ΓΔ: 2171.87 0.51% Τζίρος: 381.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
σημαία της Κίνας
Φώτο: Shutterstock

Κίνα: Ενισχύουμε τους δεσμούς με Ρωσία, δεν διαλέγουμε πλευρά στο ουκρανικό

Ο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, διαμήνυσε ότι η χώρα του θα αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς με τη Μόσχα στο νέο έτος, μιλώντας μέσω βίντεο σε συνέδριο στο Πεκίνο, ενώ ξεκαθάρισε ότι στον πόλεμο της Ουκρανίας, η χώρα του τήρησε αμερόληπτη και αντικειμενική στάση.

Η Κίνα ενισχύει τους δεσμούς της με την Ρωσία, ενώ ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση προς τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως είπε ο υπουργός εξωτερικών της χώρας. Ο Γουάνγκ Γι, διαμήνυσε ότι η χώρα του θα αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς με τη Ρωσία στο νέο έτος, μιλώντας μέσω βίντεο σε συνέδριο στο Πεκίνο, ενώ ξεκαθάρισε ότι στον πόλεμο της Ουκρανίας, η χώρα του τήρησε αμερόληπτη και αντικειμενική στάση.

Ο Γουάνγκ είπε ότι η Κίνα «θα εμβαθύνει τη στρατηγική αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία» με τη Ρωσία. Μάλιστα αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι πολεμικά πλοία των δύο χωρών πραγματοποίησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας την περασμένη εβδομάδα.

«Σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίξαμε με συνέπεια τις θεμελιώδεις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας, χωρίς να ευνοούμε τη μία ή την άλλη πλευρά, ή να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, ακόμη λιγότερο επιζητώντας εγωιστικά οφέλη από την κατάσταση», είπε ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας έριξε και τα «καρφιά» του κατά των ΗΠΑ. Κατηγόρησε την Αμερική για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, λέγοντας ότι η χώρα του «απέρριψε κατηγορηματικά την εσφαλμένη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κίνα».

Ο Γουνάγκ αναγνώρισε ότι η εμπειρία έχει δείξει «ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αποσυνδέσουν ή να κόψουν τις αλυσίδες εφοδιασμού», αλλά όπως τόνισε οι ΗΠΑ συνεχίζουν πεισματικά να βλέπουν την Κίνα ως τον κύριο ανταγωνιστή τους και να εμπλέκονται σε «κραυγαλέο αποκλεισμό, καταστολή και προβοκάτσια κατά της χώρας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ζητά άμεση εκεχειρία και έκτακτη σύγκληση του ΣΑ ΟΗΕ για το Ιράν

Η Κίνα εξέφρασε ανησυχία για τα χτυπήματα ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν, ζητώντας άμεση κατάπαυση πυρός και σεβασμό στην κυριαρχία του Ιράν. Κίνα και Ρωσία ζήτησαν έκτακτη σύγκληση του ΣΑ ΟΗΕ για το θέμα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βαρσοβία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία κρίνει τον τρίτο πυλώνα της παγκόσμιας τάξης

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, δήλωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα καθορίσει αν η Ευρώπη ή η Ρωσία θα είναι ο τρίτος πυλώνας παγκόσμιας ισχύος. Στη Γενεύη γίνονται διαπραγματεύσεις Ουκρανών και Αμερικανών.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Γενεύη: Συνομιλίες ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας για έλεγχο πυρηνικών

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν συναντήσεις στη Γενεύη με Ρώσους και Κινέζους για πιθανή νέα πολυμερή συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού, καθώς λήγει η τελευταία διμερής με τη Μόσχα. Η Κίνα, πάντως, δεν προτίθεται να συμμετάσχει επί του παρόντος.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ καλεί Κινέζο ομόλογο στο Κίεβο, Πεκίνο προσφέρει βοήθεια

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Σιμπίχα κάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του στο Κίεβο, τονίζοντας τον ρόλο της Κίνας στην ειρήνη με τη Ρωσία. Το Πεκίνο εξέφρασε προθυμία για ανθρωπιστική βοήθεια και συνέχιση του διαλόγου στην ουκρανική κρίση.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατηγορίες κατά Πεκίνου για μυστικές πυρηνικές δοκιμές

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα για μυστικές πυρηνικές δοκιμές, καλώντας την να συμμετάσχει σε έλεγχο εξοπλισμών μαζί με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Τόμας ΝτιΝάνο, δοκιμή αυτού του τύπου έγινε στις 22 Ιουνίου 2020.