρωτοχρονιά εκτιμάται πως θα ανέλθουν σε 21 bcm.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό δεξαμενόπλοιο έφυγε από τη μονάδα LNG Portovaya υπό κυρώσεις

Δεύτερο δεξαμενόπλοιο φυσικού αερίου απέπλευσε από τη ρωσική μονάδα Portovaya, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, αναζητώντας αγοραστή, δείχνοντας τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρακάμψει τους περιορισμούς στις εξαγωγές LNG.
Μονάδα φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία στηρίζει με 200 εκατ. δολάρια τη Naftogaz για εισαγωγές αερίου

Η Ουκρανία δίνει 200 εκατ. δολάρια στη Naftogaz για εισαγωγές φυσικού αερίου μετά από μπαράζ ρωσικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές, με διακοπές ρεύματος και ανησυχία ενόψει χειμώνα, σύμφωνα με τη Γιούλια Σβιριντένκο.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν ρωσική μονάδα αερίου στο Καζακστάν

Ουκρανικό πλήγμα με drone σε μονάδα φυσικού αερίου στο Όρενμπουργκ Ρωσίας οδήγησε σε μείωση παραγωγής 25-30% στο κοίτασμα Καρατσαγκανάκ του Καζακστάν, που διέκοψε την παροχή αερίου μετά το περιστατικό, σύμφωνα με επίσημες πηγές.
Στέλιος Παπασταύρου συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε στρατηγικό πυλώνα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, με τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στ. Παπασταύρου να τονίζει την ανάγκη αυστηρής τήρησης του κανονισμού REPowerEU.